Cholestorol

Kennelijk is sinds kort de norm voor LDL verlaagd van 2,5 naar 1,8.

In de media is daar veel aandacht aan gegeven.

Mijn Praktijkondersteuner heeft in haar praktijk nog nimmer een patient gehad beneden de 2,0.

Zij ervaart de norm als te laag. Dat was ook het doorsneecommentaar op de tV.

Voor mij betekent dat verhoging van bestaande medicatie. De vraag is of dat wel nodig is.

Is hier geen rol weggelegd voor de verzekeraar?

 • Nee, de verzekeraar mag zich niet bemoeien met medische zaken! 

  Als u die medicatie niet nodig vindt, dan moet u bij uw huisarts of de beroepsvereniging van huisartsen klagen. Het sterkste staat u als u dat via een patientenorganisatie doet. 

  Ook ik ben niet tevreden over het voorschrijfgedrag van de huisartsen. Ik krijg wel eens de indruk dat de huisartsen er financieel op vooruit gaan als ze meer chronische patienten hebben. En hoe lager de norm, hoe meer patienten er in de chronische groep terecht komen.

  Ik vind het overigens wel de taak van de zorgverzekeraar ervoor te zorgen dat de huisartsen niet ten onrechte beloond worden. Dit zou heel nadelig voor de patienten kunnen zijn. Hoe meer zogenaamde chronische patienten, hoe meer een huisarts verdient. 

 • Offline

  Er zijn de laatste tijd inderdaad een paar nieuwsberichten of artikelen geweest over dit onderwerp. 

  Het gaat daar over de nieuwe richtlijn voor LDL cholesterol. Een verandering van 2,5 naar 1,8. Wel specifiek voor patiënten onder de 70 jaar met een doorgemaakte hart en vaatziekte. Voor de geïnteresseerden, op deze pagina van de Hartstichting lees je meer over de verschillende waarden en richtlijnen: cholesterolwaarden

  Uit jouw reactie maak ik op HG1, dat jij geen voorstander bent van deze verandering. 

  En dat jij, door die nieuwe afspraak, extra of meer medicatie moet gaan slikken. Begrijp ik het dan goed dat jij met de oude richtlijn wel binnen de norm viel? 

  Je vraagt of hierin geen rol is weggelegd voor de verzekeraar. Ik zie dat één van onze communityleden ook al haar mening en gedachten deelt. Hoe zit jij erin HG1? Zie jij een rol voor de zorgverzekeraars? En zo ja, waar denk je dan aan? 

 • Offline

  Het is juist dat ik met een lichte medicatie de afgelopen jeren onder de 2,5 scoorde. Om nu naar de 1,8 zou ik mijn medicatie tenminste moeten verdubbelen. Het is daarbij niet zeker dat ik de nieuwe norm uberhaupt zal halen.

  Op grond van de berichtgeving in de media begrijp ik dat er verschillend gedacht wordt over de nieuwe norm van 1,8. Er wordt getwijfeld of deze norm realistisch is.

  Om geen zorgkosten te verspillen kan ik mij voorstellen dat de verzekeraars deze problematiek met nadruk en openlijk adresseert. Daar lijkt mij een maatschappelijk belang gedient. De discussie binnen het gremium van de besluitvormers wordt daardoor opnieuw aanzwengelt.

 • Offline

  2,5 naar 1,8 ga ook ik niet halen. Zit ook niet te wachten op een verdubbeling van mijn statines, ben blij dat ik het met de huidige pillen red.

  Het zou vanuit zilverenrkruis zeker goed zijn om hier aandachtig naar te kijken, helaas zijn dit soort aanpassingen en trends pas op lange termijn te evalueren dus wie weet is het wel goed.

 • Offline als antwoord op boumacor:

  Allereerst: wat leuk om je weer op de community te zien! Fijn dat je het inderdaad met de huidige medicatie red en daar dus geen verandering in nodig is

  Ik zie dat het eerdere gesprek hierboven al in 2019 was. Maar logisch dat dit nog steeds actueel is. Ik lees van jou nu ook terug dat het goed zou zijn voor Zilveren Kruis om hier aandachtig naar te kijken. En dat je daar dus een rol voor ons ziet. Zou je mij misschien iets uitgebreider kunnen omschrijven hoe je dat precies zou zien? 

  Ik zal ook binnen Zilveren Kruis zoeken naar een collega die wellicht meer over de rol van Zilveren Kruis (of zorgverzekeraars in het algemeen) kan zeggen. Als alles goed gaat, gaat straks de community van Zilveren Kruis voor een korte periode offline. Het zal dus iets langer duren voordat je weer een reactie van mij kunt verwachten.

 • Offline als antwoord op boumacor:

  Er zijn ook andere middelen dan statines om je LDL lager te krijgen. Zit zeer ruim onder de 1.8 en dat bevalt prima. 

 • Offline als antwoord op aanmelder:

  Welke middelen zijn dat dan? Het constante gewisseld van merk rosuvastatine begint me behoorlijk Deckers uit te hangen

 • Offline als antwoord op antoinette:

  Correctie begint me de keel uit te hangen. Heb er nu voor gekozen om het zelf te betalen omdat ik iedere keer behoorlijk reageer met de merken onderling. Ze zeggen dat dat niet kan maar het is echt zo.

 • Offline als antwoord op feina:

  Kom op Feina de verzekeraar bemoeit zich wel degelijk met medische zaken! Geneesmiddelen die voor worden geschreven, krijg je echt niet altijd. Ook al kiest een arts voor een bepaald merk of bepaalde dosis!

 • Offline als antwoord op aanmelder:

  Hallo Wil je deze andere middelen eens melden ? Ik weet dat een lagere waarde wellicht beter is, maar statines wil ik niet extra slikken. Sta open voor iets anders.