B12 kliniek Amsterdam en Zilveren Kruis

De bezoeken aan de poli B12 kliniek in Amsterdam (voor mensen met een vitamine B12 tekort),

werden vergoed door Zilveren Kruis, tenminste voor 80%.

Op 14 november had ik  daar mijn tweede afspraak. Je krijgt namelijk een traject voorgeschreven van drie maanden

en dan kom je terug voor het vervolg.

een week voor deze afspraak krijg ik een brief,waarin staat, dat Zilveren Krus per 15 november stopt met de vergoedingen.

mijn vraag: hoe is het mogelijk dat er midden in het jaar een contract wordt opgezegd?

Er werd niet vermeld of het budget op was.

Heeft iemand enig idee hoe zulke zaken werken?

 • , gaat het om medisch specialistische zorg vergoed door de basisverzekering? En van wie kreeg je de brief? Van Zilveren Kruis of van de kliniek? Er moet toch op zijn minst een verklaring gegeven worden? Zou Zilveren Kruis opeens beslist hebben dat ze hiervoor niet willen vergoeden omdat het geen noodzakelijke zorg is volgens de stand van de wetenschap? Dat zou dan op zijn minst uitgelegd moeten worden.

  Omdat dit zelfstandig behandelcentrum niet gecontracteerd was, kan er geen sprake zijn van een omzetplafond. Zolang ze nog wel een officiele status als zelfstandig behandelcentrum hebben, kan ZK niet plotseling de vergoedingen stopzetten.

  De eerder gedeclareerde behandelcode is interessant: zo is op te zoeken wat andere zorgverzekeraars vergoeden voor deze behandeling. 

 • Offline

  Goedemorgen Marja1 en Feina,

  Goede en scherpe vragen.

  Bij het stopzetten van een vergoeding kan een reden zijn dat de behandeling of het middel niet meer vergoed wordt. Bijvoorbeeld omdat volgens de Stand van Wetenschap en Praktijk (SW&P) de werking niet bewezen blijkt of hier twijfel over is. Dit kan ook gedurende het jaar zijn.

  Ook kan het voortraject voorafgaand aan de behandeling of middel of de uitvoering of verstrekking daarvan niet voldoen aan de SW&P. Dat laatste is het geval bij de de B12 kliniek in Amsterdam en voor ons reden geweest om daar geen vergoeding meer voor te geven. De datum van 15 november was gekozen om het B12-instituut de tijd te geven haar patiënten in te lichten. 

  Maakt mijn antwoord het zo wat duidelijker?

  Groeten,

  Bas

 • , mijn vraag aan het Zilveren Kruis is, waarom de verzekerden zelf niet zijn ingelicht door Zilveren Kruis? Ik vind dat een verzekerde dat van zijn zorgverzekeraar mag verwachten. 

 • Offline

  Goedemorgen Bas en Feina,

  Bedankt voor de uitleg, Bas. 

  Heel jammer dat er voor deze maatregel is gekozen. Er zouden heel veel mensen, heel goedkoop, geholpen kunnen worden, terwijl zij nu van de ene naar de andere specialist worden gestuurd met onbegrepen, ernstige klachten, tot dementie aan toe( mijn eigen moeder).

  Huisartsen moeten zich houden aan de richtlijn van genootschap voor huisartsen, dat staat een effectieve behandeling in de weg.

  Waarom dan niet gekozen voor de vergoeding uit alternatieve geneeswijze.

  Hopelijk kan dat nog een optie zijn.

  Feina, ik weet niet of er patiënten zijn die L geïnformeerd zijn, maar voor mij was het mijn eerste bezoek en mocht mijn rekening al niet meer elektronisch worden doorgestuurd en wist men bij ZK nog niet van mijn registratie daar.

  Bedankt voor het meedenken.

  Marja

 • Offline

  , we hebben geen inzicht in wie er naar de B12-kliniek gingen op het moment dat we dit besluit hadden genomen. Het is niet per definitie zo dat verzekerden die eerder declaraties van de B12-kliniek hebben ingediend daar nog steeds patiënt waren. Verzekerden die daar wel naar toe gingen waren ons nog niet bekend, omdat we van hen nog geen declaraties hadden gekregen.

  Kortom,. we hadden simpelweg geen overzicht van verzekerden op wie deze situatie betrekking had. De B12-kliniek had dit overzicht wel. 

 • Offline

  Bas,

  Ik snap dat patiënten tijd moeten krijgen om over te stappen,maar dan bericht je toch, ruim van te voren,dat het per 1 jan. stopt. 

  Lopende afspraken werden na 15 nov niet meer vergoed, terwijl mensen hun controle afspraak echt nog moesten afhandelen. 

  Ik ben benieuwd wanneer de kliniek is ingelicht,mijn rekening kwam op 25 okt, met een zinnetje om de maatregel duidelijk te maken.

  waarschijnlijk ligt de fout ook bij de kliniek, wat betreft informatie naar mij toe.

 • Offline als antwoord op marja1:

  Dag Marja, 

  Onze reacties kruisten elkaar zie ik.

  Voor de duidelijkheid, het gaat dus echt alleen om de zorgverlener waarbij we de zorg niet meer vergoeden,. B12-injecties vergoeden we dit jaar nog steeds. 

  Aanvullend daarop. De overheid heeft besloten dat in 2019 vitamines, mineralen en paracetamol niet meer uit de basisverzekering worden vergoed als ze ook in de vrije verkoop zijn te krijgen. Middelen waar geen alternatief in de vrije verkoop voor is, vergoeden we nog wel uit de basisverzekering. Mijn advies is om dit met de apotheek te bespreken. Die weet precies of dit ook voor jou geldt. 

  Zoals je zelf al aangeeft, is het de kliniek die verantwoordelijk is voor het informeren van haar patiënten. Het is niet te plannen wanneer ons duidelijk wordt dat de manier waarop de dienstverlening van een zorgverlener niet meer aan Stand der Wetenschap en Praktijk voldoet. In die zin worden wij daar ook door overvallen. Het is wel onze taak kritisch te zijn op hoe zorgverleners hun dienstverlening uitvoeren. Dat is ook deel van onze zorgplicht. Ook al begrijp ik goed dat de consequentie kan zijn dat patiënten ineens naar een andere zorgverlener op zoek moeten gaan.

  Gelukkig was dit nu bekend voor het moment dat iedereen kon overstappen.

  Groeten,

  Bas

 • , wat bedoel je met  

  Gelukkig was dit nu bekend voor het moment dat iedereen kon overstappen.? 

 • Offline als antwoord op feina:

  Dag Feina,

  Niets anders dan dat het bekend worden van de informatie over de B12-kliniek net voor het eind van het jaar was. Zoals gezegd kunnen we dat soort informatie niet plannen. Mijn opmerking was dus eigenlijk wat overbodig en discussie daarover behoorlijk off topic. 

  Groeten,

  Bas

 • Offline
  Bas a
  Je haalt dingen door elkaar!!!
  De b12 kliniek in Amsterdam heeft een brief gekregen dat er niet meer wordt vergoed en dus NIET het b12 institute in Rotterdam

  Deze 2 behandelcentra hebben niks met elkaar te maken.!!!