Insuline 2021

  

Ik plaats hier informatie over de te verwachten wijzigingen in het type insuline dat door apotheken volgend jaar mag worden afgeleverd. Er zijn weer veranderingen, zowel bij Xilveren Kruis als bij andere zorgverzekeringen. Voor sommige insuline gebruikers is dit misschien zo belangrijk dat ze wisselen van zorgverzekeraar: zie https://www.medicijngebruik.nl/projecten/nieuws/4452/klaar-voor-nieuw-preferentiebeleid-insulines-

Dit jaar zijn er nieuwe biosimilars van kortwerkende insulines in Nederland op de markt. Vanaf 2021 lanceert een aantal zorgverzekeraars hiervoor preferentiebeleid. Daarnaast heeft Zilveren Kruis nu ook een preferent middel voor insuline glargine aangewezen.

Nieuwe biosimilars

In mei 2020 is een biosimilar van insuline lispro in Nederland beschikbaar gekomen: insuline lispro Sanofi®. Deze biosimilar is beschikbaar naast het referentiegeneesmiddel (Humalog®). In november 2020 kwam er nog een biosimilar van kortwerkend insuline op de markt: insuline aspart Sanofi®. Deze biosimilar is beschikbaar naast het referentiegeneesmiddel (Novorapid®) en een snellerwerkende variant van insuline aspart (Fiasp®). Lees hier meer over de kortwerkende insulines.

De vier grootste zorgverzekeraars (CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis) hanteren in 2021 nieuw preferentiebeleid voor één of beide kortwerkende insulines. Sommige zorgverzekeraars wijzen de biosimilar aan als preferent middel. Anderen bepalen dat uist referentiegeneesmiddel preferent is.

Zilveren Kruis lanceert daarnaast vanaf 2021 ook preferentiebeleid voor insuline glargine en heeft het referentiegeneesmiddel (Lantus®) als preferent middel aangewezen. CZ, Menzis en VGZ hebben al eerder preferentiebeleid opgesteld voor deze insuline. 

Het preferentiebeleid is nog niet voor alle zorgverzekeraars volledig bekend. De actuele status vindt u in een overzicht van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF).

Omzetten

Van insuline aspart en insuline lispro waren er in 2019 ruim 158.800 gebruikers (GIPdatabank, 2020). Zorgverleners in de eerste lijn zullen een deel hiervan moeten omzetten naar de biosimilar. Ook verzekerden bij Zilveren Kruis die ingesteld zijn op biosimilar insuline glargine moeten (weer) omgezet worden. In de NDF-aandachtspunten vindt u meer informatie voor een zorgvuldige omzetting.

 • Offline stelde een antwoord voor

  Onderstaand de chat die ik hierover voerde.

  Ik krijg net een E-mail dat ik op een ander merk kortwerkende insuline over moet. Dit gaat gepaard met een andere insuline pen en andere naaldjes. Ik gebruik naast kortwerkende ook langwerkende insuline (levemir). De verandering houdt voor mij dan in dat ik twee verschillende pennen en twee verschillende soort naaldjes moet gaan gebruiken. Ik vind dat nogal bezwaarlijk. Kan hiervoor een uitzondering gemaakt worden?
  You sent Today at 13:29
  De insulinepen van Sanofi heeft bovendien niet alle functies zoals de pen van novo-nordisk. Zo ontbreekt op de pen van Sanofi de elektronische herinnering van het laatst gespoten aantal eenheden.
  You sent Today at 13:39
  Bovendien ontgaat mij de noodzaak aangezien de gemiddelde kosten voor de insuline van Novo Nordisk en Sanofi volgens https://www.medicijnkosten.nl/medicijn?artikel=INSULINE+ASPART+SANOFI+INJVLST+100E%2FML+PATROON+3ML&id=bab68aa62a7fd7280685825559ba7fa7 hetzelfde zijn.
  Zilveren Kruis sent Today at 13:41
  Goedemiddag Eric-Jan, we gaan inderdaad over op een ander merk kortwerkende insuline. Ik kan mij voorstellen dat je liever dezelfde spullen gebruikt voor je verschillende soorten insuline. De redenen die jij noemt is helaas geen reden om bij je huidige insuline te blijven. In de mail staan de redenen aangegeven. Groet, Kim
  Zilveren Kruis sent Today at 13:42
  ik zie nu ook je laatste vraag: Er is wel verschil in kosten, want door de overstap besparen we 10 miljoen euro. Er is wel verschil in kosten, want
  Zilveren Kruis sent Today at 13:42
  Warrige zin, excuses.
  You sent Today at 13:42
  Zou je aanvullend kunnen reageren op de vragen die ik daarna heb gesteld.
  You sent Today at 13:44
  En de functionaliteit van de pen tav de elektronische laatste dosisindicatie?
  Zilveren Kruis sent Today at 13:48
  Het kan zijn dat daar verschil in zit. De apotheek helpt je met de overstap en kan de verschillen en het gebruik verder uitleggen. Kim
  You sent Today at 13:52
  Zo-ooo €3,- per verzekerde per jaar. Dat is de hele rompslomp bij de artsen en de apotheken en weg te gooien insulinepennen beslist wel waard. Ik zie de korting van €0,25/maand op de premie graag tegemoet. Fijne dag verder Kim.
  You sent Today at 13:57
  Een pen kost ca €100,- zie ik. Het zal even duren voordat jullie die kosten eruit hebben.
  Aa