Wat kost jouw zorg?

In Mijn Zilveren Kruis zijn alle gedeclareerde kosten voor jou zichtbaar. Hier zie je wat er wordt gedeclareerd en wat de behandeling kost. Voor veel mensen is dat interessante informatie.

Per persoon is er in 2010 gemiddeld €2100 aan zorgkosten gemaakt. Het CBS heeft vorig jaar dit gemiddelde bekend gemaakt. Niet het meest recent, maar toch interessant om te weten hoe jij ervoor staat ten opzichte van je leeftijdsgenoten. Benieuwd naar het onderzoek? Klik dan op deze link: CBS onderzoek

Wat vind jij van je eigen zorgkostengebruik? Is het meer of minder dan verwacht? En hoe staat het ten opzichte van het landelijk gemiddelde? Praat hieronder mee!

 • Offline
  Ik vind het erg goed dat ik kan kijken wat er voor mij gedeclareerd is (en wat ik dus gebruikt heb aan zorgkosten). Ik zou het fijner vinden als ik tot 5 jaar terug zou kunnen kijken, trouwens. Jarenlang heb ik geen zorgkosten gemaakt, enkele jaren gelden echter heb ik heel veel kosten gemaakt, zodat mijn gemiddelde flink omhoog ging. Ik vind het boeiend te zien wat mijn behandelingen precies gekost hebben, het maakt me bewust van de kosten van de zorg. Nooit was ik ziek, en ineens was ik ernstig ziek, het kan van de ene op de andere dag veranderen. Ik ben blij dat we in Nederland een goed systeem hebben van ziektekostenverzekering, al spreek ik mijn verzekering liever niet aan. Ik ben liever gezond.
 • Offline
  Hi Babita,

  Inderdaad, je hebt natuurlijk liever geen contact met een ziekenhuis of instantie die met zorg te maken heeft als het om je eigen gezondheid gaat.
  Fijn om te horen dat jij blij bent met de inzichtelijkheid die wij nu bieden.
  Vind je ook dat meer mensen hier bewust van moeten zijn? Zou dat een bijdrage kunnen leveren aan het landelijk gemiddelde van Nederland?
 • Offline
  Aan het verlagen van de kosten bedoel je? Hm, dat denk ik niet echt. Maar wel aan het bewustworden. Wat kostte dat weghalen van dat wratje bij de huisarts nu precies? Wat waren de kosten van mijn operatie? Wat kostte de chemokuur die ik toegediend kreeg in het ziekenhuis? Zo ontstaat er wellicht meer begrip voor de hoogte van de premie voor de verzekering.
  Overigens is het wel handig om te weten dat bepaalde verrichtingen (weghalen wratje bijv.) veel goedkoper door de huisarts gedaan kunnen worden dan bijv. door een plastisch chirurg. Het voelt voor mij overigens niet eerlijk dat ik elk jaar mijn eigen risico kwijt ben i.v.m. controles na kankerbehandelingen, maar dat geldt ook voor chronisch zieken.
 • Offline
  Hoi Babita, ik denk dat je gelijk hebt. Inzicht in wat een behandeling kost zorgt ook ervoor dat je bewustere keuzes kan maken, bijvoorbeeld of je naar de huisarts gaat of naar een plastisch chirurg. Zou je ook van tevoren een indicatie willen hebben van wat iets kost? Een offerte? Of wil je van tevoren alleen weten of je je eigen risico kwijt bent?

