'De zorg wordt onbetaalbaar'. 'Premies weer omhoog'. 'Bezuinigingen in de zorg onvermijdelijk'. Het zijn uitspraken die je zomaar uit de krant haalt. Stijgende zorgkosten: het is inmiddels zo gewoon geworden dat de reden van de stijging vaak onvermeld blijft. Daarom hier de belangrijkste zes oorzaken op een rij. 

De afgelopen zestig jaar zijn de zorgkosten elk jaar flink gestegen. Een doorsnee gezin betaalt bijna een kwart van het inkomen aan de zorg. Waardoor komt dat?

1. Vergrijzing
Ouderen vragen meer zorg, en Nederland vergrijst nu eenmaal. Maar dit verklaart de stijgende zorgkosten maar voor deel.

2. Nieuwe technologie
De medische wereld boekt vooruitgang, waardoor steeds meer mensen kunnen worden geholpen en genezen. Ziekten waar men vroeger aan overleed, zijn nu goed te behandelen met nieuwe medicijnen en dure behandelmethodes. Door deze toenemende mogelijkheden leven we langer, maar stijgen de kosten ook weer. Daarnaast kunnen we steeds meer ziektes opsporen en die vragen vervolgens om behandeling.

3. Zorggebruik neemt toe
Een toenemend aantal mensen maakt gebruik van zorg. We gaan steeds vaker naar de huisarts, het ziekenhuis en de geestelijke gezondheidszorg. Ook al blijkt dat een deel van alle huisartsbezoeken onnodig is en spoedeisende hulp is lang niet altijd daadwerkelijk spoedeisend.

4. Hogere eisen
We gebruiken niet alleen vaker zorg, we stellen er ook steeds hogere eisen aan. We willen minder ongemak. Voorbeeld: patiënten willen tegenwoordig uitgebreid geïnformeerd worden over de risico’s van een behandeling. Of mensen willen in een verpleeghuis niet meer met anderen op één kamer slapen. Veranderingen die de zorg duurder maken.

5. Meer begeleiding
Nederland investeerde in de afgelopen decennia steeds meer in de begeleiding van mensen die moeilijk mee kunnen komen in de maatschappij, zoals ouderen en mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Ook deze extra zorg en extra kwaliteit is niet gratis.

6. Chronisch zieken
Veel ziekten waar men niet meer aan overlijdt, zijn niet per se genezen maar chronisch geworden. Ook komen sommige van deze ziekten, zoals suikerziekte en de longaandoening COPD, door een bepaalde levensstijl op steeds jongere leeftijd voor. Dit brengt een leven lang kosten met zich mee.

Wil je zien hoeveel zorg we met z'n allen gebruiken en wat dit kost? Het Ministerie van Volksgezondheid heeft de meest actuele cijfers op de website staan. Hier vind je bijvoorbeeld de kerncijfers van de Zorgverzekeringswet.

Wat moet er volgens jou gebeuren om de zorg goed én betaalbaar te houden voor iedereen? Deel je mening in een reactie hieronder.

Anonymous
 • Voormalig community-lid
  Voormalig community-lid

  Niet meer moeilijk doen en buitenlandse rekeningen voor spoed eisende hulp, die minimaal 40% lager zijn dan de hier gebruikelijke vergoedingen, gewoon betalen.

 • Offline

  Hoi Johan, ik ben zeker van mening dat het verschil maakt als je een opmerking maakt. Juist omdat het goed is met elkaar te kijken wat we kunnen doen. Heb jij bijvoorbeeld ideeën over hoe we de zorg in Nederland meer betaalbaar kunnen houden na het lezen van het bovenstaande blog?

 • Voormalig community-lid
  Voormalig community-lid

  maakt het een verschil dan als we een opmerking doen. ben bang van niet...verhoging wordt toch door je strot geduwt of we het willen of niet. of je nu rijk of arm bent verhoging komt toch. nog even en is het voor vele niet meer te betalen. en zal er in de toekomst alleen maar meer mensen ziek worden en hulp nodig hebben, puur om dat ze niet meer durfen naar ziekenhuizen te gaan of arts te bezoeken enz enz om dat het niet meer betaalbaar is of wordt, met de voor uitzicht dat de mensen die wel betalen de polis in de toekomst alleen maar hoger worden. ik zou zeggen hou het betaalbaar voor iedereen zo dat iedereen de zorg kan krijgen die iedereen verdient en voor betalen!!!

