Welke zorg zou je het liefst thuis willen krijgen, eventueel met ondersteuning?

Heb je wel eens een afspraak in het ziekenhuis waarvan je niet zo goed weet waarom dat in het ziekenhuis moet? Bijvoorbeeld omdat het ook thuis kan via beeldbellen. Of met een instructie of hulp van een wijkverpleegkundige.

Jongere en oudere man aan tafel

Op Samen waren we benieuwd naar jouw ervaringen en mening over dit onderwerp. In de Meedenkers-nieuwsbrief van april 2024 stelden we de vraag: welke zorg zou jij het liefst thuis willen krijgen? In totaal kwamen er 34 reacties

Zorg thuis
Sommige Meedenkers geven aan dat het handig zou zijn om zorg thuis te kunnen krijgen. Bijvoorbeeld voor zorg waar geen lichamelijk onderzoek voor nodig is. Gaafzeg geeft aan dat als het kan, het goed is als zorg thuis gebeurt. Maar dat er wel bepaalde voorwaarden zijn, zoals een instructie en noodzakelijke middelen.

Uitslag via de telefoon
Een uitslag ontvangen via de telefoon kan ook handig zijn. Bijvoorbeeld als je overdags werkt en weinig tijd hebt om naar een ziekenhuis te gaan. Of omdat er geen ziekenhuis in de buurt zit. Avdheuvel vindt dat bepaalde uitslagen wel via beeldbellen kunnen. “Voor uitslagen hoef je niet per se naar de specialist. En het kan tijd schelen voor werkende patiënten.”

Langs de huisarts
In sommige gevallen vinden Meedenkers het handiger om langs hun eigen huisarts te gaan, bijvoorbeeld voor een controle of kleine ingreep. Zo geeft Fred aan dat hij na een heupoperatie 2 keer langs de chirurg moest, 1 keer om hechtingen te verwijderen en 1 keer voor een controle. “Dit kan de huisarts of praktijkondersteuner ook doen.”

Wat gaan we hiermee doen?
Deze input helpt ons in de gesprekken met zorgverleners over (digitale) zorg. Hierin nemen we de vraagstukken over onze rol als zorgverzekeraar zeker mee. Eventuele vervolgprojecten leggen we weer aan jullie voor!

Lees het hele gesprek op De juiste zorg op de juiste plek.