Nederland heeft de beste gezondheidszorg van Europa. Toch is niet elke Nederlander enthousiast, velen vinden de premie namelijk hoog. En regelmatig verschijnen er berichten dat de kosten alleen maar zullen stijgen. Moeten we ons zorgen maken? Han Tanis, directeur Finance en Risk bij Zilveren Kruis, legt het uit.
Nederland heeft de beste gezondheidszorg van Europa. Dat bleek uit onafhankelijk Europees onderzoek. Toch zijn Nederlanders niet altijd enthousiast over de zorg in ons land. Tanis: Iedereen in Nederland heeft een basisverzekering en het pakket daarvan is voor iedereen gelijk. Zorgverzekeraars mogen hiervoor niemand weigeren. Ook zijn er geen premieverschillen tussen bijvoorbeeld gezonde en zieke mensen. Dat is behoorlijk uniek in de wereld. In de meeste ontwikkelde landen regelt de overheid de zorg en zijn er wachtlijsten. Alleen de rijke mensen kunnen een particuliere zorgverzekering betalen en zo de wachtlijsten omzeilen en naar de beste ziekenhuizen gaan. Echte privéklinieken voor de rijken.
Hoge premie?
Veel mensen vinden de premies wel hoog. Tanis: Daar zit wat in. Op de Verenigde Staten na, geven we in Nederland relatief het meeste geld uit aan gezondheidszorg. Het grootste deel van onze zorgkosten zit overigens niet in de zorgpremie, maar in de WLZ-zorg (in 2014 nog AWBZ) die we via de belasting betalen. Maar het feit blijft dat de zorgkosten stijgen, onder andere als gevolg van de vergrijzing. Het gevaar is dat we in de toekomst zoveel aan de gezondheidszorg uitgeven dat er minder geld is voor andere belangrijke zaken als onderwijs en infrastructuur. Een van de taken van de zorgverzekeraars is daarom het beheersen van de zorgkosten.
Macht van de zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars kopen de zorg in voor hun verzekerden bij de zorgverleners. Daarbij wordt gelet op kwaliteit maar ook op de kosten. Sommige mensen maken zich zorgen over de macht van de zorgverzekeraars. Tanis: Wij willen zeker niet op de stoel van de arts gaan zitten. Wel willen we graag dat artsen zich houden aan de richtlijnen die zij zelf met elkaar hebben afgesproken. En dat ze meewerken aan besparingen die niet ten koste gaan van de kwaliteit. Vaak leidt een betere kwaliteit van de zorg tot lagere kosten. Denk bijvoorbeeld aan een arts die een behandeling in één keer goed uitvoert. De patiënt is zo snel mogelijk weer op de been en heeft geen behandeling meer nodig. Wie ondergaat voor zijn plezier twee keer een operatie als het ook in één keer had gekund?
En de toekomst?
Het Centraal Plan Bureau ziet dat de zorgkosten minder stijgen zonder negatieve bijverschijnselen als wachtlijsten. Dat komt voor een deel door het beleid van zorgverzekeraars, maar bijvoorbeeld ook doordat mensen vaker kiezen voor een gezondere levensstijl. Zo zorgen we samen dat de zorg goed en betaalbaar blijft. Tanis: Ons doel is dat verzekerden ook in 2030 de zorgpremie nog kunnen betalen. En natuurlijk dat we dan nog steeds de beste zorg van Europa hebben.