 • Offline

  Het is wel duidelijk dat het een onderwerp is wat bij veel mensen leeft. Dat is te zien aan jullie uitgebreide reacties met veelal goede ideeën. Een aantal reacties vind ik interessant en reageer ik graag op:

   

  “Ben van menig dat de redenen per groep verdeelt zijn en ik daarom vind dat die groep voor de behandeling,medecijnen enz. zelf dan er voor moet betalen en het niet versprijden over de mensen die daar geen gebruik van maken”

   

  @ paul Interessant punt. Ik kan mij inderdaad voorstellen dat voor iedereen iets anders belangrijk is. De een gebruikt medicijnen en voor iemand anders is fysiotherapie erg belangrijk. Als ik jouw voorstel goed begrijp wil je solidariteit per groep in plaats van voor heel Nederland, zoals het nu geregeld is? Hoe zou dit er in jouw ogen uit moeten zien voor mensen die gebruik maken van zorg waarvan de kosten heel hoog zijn? Zoals kankerbehandelingen of transplantaties bijvoorbeeld?

   

  “Ten eerste merk ik op dat er bijna 400.000 mensen geen zorgverzekering hebben/betalen, dat is na zoveel jaar nog steeds niet veranderd. In die zin moet er de mogelijkheid zijn de zorgpremie van het salaris in te kunnen houden. En wat doet men via een nieuwe wet per 1/1/2016 ? Dat mag niet meer door/via de werkgever ingehouden worden, dus dat wordt straks nog meer.

  Nu dus 400.000 onverzekerd x 1200 euro = 480.000.000, wat door de betalers opgehoest moet worden.”

   

  @ globetrotter Het klopt dat we met z’n alle betalen voor de mensen die niet betalen. In ieder geval de eerste 6 maanden dat iemand geen premie betaalt. Elke verzekeraar moet deze kosten dekken. Gemiddeld betaalt een verzekerde 29 cent per maand aan de kosten van wanbetalers bij Zilveren Kruis. Ben benieuwd wat je vind van deze kosten!

   

  Ik ga me echt afvragen of er OOIT nog een moment komt wanneer de premies niet omhoog gaan. Salarissen stijgen niet mee... Dus het houdt echt een keer op. Wanneer zien jullie dat nou eens? Een goede daad zou eens zijn om naar de mensen te luisteren! We kunnen het gewoon niet meer betalen.. #raadendaad

   

  @ monique, Ik snap dat je je zorgen maakt over de stijging van de premie. De stijging van de premie heeft als oorzaak dat de zorgkosten in Nederland stijgen o.a. door de redenen die hier boven in het blog benoemd worden. Heb jij ideeën over wat er moet gebeuren om de zorg goed en betaalbaar te houden? We luisteren graag naar onze verzekerde en gaan graag met jullie in gesprek. Vandaar ook deze community!

 • Voormalig community-lid
  Voormalig community-lid

  Ten eerste moet iedereen de zorg krijgen die hij of zij nodig is ,dit moet niet afhankelijk zijn van leefdtijd , status dan wel inkomen en ZEKER NIET GEZONDHEID  .

  de kosten door de zorggebruiker zelf laten betalen ipv collectief , schiet ook niet op ben je ook geen verzekering meer nodig je betaald immers toch al alles zelf , en dan komt de vraag waarom moet ik verplicht verzekeren de rekening beland toch al bij de gebruiker  

  (is nu al grotendeels zo geregeld )

  ik denk dat er wat gedaan moet worden aan  situaties die meer geld kosten op langer termijn bijvoorbeeld in de tandartszorg 18+

  18+ tandarts kosten geen vergoeding uit bassispaket

  aanvullende vergoed veelal voor 75%

  de uitgebreidste pakketen kom je alleen met n geweldig gebit voor in aanmerking

  dus je toch al onderhoudsvragend gebit moet gewoon wachten tot die aan vervanging toe is , kunstgebit wordt wel vergoed uit basis paket

  oplossing kleine vergoeding preventief uit basis paket , woord zegt het al van alle zorg basiszorg in het basispaket werkt preventief en kosten verlagend op langere termijn .