 • Offline
  Anagezien ik graag alles wil weten, zou ik best de kosten willen weten. Ik denk trouwens dat het heel legitiem is (en ik neem aan dat het al gebeurt) bepaalde behandelingen die door een huisarts verricht kunnen worden, niet door een specialist te laten verrichten, althans, deze duurdere verrichting niet te vergoeden, als de kwaliteit van de behandeling gelijk is, tenminste. Een wrat op je gezicht wel laten verwijderen door de plastisch chuirurg, maar een wrat op je rug niet, bijvoorbeeld.
 • Offline
  Als zorg net zo goed bij de huisarts kan gebeuren, dan heeft dat natuurlijk de voorkeur. In het algemeen scheelt dit in de kosten voor de gezondheidszorg, maar voor de verzekerde zelf heeft het ook een belangrijk voordeel: bij de huisarts betaal je namelijk geen eigen risico (m.u.v. laboratoriumonderzoek).
 • Offline
  Ivm jaarlijkse onderzoeken na mijn (kanker)behandelingen ben ik mijn eigen risisco toch elk jaar kwijt, dus voor mij persoonlijk is dat geen stimulans.
 • Vandaag - 29 mei 2018 -  kwam in het nieuws dat de zorguitgaven in 2017 gestegen zijn met 2,1 procent. 

  In het eerste bericht van Jeppe hierboven kun je ze lezen dat we in 2010 gemiddeld € 2.100 aan zorgkosten per persoon maakten. Dat is nogal een verschil met de zorgkosten in 2017. Want het CBS laat op haar website zien dat de zorgkosten in 2017  € 5.691 per persoon zijn geweest! Ik schrok nogal van deze enorme stijging.

  Op de website van de NOS kun je lezen dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de uitgaven aan zorg in de toekomst waarschijnlijk flink zullen groeien.

  Wat vind jij van dit nieuws?

  Schrik je hiervan? En heb jij een beeld bij jouw eigen zorgkostengebruik? Kijk je hiervoor bijvoorbeeld wel eens in Mijn Zilveren Kruis? Is het meer of minder dan verwacht? Ik vraag me af of jullie iets hebben aan dit soort cijfers. En wat jullie vinden van bedragen in combinatie met je eigen zorgverbruik. 

  Ik ben benieuwd hoe jullie op dit bericht reageren. Omdat jullie hierover al eerder meegepraat hebben, noem ik jullie even specifiek 

    , , 

 • Offline
  Als het blijkt dat de zorgkosten hoger worden. Moet de regering maar is zorgen dat er meer geld daar naar toe gaat i.pv. Europese fondsen. Wij als mensen kunnen dit soort bedragen die steeds hoger worden niet meer trekken. Als iedereen zich zorgen moet gaan maken over de zorgkosten die ze moeten betalen hebben we nog een probleem. En er lopen al genoeg deurwaarders rond om zorgkosten te incasseren die mensen niet meer kunnen betalen. En als we niet meer voor ons zelf kunnen zorgen omdat we alles opzij moeten gaan zetten om onze zorg te betalen worden psychis en fysiek ook ziek. Je houdt tegenwoordig nog net genoeg over om rond te komen. Als kostwinner. Want ja je heb ook nog de zogkosten van je partner. Zo maar een gedachte. Maar wat zal het de politiek uitmaken die verdienen genoeg om al hun premies te betalen. Ik denk dat Mark Rutte maar is mee moet doen met steenrijk en straatarm hahaha. We worden steeds meer in een hoek gedrukt waar we straks niet meer uitkomen. Wat daarboven in weelde leeft. Weet niet hoe men het eronder heeft.
 • Offline

  Zorgkosten waarvoor eigen risico gold waren voor mij in 2016 €365 en in 2017 €387,50 waardoor ik beide jaren precies mijn eigen risico kwijt was. Ik heb nu besloten niet meer naar de jaarlijkse controle te gaan. Tot op heden heb ik voor 2018 aan zorgkosten waarvoor eigen risico geldt €10,50 staan (AB-kuur), verder niets. Hopelijk ga ik die €5691 niet halen dit jaar. 

  Ik kijk wel eens hoe ik ervoor sta (dat heeft alleen nut als je zorg verbruikt, zolang je niets verbruikt hoef je natuurlijk niet te kijken) en ik heb destijds -toen ik behandeld werd voor kanker- ook gekeken wat het ziekenhuis declareerde voor de behandelingen.

  Dat de zorgkosten zo stijgen is alarmerend, als dat zo doorgaat wordt het onbetaalbaar.