Het is tien uur 's ochtends. Een doorgaans kale en saaie vergaderruimte in het kantoor van Zilveren Kruis is veranderd in een door posters behangen ‘bunker’. Elke wand is gevuld met afbeeldingen van het menselijk lichaam, staafdiagrammen met patiëntenaantallen en gekleurde illustraties. Nieuw behang van gezondheidsinformatie? Nee, vormgever George Oosthoek en zijn teamleden ontwerpen een zogenaamde 'infographic' voor patiënten met taaislijmziekte.

Voor verschillende aandoeningen is met speciaal ontwikkelde meetinstrumenten al veel bekend geworden over de kwaliteit van de geleverde zorg. Probleem is echter dat de meetresultaten vaak nog onbegrijpelijk zijn voor patiënten. Daarom houdt een speciaal team zich bezig met het vertalen van deze informatie naar begrijpelijke taal.

Een infographic, oftewel een informatieve illustratie, geeft ingewikkelde informatie op een toegankelijke manier weer door een combinatie van tekst en beeld. Want waarom zou je alles nog in geschreven taal uitdrukken als je ook gewoon informatie kan overbrengen door één simpele afbeelding? Een beeld zegt vaak meer dan duizend woorden.

George vertelt trots over zijn werk: Ik ondersteun momenteel projecten voor het begrijpelijk maken van kwaliteitsinformatie over coronairlijden, taaislijmziekte (CF) en artrose. Binnen deze gebieden is al veel informatie beschikbaar over de kwaliteit van de zorg, maar deze informatie blijkt nog lastig te interpreteren voor een breed publiek.

Voor het omzetten van ingewikkelde naar begrijpelijke informatie is veel creativiteit en inlevingsvermogen nodig. De tomeloze inzet van ons team en de mening van patiënten hebben gezorgd voor een prachtig eindresultaat.

Deze infographic voor patiënten met taaislijmziekte is de nieuwste in een serie die Zilveren Kruis samen met zorgverleners en patiëntenorganisaties maakte. Bekijk ook eens de toegankelijke kwaliteitsinformatie over onder andere geboortezorg en darmonderzoek.

Wij zijn benieuwd: hoe kies jij de zorg die je nodig hebt, en helpt een infographic jou daarbij? Praat hierover mee op ons forum.

Anonymous