Zorgeloos vervoer voor als je zelf niet kunt rijden

Heb je hulp nodig om van A naar B te komen? Bijvoorbeeld omdat je voor chemotherapie of nierdialyse naar het ziekenhuis moet. Of omdat je niet zelfstandig kunt reizen, doordat je slechtziend bent of afhankelijk bent van een rolstoel. Dan betaalt in sommige gevallen Zilveren Kruis de kosten van je taxirit (behalve het eigen risico en de eigen bijdrage). Sterker nog: tot 2020 maakten wij hier zelf afspraken over met een netwerk van 160 vervoerders.

Maar Zilveren Kruis is natuurlijk geen taxicentrale. We merkten dat we moeilijk grip konden houden op de kwaliteit van al die taxibedrijven door heel Nederland. En onze verzekerden begonnen dat helaas ook te merken.

"Ik zie meer op tegen de taxirit dan mijn bestraling in het ziekenhuis," vertelde een vrouw aan Gitta Hoeks, senior manager bij Zilveren Kruis, die bij haar thuis op bezoek was. "Het is onvoorspelbaar hoe laat ik word opgehaald. Ik durf vooraf niet naar het toilet om de taxi maar niet te missen." En bij de terugreis begon dit circus voor haar opnieuw.

Gitta nam plaats aan de keukentafel bij verschillende mensen die regelmatig taxivervoer nodig hebben. Om eens rustig te praten over hun goede en slechte ervaringen hiermee. In deze gesprekken kwam een beeld naar voren dat de kwaliteit van taxibedrijven enorm verschilt. Veel mensen wisten hierdoor niet wat zij konden verwachten van de dienstverlening en werden regelmatig teleurgesteld. Het maakte veel indruk op Gitta. Dit moet beter, besloot zij.

Een prettige, voorspelbare taxirit bestel je nu via ZCN

Zilveren Kruis is gestopt met zelf afspraken maken met al die taxibedrijven. We werken nu samen met ZCN, één professionele centrale die taxivervoer regelt door heel Nederland. Elke keer moeten bellen voor een taxiritje – en dan hopen dat het goed komt – behoort hiermee tot het verleden. Want bij ZCN kun je je reis ook online regelen, via hun website en app. Met de app bestel je een taxi met 2 klikken, dus zonder wachttijd aan de telefoon. De chauffeur stuurt je 5 minuten voor aankomst een berichtje. En als je toch niet tevreden bent, kun je anoniem feedback achterlaten. ZCN zit er bovenop.

De app van ZCN krijgt 4,3 van 5 sterren in de Apple App Store. Ook geven onze verzekerden positieve reacties in onze enquêtes:

  • "Gemakkelijk de afspraken in te plannen via app of internet. Mocht er last minute iets nodig zijn, is telefonisch contact mogelijk."
  • "Ik boek mijn ritten via de app en die werkt prima. Sinds januari 2021 worden de ritten verzorgd door een zeer klantvriendelijk taxibedrijf. Zeer tevreden over."
  • "Nadat ik de app kon gebruiken, was ritten reserveren eenvoudig. Op één rit na waren alle ritten op tijd."

Toestemming vragen voor vervoer kan nu ook in de app van Zilveren Kruis

Nog wel belangrijk om te onderstrepen: taxivervoer wordt alleen vergoed als je toestemming hebt van Zilveren Kruis. Dat noemen we een machtiging. Want iemand die gezond is en zichzelf goed kan redden, heeft geen recht op vergoeding uit de basisverzekering. Dus dat checken we eerst.

Voorheen kon je die toestemming vragen op onze website of door te bellen. Maar we hoorden steeds vaker: "Ik regel alles via een app. Hoezo kan ik dit niet bij jullie via de app regelen?" Goed punt! Daarom kun je je machtiging nu ook aanvragen in de app van Zilveren Kruis (niet die van ZCN).

Veel dank aan iedereen die afgelopen tijd met ons wilde meedenken over zorgeloos vervoer! Kan het in jouw ogen nóg beter? Deel dan je wens op Samen. We staan altijd open voor nieuwe ideeën.