'De zorg wordt onbetaalbaar'. 'Premies weer omhoog'. 'Bezuinigingen in de zorg onvermijdelijk'. Het zijn uitspraken die je zomaar uit de krant haalt. Stijgende zorgkosten: het is inmiddels zo gewoon geworden dat de reden van de stijging vaak onvermeld blijft. Daarom hier de belangrijkste zes oorzaken op een rij. 

De afgelopen zestig jaar zijn de zorgkosten elk jaar flink gestegen. Een doorsnee gezin betaalt bijna een kwart van het inkomen aan de zorg. Waardoor komt dat?

1. Vergrijzing
Ouderen vragen meer zorg, en Nederland vergrijst nu eenmaal. Maar dit verklaart de stijgende zorgkosten maar voor deel.

2. Nieuwe technologie
De medische wereld boekt vooruitgang, waardoor steeds meer mensen kunnen worden geholpen en genezen. Ziekten waar men vroeger aan overleed, zijn nu goed te behandelen met nieuwe medicijnen en dure behandelmethodes. Door deze toenemende mogelijkheden leven we langer, maar stijgen de kosten ook weer. Daarnaast kunnen we steeds meer ziektes opsporen en die vragen vervolgens om behandeling.

3. Zorggebruik neemt toe
Een toenemend aantal mensen maakt gebruik van zorg. We gaan steeds vaker naar de huisarts, het ziekenhuis en de geestelijke gezondheidszorg. Ook al blijkt dat een deel van alle huisartsbezoeken onnodig is en spoedeisende hulp is lang niet altijd daadwerkelijk spoedeisend.

4. Hogere eisen
We gebruiken niet alleen vaker zorg, we stellen er ook steeds hogere eisen aan. We willen minder ongemak. Voorbeeld: patiënten willen tegenwoordig uitgebreid geïnformeerd worden over de risico’s van een behandeling. Of mensen willen in een verpleeghuis niet meer met anderen op één kamer slapen. Veranderingen die de zorg duurder maken.

5. Meer begeleiding
Nederland investeerde in de afgelopen decennia steeds meer in de begeleiding van mensen die moeilijk mee kunnen komen in de maatschappij, zoals ouderen en mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Ook deze extra zorg en extra kwaliteit is niet gratis.

6. Chronisch zieken
Veel ziekten waar men niet meer aan overlijdt, zijn niet per se genezen maar chronisch geworden. Ook komen sommige van deze ziekten, zoals suikerziekte en de longaandoening COPD, door een bepaalde levensstijl op steeds jongere leeftijd voor. Dit brengt een leven lang kosten met zich mee.

Wil je zien hoeveel zorg we met z'n allen gebruiken en wat dit kost? Het Ministerie van Volksgezondheid heeft de meest actuele cijfers op de website staan. Hier vind je bijvoorbeeld de kerncijfers van de Zorgverzekeringswet.

Wat moet er volgens jou gebeuren om de zorg goed én betaalbaar te houden voor iedereen? Deel je mening in een reactie hieronder.

Anonymous
 • Voormalig community-lid
  Voormalig community-lid

  Geen geld over de balk gooien, eerst nadenken/plannen.


  Salarissen/bonussen directieleden omlaag (anders is het pure diefstal).  


  Een vraagbaak landelijk beschikbaar stellen welke alle artsen kunnen raadplegen, m.b.t. de reeds bekende aandoening van een patient. En waarin ervaringen (oorzaak-oplossing) van artsen geplaatst kunnen worden zodat een arts gerichter kan gaan zoeken bij een nieuwe patient. Dus geen onnodige onderzoeken meer, omdart er meer kans op slagen is in het begin.

  Verder, de Nederlandse burger wil niet opgelicht worden door de vermelding dat de zorgkosten steeds hoger worden en waarbij dan ons geld besteedt wordt aan andere onnodige zaken. Want, wat gebeurt er met het absurd hoge eigen risico, dat gaat m.i. niet naar de zorg. Stop de oplichting dus! Dit is niet gericht aan de zorgverzekeraars maar aan de politiek.  

 • Voormalig community-lid
  Voormalig community-lid
  Ik ben van menig dat de redenen per groep verdeelt zijn en ik daarom vind dat die groep voor de behandeling,medecijnen enz. zelf dan er voor moet betalen en het niet versprijden over de mensen die daar geen gebruik van maken.
 • Voormalig community-lid
  Voormalig community-lid

  Punt 1 en 2 maken het logisch dat de zorgkosten stijgen. De ouderen verdienen gewoon de zorg die ze nodig hebben en daar moet niemand aankomen. Ook ik het belangrijk dat steeds meer ziekten beter en sneller op te sporen zijn en te genezen zijn door de nieuwe technologie. Helemaal mee eens dus!

