Duurzaamheid in de zorg

3 strips aan pillen meekrijgen bij de apotheek terwijl je er maar 1 nodig hebt. Of een enorme berg aan verpakkingsmateriaal om een medicijn heen. Herkenbaar? Meedenkers Chantal2703 en anten-1 merkten dit op en vinden dat dit beter kan.

In de Meedenkers-nieuwsbrief van oktober vroegen we meedenkers of zij zien dat er in de zorg veel geneesmiddelen, plastic of papier wordt gebruikt. En in welke situaties dat dan is. Welke oplossingen zien zij om de duurzaamheid in de zorg te verhogen?

Apotheker die een doosje medicijnen geeft aan een klant

Medicijnen en verpakkingen
Meerdere klanten geven aan dat ze medicijnen in meerdere verpakkingen krijgen, terwijl het ook in 1 grote verpakking zou kunnen. Dat zegt tinknl: “Van bepaalde medicijnen krijg ik steevast 3 potjes voor 3 maanden, terwijl er ook een pot is met 3 maanden inhoud; dat scheelt veel plastic en papier.” Andere klanten zien doordrukstrips ook als een grote vervuiler. “Moeten alle pillen in doordrukstrips? Een hoop afval. Geldt niet alleen voor de apotheek, ook bij de drogist is het zo met medicijnen,” zegt i.m.a. Een kleinere verpakking zou hiervoor een oplossing kunnen zijn, aldus de meedenkers. Net als medicatie in 1 pot(je) in plaats van meerdere. Nog beter om de medicatie dan ook in recyclebare glazen potjes te doen.

Bijsluiters en andere papieren
Bijsluiters die je bij de apotheek of in het ziekenhuis ontvangt worden als papierverspilling gezien, bijvoorbeeld door Ali: “Bij je medicatie zit altijd een bijsluiter maar regelmatig krijg je van de apotheker ook een uitgeprinte versie mee. Dit is papier verspilling.” Focus65 heeft een goede oplossing voor de papieren bijsluiters: “Bijsluiters zijn nog steeds op papier. Vaak worden ze niet eens gelezen. Een bijsluiter per mail kan ook. Dat zou een berg papier besparen.” Mensen geven ook aan dat een bijsluiter bij herhaalrecepten vervuilend is, aangezien ze de bijsluiter al eerder hebben ontvangen.

Wat gaan we hier verder mee doen?
Dankzij jullie reacties weten we goed in welke situaties jullie vinden dat er veel verspillingsmateriaal wordt gebruikt. Deze input nemen we mee in de ontwikkeling van de producten en diensten van Zilveren Kruis.

Lees het hele gesprek over duurzaamheid in de zorg.

  • Het zou ook goed zijn de verpakking verzegeld te leveren zodat het teruggeven kan worden als het niet (meer) gebruikt wordt. Dit voorkomt heel veel vernietiging van goede en dure medicijnen. Ook kan er gerus medicijnen gegeven worden voor 1 maand. Dan moet je per 3 maanden 2 keer extra naar de apotheek, nou en? Het scheelt miljoenen!

  • Offline

    onze apotheek levert alles aan in plastic zakken ipv. papier dit komt omdat ze het elders bestellen

  • Voormalig community-lid
    Voormalig community-lid

    Hallo verspillers,

    Ik las een recensie over een papieren bijsluiter van de apotheek ik vind het zinvol dat je ban de huisarts via e-mail een link krijg van de synthetische onderdeel (medicijn) zodat je vooraf kan voor bereiden op mogelijke vragen aan de apotheker?

    Nog beter zou deze onzin achterwege te laten daar ,een apotheker vullen alleen zakkenmaar   en onderzoek of jij dit medicijn kan velen met de anderen wordt niet goednaar gedaan!

    Dan het preferent medicijn  met een werkzame stof heeft ook te maken met een vervuiling mag namelijk 5% bedragen. Dan zij n er veel knoeiende farmaceuten die een diverse hoeveelheid

    hulpstoffen   toepassen en dat geeft gebruikers ongewenste reacties.