De zorg wordt soms nog te veel vóór jou georganiseerd. Wij verbeteren de zorg liever mét jou. Verschillende Community-leden deelden al met ons wat zij belangrijk vinden in de zorg. En daarmee gaan wij aan de slag. Laat je inspireren door hun voorbeelden en bedenk alvast: waarover wil jij meepraten?

Niet meer in je vinger prikken
Community-lid Mike bracht een nieuw type bloedsuikermeter onder de aandacht: de FreeStyle Libre. Dit apparaatje maakt dagelijks prikken voor mensen met diabetes onnodig. Mike vroeg ons of de aanschaf en het gebruik van de FreeStyle Libre kan worden vergoed. Nu betalen mensen die deze meter gebruiken, dit namelijk nog helemaal zelf. In het forumgesprek dat volgde, zijn inmiddels meer dan duizend online berichten uitgewisseld. Een deel van de Community-leden is ook bij ons op bezoek geweest om verder te praten met onze directie en verschillende andere betrokkenen. En niet zonder resultaat.

Momenteel onderzoekt Henk Bilo, internist bij de Isala-klinieken, de meerwaarde van de FreeStyle Libre. Wij hebben gezorgd voor de financiering van dit onderzoek, waaraan ook vierduizend van onze verzekerden kunnen deelnemen. Zij krijgen komende tijd de meter gedeeltelijk vergoed.

Even niet thuis wonen
Ontslag uit het ziekenhuis, fijn! Naar huis? Soms is dat nog niet mogelijk. Vooral ouderen kunnen niet altijd meteen weer goed voor zichzelf zorgen. Dan is tijdelijke opname in bijvoorbeeld een verzorgingshuis nodig. Onze collega Otto-Sander van der Veen praat binnenkort met zorginstellingen om afspraken te maken over deze zorg. Daarvoor wil hij weten wat onze verzekerden belangrijk vinden. En hoe bereik je dat gemakkelijker dan door het gewoon te vragen, dacht hij.

Wat blijkt: verschillende mensen hebben verschillende wensen, maar wat ze vooral willen is meer meebeslissen. Dat nemen Otto-Sander en zijn collega’s mee in hun gesprekken met zorginstellingen. In het forumtopic vind je ook updates over de vorderingen.

Minder terugval bij depressie
Om de zorg bij depressie beter te maken, werken we dit jaar samen met de Depressie Vereniging. Ons gezamenlijke doel: voorkomen dat mensen na een depressie een terugval krijgen. Vanaf 1 juni gaan we hierover afspraken maken met instellingen die geestelijke gezondheidszorg aanbieden. Doordat de Depressie Vereniging bij deze gesprekken aanschuift, wordt ook de stem van patiënten en hun naasten gehoord.

Nathalie Kelderman, directeur van de Depressie Vereniging: "We hebben hier nog geen ervaring mee, maar gaan ervan uit dat onze inbreng van belang zal zijn bij de beoordeling van het zorgaanbod."

Lipoedeem, niet gewoon dikke benen
Lipoedeem is een chronische ziekte waarbij het vetweefsel op de benen, heupen en billen toeneemt. Dit gaat meestal gepaard met pijn en minder makkelijk bewegen. Monique en Deborah deden een oproep om liposuctie bij lipoedeem te vergoeden vanuit de basisverzekering. Deze operatieve behandeling wordt nu namelijk alleen vergoed onder heel strikte voorwaarden.

De oproep werd al snel gesteund door meer vrouwen, die ook openhartig hun ervaringen met lipoedeem deelden op de Community. Zij hebben het gevoel dat ze vaak niet serieus genomen worden alsof het om een cosmetisch probleem gaat.

Dit ging niet onopgemerkt voorbij aan Fred Kersbergen, medisch adviseur bij Zilveren Kruis. Met interesse las hij wat patiënten ervaren en dwarszit. In een uitgebreide reactie legde Fred uit waarom liposuctie bij lipoedeem niet vergoed wordt. Maar óók wat er nodig is om in de toekomst opnieuw te kijken of er dan wel een vergoeding mogelijk is.

Wat houdt jou bezig?
Wil jij ook in gesprek over zorg – met ons en met anderen die zorg belangrijk vinden? Praat dan mee in een van onze topics. Of start zelf een nieuw forumbericht op de Community.

Anonymous