  Dan komt punt 3. Want het is inderdaad zo dat veel mensen om elk wisserwasje naar de huisarts rennen. Neem het beleid van België. Een bezoekje aan de huisarts kost €25,- waarvan ze €23,- terug krijgen. Zo zul je zien dat er veel minder mensen snel naar de dokter zullen gaan.

  Punt 4. Als ik ergens voor behandeld moet worden, wil ik ook graag goed geïnformeerd worden. Als ik later naar een verpleeghuis moet, wil ik ook graag mijn privacy en eigen kamer. Deze mensen hebben genoeg moeten doen in hun leven. Laat ze hun laatste jaren/maanden lekker in rust leven. Ik vindt dat hier geen extra kosten voor moeten zijn en dat de burgen hier voor op moet draaien.

  Punt 5. Ook deze mensen hebben de zorg keihard nodig. Deze mensen kunnen niet voor zichzelf zorgen of hebben goede begeleiding nodig. Hier mag ook de gewone burger niet voor opdraaien. Voor deze mensen en net als voor ouderen moet er gewoon genoeg zorg zijn en al helemaal niet op bezuinigd worden (wat zeker wel gebeurd!).

  Punt 6. Dat veel kinderen en jonge mensen op vroege leeftijd dit soort ziekten krijgen is vaak ook helemaal hun eigen schuld of die van de ouders. Kinderen vol proppen met suiker en de hele dag maar achter de computer of tablet zetten. Ze krijgen geen beweging. Ik vindt het niet gek hoor dat ze dit soort ziektes krijgen... Jullie hebben het over een bepaalde levensstijl. Dat betekent dus dat ze het hunzelf aandoen. Waarom moet de burger dan opdraaien voor deze kosten??

  Daarbij komt ook nog het vluchtelingen probleem. Deze mensen kun je het niet kwalijk nemen, want ze komen hier om veiligheid op te zoeken. Maar de regering zorgt voor zorg voor deze mensen en wij kunnen dat betalen!

  Kortom, het is niet eerlijk dat wij betalen voor zorg voor een ander. Het moet allemaal een stuk eenvoudiger en goedkoper kunnen. We moeten is stoppen met naar het probleem te kijken en die proberen op te lossen. We moeten naar de oorzaak kijken!

 • Voormalig community-lid
  Voormalig community-lid
  Ik ga me echt afvragen of er OOIT nog een moment komt wanneer de premies niet omhoog gaan. Salarissen stijgen niet mee... Dus het houdt echt een keer op. Wanneer zien jullie dat nou eens? Een goede daad zou eens zijn om naar de mensen te luisteren! We kunnen het gewoon niet meer betalen.. #raadendaad
 • Voormalig community-lid
  Voormalig community-lid

  Wat dacht u van suikertax en vettax invoeren (en groenten en fruit goedkoper maken). Rokers, alcoholisten, obesen en anderszins verslaafden betalen hogere premies (controlesysteem ook voor eigen rekening) en een hoger eigen risico/bijdrage bij verslavings- of obesitas gerelateerde aandoeningen. Bij medische kosten agv risicosporten als skieën en zaalvoetbal zelf de kosten laten betalen.

  Particulier laten bijverzekeren voor risicosporten op dezelfde wijze zoals een reisverzekering (daar betaal je ook extra premie voor wintersport of duiken).

  Ouders van te dikke kinderen nu al hogere premies laten betalen om voor de behandelkosten van diabetes later al vast te sparen. Misschien stimuleert dat ook om hun kinderen meer te sturen naar een gezond gewicht.

   Bovenstaande zijn allemaal zaken waar iedereen zelf invloed op kan uitoefenen en waar anderen wel aan mee moeten betalen. Verzekeren doe je tegen niet of slecht beinvloedbaar onheil van buitenaf. Niet tegen iets wat je zelf had kunnen voorkomen. Wanneer mijn woning door achterstallig onderhoud instort dan keert de verzekering vast niet uit. Tref mensen in hun portemonnee en dan verandert het gedrag.

  Daarnaast vind ik de salarissen, bonussen en wachtgelden in de top buitensporig hoog en niet in verhouding tot het aantal uren dat wordt gewerkt of het verantwoordelijkheidsniveau/risico. Wanneer de postkamer staakt dan storten bedrijven in als kaartenhuizen dus dat is net zulk verantwoordelijk werk.