Op latere leeftijd kunnen we er allemaal mee te maken krijgen: thuis wonen gaat even niet. Bij oudere mensen komt dit meestal voor na een ingrijpende ziekenhuisopname of wanneer een mantelzorger tijdelijk niet beschikbaar is. Kort verblijf in een zorginstelling is dan een praktische en vaak noodzakelijke oplossing. Hier krijgt de patiënt zorg die nodig is om weer op eigen benen te staan. Wij leggen je graag uit hoe dit werkt.

Als familie of goede vriend van een oudere patiënt kun je tijdelijke opname in een zorginstelling niet altijd voorkomen. Mantelzorg heeft immers ook grenzen. Maar hoe regel je het? Welke mogelijkheden zijn er? Zijn er kosten aan verbonden? En wanneer kan de persoon waarvoor je zorgt terug naar huis? De vragen kunnen je overrompelen.

Wie regelt nou wat?
Zorgcoach Susan: Vorig jaar kreeg ik een telefoontje van een ongeruste mevrouw. Haar man lag in het ziekenhuis vanwege een heupoperatie. Hij werd die dag ontslagen uit het ziekenhuis, maar kon in zijn conditie nog niet naar huis. Daarom belde zij de Zorgcoach van Zilveren Kruis met de vraag: waar moet hij dan heen?

Het ziekenhuis had mevrouw geadviseerd om zelf ergens een plek te regelen voor revalidatie. Gezien de leeftijd van de man was wel duidelijk dat het ging om geriatrische revalidatiezorg – gericht op ouderen. Dat kun je als familielid niet aanvragen, wist ik. Dat moeten de arts en de transferafdeling van het ziekenhuis voor je doen. Ik beloofde het uit te zoeken.

Ik nam contact op met het ziekenhuis en al snel bleek dat een en ander langs elkaar was gelopen. Het eerdere advies om het zelf te regelen kwam van de verpleegkundige op de afdeling waar de man lag. Dat was niet de transferverpleegkundige en kon hierover niet beslissen. Later sprak ik met de transferverpleegkundige. Die had inmiddels al een goede revalidatieplek geregeld, maar zonder medeweten van de patiënt en zijn partner.

De commotie en onrust bij mevrouw was niet nodig geweest als afdelingen binnen het ziekenhuis beter hadden afgestemd. Ik heb het ziekenhuis hierop gewezen en gevraagd om beter te letten op het geven van de juiste informatie door de juiste persoon.

Zorgplicht
Oudere patiënten die het ziekenhuis verlaten, hebben meestal behoefte aan intensieve herstelzorg of revalidatie. Bijvoorbeeld omdat ze slecht ter been zijn of met meerdere aandoeningen kampen. Het ziekenhuis heeft in dit geval zorgplicht. De behandelend arts en een transferafdeling buigen zich daarom over vragen als: redt deze patiënt het alleen thuis? Zo niet, welke voorzieningen moeten geregeld worden? Is revalidatie in een zorginstelling op zijn plaats? Het ziekenhuis betrekt hierbij de patiënt, naaste familie en zorgverleners die een rol vervullen.

Als terugkeer naar huis niet meteen mogelijk is, zoekt het ziekenhuis naar een geschikte zorginstelling voor revalidatie of herstelzorg. Welke zorginstelling dit is, hangt af van een aantal dingen: 

 • Welke vorm van revalidatie of herstelzorg is er nodig?
 • Met welke zorginstellingen werkt het ziekenhuis nauw samen?
 • Welke zorginstelling heeft de voorkeur van de patiënt en mantelzorger?
 • Is daar plek op dit moment?
 • Wordt verblijf in de zorginstelling vergoed?

Mantelzorger valt weg
Niet alleen na een heftige ingreep in het ziekenhuis kan herstel in een zorginstelling nodig zijn. Ouderen die thuis wonen en vanwege hun gezondheid minder goed voor zichzelf kunnen zorgen, hebben soms ook baat bij een kort verblijf buitenshuis. Met name wanneer de mantelzorger even wegvalt, bijvoorbeeld door ziekte, en niemand de zorgtaken meteen kan overnemen. Doorgaans bepaalt de huisarts of de oudere patiënt tijdelijk moet worden opgevangen.

Aanspreekpunt
Moet iemand die je verzorgt tijdelijk verblijven in een zorginstelling? Dan zijn je eerste aanspreekpunten dus de behandelend arts en de transferverpleegkundige in het ziekenhuis, of je huisarts voor thuissituaties. Zij regelen samen met jou de zorg die nodig is en houden hierbij rekening of dit wordt vergoed.

Als je hierover vragen of twijfels hebt, dan kun je terecht bij onze Zorgcoach. Die kijkt met je mee, wijst je de weg en trekt zo nodig aan de bel bij de betrokken instanties.

Jouw stem telt!
Meestal wijst het ziekenhuis of de huisarts tijdelijk verblijf toe aan een oudere patiënt die moet herstellen. Vind je dit een geruststellende gedachte? Of zou je graag meer inspraak willen?

Waarover zou je willen meebeslissen? En welke informatie heb je daarbij nodig?
Met jouw inbreng zullen we ons voorbereiden op gesprekken met zorginstellingen om nieuwe contractafspraken te maken. Otto-Sander van der Veen, manager inkoopstrategie bij Zilveren Kruis, leest graag jouw wensen en ideeën op ons forum.

Anonymous
 • Voormalig community-lid
  Voormalig community-lid

  Mijn man (86) kwam op zolder op de grond terecht, hij lag op zijn knieen met enigszins gespreide knieen en voeten die naar beide kanten uitstaken. Met behulp van een buurvrouw kreeg ik (81) hem niet overeind. Ik heb 112 gebeld en de ambuance broeders  zeiden dat hij verstijfd was in die situatie die ong. een uur geduurd had. Samen hebben ze hem naar beneden kunnen dragen en naar het ziekenhuis gebracht. Daar mocht hij om een uur of 6 weer naar huis. Zij konden niets voor hem betekenen.

  Er moet gezegd worden dat hij wel vaker door zijn benen zakt, maar dan kan ik hem met behulp van buren/voorbijgangers weer overeind krijgen.

  Nu half 5,  zit hij beneden in zijn stoel, ongewassen en niet aangekleed. Zo af en toe slaagt hij erin om naar de wc te gaan, maar ik moet hem helpen daar van af te komen.  Moet ik nu zelf naar de dokter toe om de nazorg te regelen? De ziekenhuisdokter heeft hem goed onderzocht en hij mocht naar huis.

  Het was dat een broeder ons beiden zag stumperen om de uitgang te zoeken en die regelde meteen een rolstoel en heeft  hem zelfs naar de centrale hal gereden..

 • Hi Mjonker, heftig om te lezen zeg. Kan me voorstellen dat je met dergelijke vragen zit. Wijkverpleging kan een uitkomst zijn in de situatie van meneer. U kunt met hem direct bij een gecontracteerde zorginstelling een aanvraag doen, de wijkverpleegkundige kan dan vaststellen wat voor zorg meneer nodig heeft. Meer informatie over dit proces staat op onze website. 

  Verder kun je nog kijken naar personenalarmering, de informatie over die vergoeding staat hier.

  Ik hoop dat je hiermee verder kunt. In ieder geval veel sterkte aan jou en je man gewenst