Fitforme

Hallo,

Ik vraag mij af of WLS vitaminesupplementen speciaal voor na een gastric bypass vergoed worden vanuit de basisverzekering van het Zilveren Kruis. Deze supplementen zijn niet op recept, worden wel geadviseerd door de diabetes verpleegkundige. Het Z index nummer is 15611906.

Met vriendelijke groet, W

 • Hoi Dronten12,

  Leuk dat je een topic opent op Samen! Ik heb op het ZI-nummer gezocht in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Fit for Me WLS Forte Capsule wordt niet vergoed uit de basisverzekering. Wij hebben zelf geen vergoeding hiervoor meegenomen in onze aanvullende verzekeringen.

  Goed om te weten is dat vitamine en mineralen die zonder recept aan te schaffen zijn niet vergoed worden. Voor sommige vitaminen en mineralen die niet zonder recept aan te schaffen zijn is een vergoeding wel mogelijk. Een voorbeeld is vitamine B12-injectievloeistof. Ook hebben wij een aantal specifieke vitaminepreparaten en mineralen op recept meegenomn in onze aanvullende verzekeringen. Lees daar meer over op deze vergoedingspagina:

  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/niet-in-het-basispakket-opgenomen-geneesmiddelen

  Hopelijk helpt deze informatie. Laat het mij gerust weten als je nog vragen hebt. 

  Bart

 • Hallo Bart, 

  Dank voor je reactie op Dronten12. 

  Je schrijft dat dit product niet wordt vergoed uit de basisverzekering. Dat snap ik helemaal. Je schrijft ook dat er geen vergoeding hiervoor is opgenomen in de aanvullende verzekeringen. Dat laat mijns inziens ruimte om dat in de toekomst wel te regelen. Weet jij wat de reden is dat hiervoor nu geen vergoeding is meegenomen in de aanvullende verzekering? 

  Ik begrijp dat er voor deze producten niet wordt gekeken naar de reden/oorzaak, oftewel waarom ze worden voorgeschreven (na wat voor soort operatie) Is daarover wel eens nagedacht?  

  Ik vind het overigens zelf verklaarbaar dat vitaminen en mineralen zonder recept niet vergoed worden. Erg fijn dat Zilveren Kruis als verzekeraar wel de mogelijkheid beidt om een aantal vitaminen en mineralen die op recept worden voorgeschreven te vergoeden. Ik zag echter staan dat hiervoor toestemming bij Zilveren Kruis moet worden aangevraagd. Hoe werkt dat? Moet dit vooraf gebeuren? Is dat eenmalig of bij ieder recept nodig? 

  Dankjewel alvast voor het beantwoorden van mijn vragen. 

  Hartelijke groet, Natasja (lid Verzekerdenraad) 

 • Hoi Natasja, 

  De vergoedingen uit onze aanvullende verzekering worden per kalenderjaar vastgesteld op basis van een aantal criteria. Denk daarbij aan de wensen van onze verzekerden en van welke zorgkosten het meest gebruik wordt gemaakt (fysiotherapie brillen/lenzen en alternatieve geneeswijzen bijvoorbeeld). Ook houden wij bij vergoedingen uit de aanvullende verzekeringen rekening met wat de effecten zijn op onze premies. Dat kan een reden zijn om bepaalde kosten wel of niet mee te nemen, of om de hoogte van de vergoeding aan te passen.

  Wat de vergoeding van geregistreerde geneesmiddelen die niet uit de basisverzekering worden vergoed betreft:

  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/niet-in-het-basispakket-opgenomen-geneesmiddelen

  De geneesmiddelen in de lijst zijn meegenomen omdat er voor deze middelen geen alternatief bestaat dat wel uit de basisverzekering vergoed wordt. Dat is de criteria. Een behandelend (huis)arts kan voor deze middelen een aanvraag indienen via:

  https://www.zilverenkruis.nl/zorgaanbieders/zorgsoort/extramurale-farmacie/declareren/machtiging-aanvragen

  De toestemming moet voorafgaand aangevraagd worden, Geven wij toestemming? Dan kan er vanaf de toestemmingsdatum gedeclareerd worden.

  Wat denk ik goed is om te vermelden is dat de vergoedingen uit onze aanvullende verzekeringen niet statisch zijn. Per jaar kunnen dingen veranderen en toegevoegd worden. Wij luisteren daarvoor ook naar input van onze verzekerden. Geeft een verzekerde bijvoorbeeld telefonisch een wens voor een vergoeding aan ons door, dan sturen wij daar een signaal over door. Hoe meer signalen wij ontvangen hoe groter de kans dat wij de mogelijkheden voor een vergoeding gaan onderzoeken. 

  Er zijn ook een hoop andere manieren die wij gebruiken om input te verzamelen. Eén van die manieren is uiteraard Meedenken op Samen:

  samen.zilverenkruis.nl/.../

  Als iemand een idee heeft en wilt onderbouwen waarom hij/zij vindt dat een bepaalde vergoeding meegenomen moet worden, dan horen wij daar graag over. 

  Ik hoor het graag van je als je nog vragen hebt!

  Bart