Speelde je leeftijd ooit een rol bij Zilveren Kruis?

Bij Zilveren Kruis houden we ons veel bezig met het onderwerp inclusie. We vinden het namelijk belangrijk dat iedereen die zich bij Zilveren Kruis verzekert, zich niet buitengesloten voelt. Vanuit het onderwerp is er meer behoefte naar ervaringen van klanten als het gaat om leeftijd.

Twee oudere mannen op de tennisbaan

In de Meedenkers-nieuwsbrief van juni stelden wij de vraag: heb je ooit het gevoel gehad dat jouw leeftijd een rol speelde bij Zilveren Kruis? In totaal kwamen er 59 reacties.

Leeftijd speelt geen rol
Meedenkers ervaren niet dat hun leeftijd ooit een rol heeft gespeeld bij Zilveren Kruis. Wat fijn! Syktekosten44 geeft dit ook aan: “Ik heb nooit het idee gehad dat leeftijd een rol speelde. Gelukkig ben ik ook goed fit op mijn bijna 80-jarige leeftijd. Overigens doe ik, voor zover dat helpt, ook moeite om in conditie te blijven. Dat mes snijdt aan 2 kanten, voor zowel mijzelf als ook aan de verzekeringskant.”

Meer zorgkosten wanneer je ouder wordt
Wanneer je ouder wordt, kan het zijn dat je meer zorgkosten maakt. En dus elk jaar je eigen risico betaalt. Mensen die over het algemeen gezond zijn, maken minder kosten. En kunnen kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico, waardoor ze minder premie betalen. Dit kan als oneerlijk worden ervaren. Ribbink: “Leeftijd heeft bij mij geen rol gespeeld. Op oudere leeftijd nemen de zorgkosten toe en wordt het eigen risico veelal volledig gebruikt. Uit solidariteitsoverwegingen ben ik het niet eens met het feit dat veel jongeren een extra verhoogde eigen risico (tot 800) nemen. Hierdoor worden de lasten onevenredig verdeeld.”

Behoefte aan vergoedingen afgestemd op leeftijd
Afhankelijk van je leeftijd of behoefte gebruik je niet alle zorg die vergoed wordt vanuit een aanvullend pakket. Meedenkers geven aan het zonde te vinden dat ze voor vergoedingen betalen die ze niet gebruiken. “Ik denk wel dat bepaalde vergoedingen meer afgestemd kunnen worden op leeftijd. Neem bijvoorbeeld de zwangerschap gerelateerde kosten. Zelf heb ik helaas nooit kinderen kunnen krijgen maar in de premie die ik betaal worden hiervoor kosten wel aan mij belast. Pijnlijk en onnodig confronterend.” Aldus Meedenker.

Wat gaan we hiermee doen?
Bedankt voor jullie input! We bespreken het onderwerp verder met de Verzekerdenraad. Ook worden de uitkomsten van het project gedeeld met de werkgroep Inclusie.

Lees het hele gesprek op Heeft leeftijd voor jou ooit een rol gespeeld?