Vergoeding van SkinVision

Samen-lid Els deelde de wens om het gebruik van de app SkinVision te vergoeden. Hiermee kun je checken of je met een moedervlek naar de dokter moet. We zien dat meer mensen hierom vragen.

Vanaf 2022 krijg je SkinVision vergoed met een aantal aanvullende verzekeringen

SkinVision is een interessante innovatie. Met een laagdrempelige check kan (operatief) ingrijpen in een later stadium voorkomen worden. Zo besparen we mogelijk leed en zorgkosten. Daarom beginnen we met vergoeding uit een aantal aanvullende verzekeringen.

Intussen doen we verder onderzoek naar de app SkinVision. Zo willen we weten:

  • Hoe vaak geeft de app een zogenaamde 'vals positieve' uitslag?
    Dat betekent dat de app aangeeft dat het plekje mogelijk niet goed is en later blijkt dat er toch niets aan de hand is. De verzekerde wordt dan onnodig ongerust. En het kan mogelijk de zorg onnodig belasten.

  • Wordt er vaker vervolgonderzoek gedeclareerd? En is de behandeling erna echt nodig?
    Als de app dit goed voorspelt, dan kom je alleen bij de arts als het moet. Zo zorgen we dat je de juiste zorg krijgt en niet onnodig ongerust wordt. En als er minder onnodig vervolgonderzoek is, dan verlagen we de zorgkosten.

Als ons onderzoek laat zien dat de app SkinVision goed voorspelt, dan kunnen we de vergoeding voor meer verzekerden aanbieden.

Een greep uit jullie reacties

Verzekerdenraadslid Eduard ziet het belang van goed onderzoek: "Ik ken deze app niet, maar als het een hoge betrouwbaarheid heeft, past invoeren ervan binnen het beleid van Zilveren Kruis om de zorg verder te digitaliseren. Is de betrouwbaarheid echter kwestieus, dan roept invoering ervan wel twijfel bij mij op. Want het kan ook onterechte zorgeloosheid veroorzaken of juist het tegenovergestelde: onnodige angst en stress."

Lees het hele gesprek

Anonymous