Zorgverzekering houden of opzeggen jaar in buitenland: Forum en tool spreken elkaar tegen

Goedemorgen,

 • Ik ga voor een jaar naar Nieuw Zeeland op een Work Travel visum en daar dus werken.
 • Mijn woonadres blijft mijn huidige in Nederland, ik zal niet als wonend ingeschreven staan in Nieuw Zeeland.

Als ik het stappenplan voor wonen, werken, studeren in het buiteland volg, dan staat er dat ik mijn recht op een Nederlandse zorgverzekering verlies en dus mijn Zilveren Kruis zorgverzekering moet opzeggen.

Echter wordt deze forum thread betreft een jaar working travel visa een gelijksoortige situatie beschreven, waarbij wordt aangegeven dat ik de Zilveren Kruis zorgverzekering juist verplicht ben te houden.

Wat is nu de juiste informatie?

 • Het stappenplan geeft toch onjuiste informatie? Een ieder die ingeschreven staat als wonende in Nederland is toch verplicht een basisverzekering af te nemen?

  http://prntscr.com/cnpevi

 • Offline

  Op de site van de Working Holiday Visums staat : Working holiday visas are available to young people, usually aged 18-30, but 18-35 in a select few countries. They let you travel and work in New Zealand for up to 12 months, or 23 months if you’re from the UK. You need to have a return ticket, or enough money to pay for one, and be coming mainly to holiday, with work being a secondary intention.

  Dus dan staat werken niet op de eerste plaats. Daarom gelden de normale regels in geval van werken in het buitenland niet.  Later toegevoegd: dit blijkt, zie hierna, niet te kloppen! 

 • Offline

   schreef:
  Het stappenplan geeft toch onjuiste informatie? Een ieder die ingeschreven staat als wonende in Nederland is toch verplicht een basisverzekering af te nemen?

  http://prntscr.com/cnpevi

  Het is wèl goed. Kijk op de officiële site voor deze informatie, namelijk de website van ZINL.  Zie schermafbeelding.

 • Offline als antwoord op feina:

  Hoi Willem, 
  Goed dat je het hier aankaart. Zeker niet handig wanneer informatie elkaar tegenspreekt. Ik heb mijn collega's van de afdeling buitenland gevraagd om even met je mee te kijken. Na het weekend verwacht ik een reactie hier op het forum. Ik zie dat Feina je ook al aan het helpen is, altijd fijn! 

   

 • Offline

  Het is nu dinsdagmiddag  17:00 uur. Dit is al ver na het weekend. Dit forumtopic heeft haast. Waarom kan Zilveren Kruis deze vraag niet rechtstreeks beantwoorden? De vragensteller moet al meer dan 5 dagen op een antwoord wachten.

 • Bedankt beiden voor jullie antwoorden. Ik vind het erg onduidelijk op de site staan. Het stappenplan zou rekening moeten houden met een veelvoorkomend iets als het Work Travel Visa dat Nederland met veel landen heeft afgesproken.

  Via een andere route heb ik nu begrepen dat ik zolang ik ingeschreven blijf staan in Nederland ik mijn zorgverzekering moet behouden. Het is me alleen nog niet helemaal duidelijk hoe de dekking van mijn Zilveren Kruis met Aanvullend 2 in het buitenland zal zijn. Is die icm met een reisverzekering met werelddekking afdoende voor medische hulp?

 • Beste Willem,

  Het stappenplan voor wonen, werken, studeren in het buitenland klopt. Het ingeschreven staan in Nederland betekent niet altijd dat er ook recht is op de basisververzerking. In dit geval is er geen recht meer op de basis verzekering.

  - Je staat ingeschreven in Nederland maar werkt in een ander EU/EER-land, verdragsland, of  Australië, Canada, Chili, Egypte, Israël, India, Japan, Kanaaleilanden, Man, Nieuw Zeeland, Uruguay, de Verendigde Staten of Zuid-Korea.

  - Je werkt voor meer dan 3 maanden in een land(en) anders dan de hierboven genoemde landen.

  Het recht vervalt in deze situaties o.a. omdat er sociale belastingen/premies worden afgedragen in het buitenland.

  Hoe kan je de verzekering opzeggen? Dit kan via de website via het controle formulier verblijf buitenland of via ccb@achmea.nl onder vermelding van je polisnummer/bsn/postcode + huisnummer, geboortedatum, datum vertrek en startdatum (tijdelijk)dienstverband.

  Wat betreft het stopzetten van de verzekering bij het afreizen met een Working Holiday Visa is veel onduidelijkheid. Op dit moment hanteren we het beleid afreizen met een Working Holiday Visa is per direct einde verzekering. Omdat er veel vragen over de juistheid van deze handelswijze worden gesteld hebben we de SVB gevraagd om een officieel statement. Zodra deze er is kom ik hier op terug in dit topic. Voorlopig adviseren wij een Wlz-controle aan te vragen bij de SVB via www.svb.nl/wlz, of de aanvraag telefonisch te doen via 020 656 48 48. Wij hanteren ten alle tijden het besluit van de SVB.  

  Ik wens je een hele mooie tijd toe. En vergeet niet om je weer aan te melden voor een basisverzekering als je terug komt naar Nederland. Je bent hier zelf verantwoordelijk voor en dient dit te doen binnen 4 maanden na terugkomst. Aanmelden gaat uiteraard via onze website!

 • Offline

   
  Echter wordt deze forum thread betreft een jaar working travel visa een gelijksoortige situatie beschreven, waarbij wordt aangegeven dat ik de Zilveren Kruis verzekering juist verplicht ben te houden https://forum.zilverenkruis.nl/t5/Buitenland/Werken-in-Nieuw-Zeeland-op-working-holiday-visa/m-p/8274/highlight/true#M4439

   

  dit moment hanteren we het beleid afreizen met een Working Holiday Visa is per direct einde verzekering

  Dus  had gelijk. De oude thread behoeft dus een update.  Want door die oude, foute informatie worden de lezers op het verkeerde been gezet. 

 • Offline als antwoord op feina:

  Heb een update in het andere topic geplaatst Feina! 

 • Offline

  Goedemiddag Indra,

  Zoals je kunt lezen in de reactie van mijn collega  houden wij altijd het standpunt aan van de SVB. Op dit moment houden wij aan dat, bij het vertrekken naar het buitenland met een working holiday visa, je verzekering moet worden beeindigd. Het formulier wat jij aanhaalt is waarschijnlijk een BVU (Bewijs Van Uitschrijving)

  Ik kan natuurlijk niet jouw persoonlijke situatie in zien maar als ik je verhaal zo hoor is je verzekering inderdaad beeindigd omdat je geen recht meer hebt op de zorgverzekering in Nederland. Een bewijs van de uitschrijving ontvang je zo snel mogelijk!

  Was dit het antwoord waar je naar opzoek was Indra?