'De zorg wordt onbetaalbaar'. 'Premies weer omhoog'. 'Bezuinigingen in de zorg onvermijdelijk'. Het zijn uitspraken die je zomaar uit de krant haalt. Stijgende zorgkosten: het is inmiddels zo gewoon geworden dat de reden van de stijging vaak onvermeld blijft. Daarom hier de belangrijkste zes oorzaken op een rij. 

De afgelopen zestig jaar zijn de zorgkosten elk jaar flink gestegen. Een doorsnee gezin betaalt bijna een kwart van het inkomen aan de zorg. Waardoor komt dat?

1. Vergrijzing
Ouderen vragen meer zorg, en Nederland vergrijst nu eenmaal. Maar dit verklaart de stijgende zorgkosten maar voor deel.

2. Nieuwe technologie
De medische wereld boekt vooruitgang, waardoor steeds meer mensen kunnen worden geholpen en genezen. Ziekten waar men vroeger aan overleed, zijn nu goed te behandelen met nieuwe medicijnen en dure behandelmethodes. Door deze toenemende mogelijkheden leven we langer, maar stijgen de kosten ook weer. Daarnaast kunnen we steeds meer ziektes opsporen en die vragen vervolgens om behandeling.

3. Zorggebruik neemt toe
Een toenemend aantal mensen maakt gebruik van zorg. We gaan steeds vaker naar de huisarts, het ziekenhuis en de geestelijke gezondheidszorg. Ook al blijkt dat een deel van alle huisartsbezoeken onnodig is en spoedeisende hulp is lang niet altijd daadwerkelijk spoedeisend.

4. Hogere eisen
We gebruiken niet alleen vaker zorg, we stellen er ook steeds hogere eisen aan. We willen minder ongemak. Voorbeeld: patiënten willen tegenwoordig uitgebreid geïnformeerd worden over de risico’s van een behandeling. Of mensen willen in een verpleeghuis niet meer met anderen op één kamer slapen. Veranderingen die de zorg duurder maken.

5. Meer begeleiding
Nederland investeerde in de afgelopen decennia steeds meer in de begeleiding van mensen die moeilijk mee kunnen komen in de maatschappij, zoals ouderen en mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Ook deze extra zorg en extra kwaliteit is niet gratis.

6. Chronisch zieken
Veel ziekten waar men niet meer aan overlijdt, zijn niet per se genezen maar chronisch geworden. Ook komen sommige van deze ziekten, zoals suikerziekte en de longaandoening COPD, door een bepaalde levensstijl op steeds jongere leeftijd voor. Dit brengt een leven lang kosten met zich mee.

Wil je zien hoeveel zorg we met z'n allen gebruiken en wat dit kost? Het Ministerie van Volksgezondheid heeft de meest actuele cijfers op de website staan. Hier vind je bijvoorbeeld de kerncijfers van de Zorgverzekeringswet.

Wat moet er volgens jou gebeuren om de zorg goed én betaalbaar te houden voor iedereen? Deel je mening in een reactie hieronder.

Anonymous
 • Offline

  Hoi Je reacties laten duidelijk zien dat jij ons in de discussie rond Thyrax een rol in toebedeelt om het probleem op te lossen. Zoals we aangeven staan wij ook met onze rug tegen de muur. 

  Natuurlijk opteert niemand voor het slikken van geneesmiddelen. Aan jou de vraag Jellie: hoe zie jij het voor je als we onszelf in de spiegel aankijken?

  Wat kunnen we oplossen volgens jou?

 • Offline

  En punt 7:   mismanagement van de zorgmarkt zelf.  
  Ik noem even het gevalletje thyraxtekort agv productieproblemen bij de farmaceut. 400.000 patiënten die opnieuw ingesteld moeten raken op een nieuw medicijn en daarvoor geïntensiveerde medische begeleiding nodig hebben van in het gunstigste geval de huisarts en anders een dure specialist.  Je zou dit als een paard-van-Troje-argument onder punt 3 kunnen scharen, maar dat is wel heel erg sneaky. Er is inderdaad sprake van toegenomen zorggebruik, maar geen schildklierpatiënt die hier zelf voor opteert. Het zou alle partijen in de zorgmarkt sieren als ze eens een kritische blik zouden werpen in de spiegel. 

 • Offline

  Wat mooi om te lezen dat je hier zo bewust mee bezig bent Colliore! Goed dat je het ook doet omdat je je hier zelf goed bij voelt.

  Wel vervelend dat doordat je hier zo bewust mee omgaat je wel een keer in de problemen bent gekomen met je Accucheck. Hoe is dat uiteindelijk opgelost?

 • Offline

  Ik denk dat we ook een klein beetje bijdragen als we zuinig met onze hulpmiddelen en medicijnen omgaan.

  Ik doe dat al jaren en word uitgelachen als ik dat vertel

  Ik bestel nooit veel medicijnen tegelijk als ik niet zeker weet of die veranderd gaan worden of blijvend zijn

  Insuline ampullen gooi ik niet half vol weg

  Ik bestel nooit bulk voorraad, hetgeen mij deze zomer toen accuchec niet kon leveren, veel problemen opleverde

  Ik bestel altijd pas als ik aan het laatste doosje begin, dus er blijft nietdss liggen of wordt weg gegooid.

  Zal toch ietsje schelen lijkt me en ik voel me daar goed bij omdat ik toch al chronisch ziek ben

 • Offline

  Hoi @Billyboy, proef in je mening dat je ervaring hebt met zorgkosten in het buitenland. Heb ik het goed? Vind jij een in verhouding  lage zorgkostennota altijd een goede reden om zonder vragen uit te betalen?