Heeft klimaatverandering invloed op jouw gezondheid?

Klimaatverandering is een veelbesproken onderwerp, dat ons allemaal raakt. We weten inmiddels wel de bekende gevolgen zoals droogte en bosbranden. Uit een recent onderzoek van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) blijkt dat we door deze milieuveranderingen ook te maken gaan krijgen met gezondheidsproblemen. Zij stellen dat je niet gezond kan leven in een ongezonde omgeving veroorzaakt door klimaatverandering. Maar ervaar jij dat ook zo? We waren benieuwd of klanten van Zilveren Kruis hiermee bezig zijn. En wat ze verwachten van ons als zorgverzekeraar rondom de impact van klimaatverandering.

In de Meedenkers-nieuwsbrief van 5 juni plaatsten wij een poll met de vraag: Heeft klimaatverandering invloed op je gezondheid? Ongeveer 650 mensen stemden op één van de drie antwoordopties:

• 12,3% merkt dat het invloed heeft op zijn gezondheid

• 59,4% heeft er nu geen last van, maar maakt zich wel zorgen

• 28,3% maakt zich er helemaal niet druk om


En ook in het gesprek op Samen deelden klanten verschillende ervaringen.

Bezorgd om de grote gevolgen

De meeste mensen geven aan dat ze op dit moment geen last ervaren in hun gezondheid. Echter zijn ze wel bezorgd over de andere gevolgen van klimaatverandering. Bijvoorbeeld nieuwe insecten en ziektes die naar Nederland komen of de schrijnende situaties in andere landen. Zo geeft Pieter aan: “Voor mij persoonlijk maak ik me geen zorgen, maar wel voor de rest van de wereld. (…) in Nederland zullen we waarschijnlijk meer dijken moeten gaan verzwaren.”

Last van het veranderende klimaat

De meningen over het weer dat steeds warmer wordt, zijn erg verschillend. Zo zegt Bernadette: “Ik hoop niet dat het weer zo heet wordt als vorige zomer want dat vond ik niet aangenaam. Binnen zitten met de ramen, deuren en gordijnen dicht bij de ventilator. Al die mensen met een zwakke gezondheid, niet uit te houden voor ze. De gezondheidszorg moet goede voorlichting geven en steun bieden.” Terwijl aan de andere kant RuudP juist baat heeft bij het warmere weer: “Ik durf het eigenlijk niet te zeggen maar als senior met artrose heb ik baat bij warmere temperaturen. Momenteel verblijf ik in Zuid-Frankrijk en ik merk gewoon dat ik minder last heb.”

Wat wij hiermee gaan doen

Dankzij jullie reacties hebben wij een beeld gekregen wat onze klanten merken van klimaatverandering. Met deze inzichten kunnen Leroy Huikeshoven (Product Design Manager) en zijn collega’s gerichter aan de slag met de steeds meer duurzame ontwikkeling van onze producten en diensten. De relatie tussen gezondheid en klimaatverandering is aanwezig, maar soms niet direct heel duidelijk.
Frans en anderen benoemen dat “Klimaatverandering zeker impact zal gaan hebben op de belasting van de zorg, door onder andere nieuwe infectieziekten en grotere belasting van de mensen door extreem weer.” Dat klopt. Het aantal warme en zonnige dagen neemt bijvoorbeeld toe. In Nederland is huidkanker de meest voorkomende én snelst toenemende vorm van kanker. Hoe vaker je verbrandt door de zon, hoe meer kans je hebt op huidkanker. Vergeet daarom niet je om je goed in te smeren in de zon.

Lees het hele gesprek over invloed van klimaatverandering op jouw gezondheid.