Vanaf 2023 kun je kiezen voor een duurzaam kraampakket

Wanneer krijgt de kinderkamer nieuw behang? Zijn jullie het al eens over de naam van de baby? En weet je waar je straks wilt bevallen? Zomaar wat vragen die je kunnen bezighouden als je in verwachting bent.

We willen het je niet nog moeilijker maken, maar vergeet ook niet je kraampakket op tijd (tot 30 weken in je zwangerschap) te bestellen. In het kraampakket zitten spullen die je thuis misschien nodig hebt tijdens de bevalling en nadat je bent bevallen. Denk aan medische handschoenen en wondkompressen, om maar wat te noemen.

Sylvia gaat over het kraampakket bij Zilveren Kruis. Even kort door de bocht: als productmanager vertelt zij aan de leverancier wat erin moet zitten.

In gesprek

Sylvia is in gesprek gegaan om te horen wat jij vindt van het huidige kraampakket. Bijvoorbeeld: had je alles nodig of hield je spullen over? En hoe kijk je aan tegen verduurzaming? Jouw antwoorden op dit soort vragen hebben haar geholpen om betere afspraken te maken met de leverancier van het pakket.

Afgelopen zomer sprak Sylvia met jonge vaders en moeders over hun ervaringen met het kraampakket. Iedereen kon meedoen en het gesprek volgen op de community-website Samen.

Samen bereikt

Intussen heeft de inbreng van klanten de directie overtuigd om iets te veranderen. Dit verandert er:

Vanaf 1 januari 2023 kies je bij Zilveren Kruis uit een gewoon óf een duurzaam kraampakket. In het nieuwe, duurzame kraampakket zitten producten die beter zijn voor de natuur. Met zoveel mogelijk herbruikbare en biologisch afbreekbare materialen.

Daarnaast zit straks in beide pakketten een cordring. Dit is een duurzaam alternatief voor de plastic navelklem. Veel mensen vroegen hierom.

Duurzame producten kosten iets meer. Maar, krijg je op grond van je aanvullende verzekering van ons een kraampakket vergoed, dan kost het jou niets extra als je in plaats van een gewoon kraampakket bij ons een duurzaam kraampakket aanvraagt. De keuze ligt in dat geval volledig bij jou!

Heb je geen aanvullende verzekering waarmee je een kraampakket vergoed krijgt, dan kun je via onze website zelf een kraampakket kopen. Je betaalt voor een duurzaam kraampakket dan wel meer dan voor een gewoon kraampakket.

Een greep uit jullie eerdere reacties

Als het gaat om het aanbieden van een duurzaam kraampakket, juichen de meeste mensen dit toe. Zoals Nicola: "Wat goed dat jullie dit aan willen bieden! Ik heb nu zelf een duurzaam kraampakket aangeschaft en vond het erg jammer dat het nog niet bij jullie beschikbaar was / vergoed werd."

Amanda discussieerde mee over de betaalbaarheid: "Ik ben volledig voor duurzaam, maar waarom moet hier extra voor betaald worden? Wees desnoods kritisch met de hoeveelheden die je in het pakket stopt. Ik ontvang liever een kwalitatief pakket dan een pakket waarbij het gros van de vrouwen de helft niet gebruikt."

Tessy zei: "Ik vind het kraampakket prima zoals het is. Duurzaam zou natuurlijk nog beter zijn, maar ik zou niet bereid zijn daar extra voor te betalen. Je zou het eerder moeten omdraaien: betalen voor het niet-duurzame pakket. Duurzaam zou normaal moeten zijn."

Eén van de velen die vroeg naar de cordring was fvannoort: "Kunnen er cordringen toegevoegd worden in plaats van navelstrengklemmen? Mijn verloskundige had deze toevallig bij zich en was ik heel erg enthousiast over!"

Lees het hele gesprek over verspilling en verduurzaming.

 • Offline als antwoord op nanny

  Alleen maar verzekeren voor wat je nu zou kunnen overkomen getuigt m.i. weinig van solidariteit.

  Ouderen kunnen ook nog een sportblessures uit het pakket laten schrappen. En de jongeren de versleten heup, weinig kans dat je op je 25e een nieuwe heup nodig hebt.

  Ik ben blij dat ik kraamzorg help meebetalen. Mijn zoon of dochter die een kind krijgt wens ik betaalbare kraamzorg toe. 

  Een verzekering gaat uit van solidariteit. Ik gan toch ook niet mijn huis in de brand zetten omdat ik al 40 jaar een brandverzekering betaal.

  Het Zilveren Kruis zou ons wat kunnen helpen in deze inzichten hoe zij te werk gaan. Niet alleen klanten tevreden stellen

 • Offline als antwoord op nanny

  Ja ik zou dat ook wel eens willen weten of wij ook betalen voor kraamzorg of van die pakketen, kan er dan niet iets ander voor in de plaats kunnen komen voor ouderen die b.v. Op leeftijd zijn dat het niet meer mogelijk is om zwanger te worden. Ik vraag me dat al jaren af zo als ik medicatie heb die dan opeens overal buiten vallen betalen die echtparen die kinderen willen ook voor oudere mee betalen. 

 • Offline

  Aangezien ik geen kraampakket nodig heb, ik ben 76, hoef ik dat dus ook niet in mijn verzekering te hebben. Kan dat er bij ons niet uit met een verlaging van de premie. Ik weet ook niet zeker of dat er nog standaard in zit.