Duurzaamheid in de zorg

3 strips aan pillen meekrijgen bij de apotheek terwijl je er maar 1 nodig hebt. Of een enorme berg aan verpakkingsmateriaal om een medicijn heen. Herkenbaar? Meedenkers Chantal2703 en anten-1 merkten dit op en vinden dat dit beter kan.

In de Meedenkers-nieuwsbrief van oktober vroegen we meedenkers of zij zien dat er in de zorg veel geneesmiddelen, plastic of papier wordt gebruikt. En in welke situaties dat dan is. Welke oplossingen zien zij om de duurzaamheid in de zorg te verhogen?

Apotheker die een doosje medicijnen geeft aan een klant

Medicijnen en verpakkingen
Meerdere klanten geven aan dat ze medicijnen in meerdere verpakkingen krijgen, terwijl het ook in 1 grote verpakking zou kunnen. Dat zegt tinknl: “Van bepaalde medicijnen krijg ik steevast 3 potjes voor 3 maanden, terwijl er ook een pot is met 3 maanden inhoud; dat scheelt veel plastic en papier.” Andere klanten zien doordrukstrips ook als een grote vervuiler. “Moeten alle pillen in doordrukstrips? Een hoop afval. Geldt niet alleen voor de apotheek, ook bij de drogist is het zo met medicijnen,” zegt i.m.a. Een kleinere verpakking zou hiervoor een oplossing kunnen zijn, aldus de meedenkers. Net als medicatie in 1 pot(je) in plaats van meerdere. Nog beter om de medicatie dan ook in recyclebare glazen potjes te doen.

Bijsluiters en andere papieren
Bijsluiters die je bij de apotheek of in het ziekenhuis ontvangt worden als papierverspilling gezien, bijvoorbeeld door Ali: “Bij je medicatie zit altijd een bijsluiter maar regelmatig krijg je van de apotheker ook een uitgeprinte versie mee. Dit is papier verspilling.” Focus65 heeft een goede oplossing voor de papieren bijsluiters: “Bijsluiters zijn nog steeds op papier. Vaak worden ze niet eens gelezen. Een bijsluiter per mail kan ook. Dat zou een berg papier besparen.” Mensen geven ook aan dat een bijsluiter bij herhaalrecepten vervuilend is, aangezien ze de bijsluiter al eerder hebben ontvangen.

Wat gaan we hier verder mee doen?
Dankzij jullie reacties weten we goed in welke situaties jullie vinden dat er veel verspillingsmateriaal wordt gebruikt. Deze input nemen we mee in de ontwikkeling van de producten en diensten van Zilveren Kruis.

Lees het hele gesprek over duurzaamheid in de zorg.

Anonymous