gliclazide vergoeding, vraag

Al meer dan 10 jaar slik ik gliclazide van Mylan. Nu is de dosering verhoogd en was er een recept naar de apotheek gestuurd. Toen ik het medicijn wilde ophalen kreeg ik de mededeling dat ik ruim 20 euro moest betalen omdat het niet vergoed zou worden. Dat ga ik dus echt niet doen dan slik ik maar niets. 

Maar goed er was wel een ander merk dat wel vergoed werd maar uiteraard hadden ze dat niet op voorraad en moest het besteld worden. (Apothekers zijn alleen maar een soort doorgeefluik en waarom moeten ze daar dan nog zoveel extra geld voor vangen). 

Waarom worden medicijnen ineens zonder verdere mededeling ineens niet meer vergoed en waarom kan ik op de website daar niets over vinden. 

Waarom is dit forum zo goed verstopt op de website dat ik nu al bijna 20 minuten bezig ben om het te voorschijn te toveren. 

 • Goedenavond Nanny, leuk dat je ons op Samen op zoekt met je vraag!

  Wil je mij een privébericht sturen met daarin je relatienummer, geboortedatum en postcode/huisnummer? Ik kan dan je polis erbij zoeken en zien wat de apotheker tot nu toe bij ons in rekening bracht. En leg ik je gelijk de medicijnvergoeding uit. 

  Goed dat je aangeeft dat het je 20 minuten kostte voordat je ons had gevonden. Dat is natuurlijk veels te lang! Kun je mij meenemen in waar je allemaal hebt gezocht? Dan kan ik dit aan de beheerders van de website melden. 

  Fijne avond, groetjes Laura

 • hoi nanny,

  zelf heb ik ook gliclazide geslikt en volgens mij was het probleem destijds dat de 80 mg niet vergoed werd en de 30 mg versie wel, 
  dus was het recept toen aangepast naar 90mg (ofwel 3x 30mg)
  inmiddels gestopt met de gliclazide en nu alleen nog 1500mg metformine en 1x week ozempic 1mg waarmee alles goed onder controle te houden is.
  gewicht verloren en hba1c van 47 ipv 64.
  moet ik er wel bij zeggen dat ik een heel erg meegaande apotheker heb en dus nog nooit onverwacht iets bij moeten betalen, ook niet in het verleden voor de teststrips die hij eigenlijk niet kon leveren voor de vergoedingsprijs die hij er voor kreeg.
  apotheek heeft een IDEA contract, we wisselen nog wel eens van merk, maar altijd vraagt hij wel of dat geen probleem is en gelukkig ben ik niet erg merkgevoelig en heeft het geen probleem op geleverd.

  groet mike

 • hoi laurah,

  misschien een optie om de link naar het forum los te halen van de TAB "service & contact" en een nieuwe TAB voor het forum te plaatsen rechts van "S&C", daar lijkt de ruimte voor aanwezig te zijn ;-)

  groet mike

 • Op de website van www.medicijnkosten.nl staat dat alle soorten gliclazides vergoed worden. De ene kost 3 eurocent per dag, de andere €0,25. Alleen de zorgverzekeraar kan soms bepalen dat alleen een bepaald merk vergoed wordt en de andere helemaal niet. Dat heet preferentiebeleid en zou , in geval van Zilveren Kruis, alleen voor mogen komen als jouw apotheek een preferentie-contract heeft afgesloten met Zilveren Kruis ( ca. 20% van de apotheken). Maar volgens mij moet de apotheek altijd een ander product, dat voldoet aan het recept,  leveren ZONDER bijkomende kosten. 
  Er zijn ook apotheken met een IDEA contract en die moeten ook zonder bijkomende kosten een recept afleveren. 

  Zoek zelf op ( in de zorgzoeker van ZK op de website) welk contract de apotheek heeft. En ga een gesprek aan met de apotheker om jou precies de samenstelling en de reden van de factuur te laten uitleggen. Vraag een kopie van de factuur en van het nieuwe en oude recept. 

 • Offline als antwoord op feina:

  Goede toevoegingen Feina. Dank je wel. Voor de werkzame stof Gliclazide hebben wij echter geen preferent merk aangewezen voor apotheken met een preferentiecontract. Dat betekent dat het middel bij een apotheek met een preferentiecontract meegegeven en vergoed wordt, De lijst van preferente geneesmiddelen staat op deze pagina:

  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/veelgestelde-vragen/geneesmiddelenbeleid-achmea-zorg

  Mijn vermoeden is dat de apotheek van Nanny een IDEA-contract heeft. Zo ja, dan koopt apotheek zelf geneesmiddelen in. Zij krijgen een vaste vergoeding per declaratie. Voor deze apotheken is het inkopen van een goedkoper geneesmiddel waarin dezelfde werkzame stof zit financieel gezien gunstig, omdat ze anders mogelijk zelf kosten bijbetalen. 

  Bart