Lijst van "baat het niet dan schaadt het niet" en "baat het niet dan schaadt het wel" interventies bij ziektes.

Wat is het idee?

Bij het behandeltraject voor kanker heb ik zelf een aantal lifestyle factoren uitgezocht die mogelijk positief en zeker niet negatief zouden kunnen werken op het verloop van die ziekte, in aanvulling op de reguliere behandeling. 

Een aantal van deze lifestyle factoren is (nog) niet mainstream. Ze worden bijvoorbeeld niet expliciet genoemd in bijvoorbeeld het Handboek Voeding bij Kanker, maar vallen wel binnen de grenzen die daar aangegeven worden. (Denk aan bijvoorbeeld broccoli eten.) Aan de andere kant zijn er wel voor deze lifestyle factoren Epub publicaties e.d. te vinden over onderzoeken die duiden op een waarschijnlijk positief effect zonder extra risico's. 
Statistisch volgt dat een pakket van dergelijke interventies zeer waarschijnlijk een netto positief effect zal hebben, en dus is aan te bevelen vanuit risico management oogpunt. 
Ik begrijp van deskundigen dat daar op dit moment nog niets mee gedaan wordt bij reguliere behandeling van ziekten. 

Ter beschikking stellen van een lijst van dergelijke interventies, eventueel gedifferentieerd naar ziekte zou patiënten dus in staat stellen om hun prognose te verbeteren en waarschijnlijk ook de kosten voor zorg te verlagen. 

Daarnaast heb ik bij oriëntatie ook een aantal "baat het niet dan schaadt het wel" interventies gezien die geen basis hebben in onderzoek, vaak hoge kosten met zich meebrengen en soms zelfs voorgesteld worden in plaats van reguliere behandeling (e.g. chemotherapie). Deze kunnen dus desastreuze gevolgen hebben voor de patient en kosten voor latere regulier zorg aanzienlijk verhogen. 
Een lijst van dit type interventies zou ook handig zijn voor patiënten, zodat ze in een vroeg stadium hiervoor gewaarschuwd worden en geen commitments aangaan.  

Wat is het idee? Ter beschikking stellen van lijsten met nog niet mainstream "baat het niet dan schaadt het niet" en veel circulerende "baat het niet dan schaadt het wel" interventies.
Waarom is dit idee nodig? Het leidt tot lagere verwachte kosten en betere verwachte uitkomsten bij ziektes, doordat patiënten geholpen worden te beoordelen in welke categorie een interventie valt en wat hoe die precies toegepast wordt..   
In welke situatie en voor wie is dit een verbetering? Bij ziektes als kanker etc. leidt dit tot gezondheidswinst voor patiënten en lagere kosten voor de maatschappij.  

In gesprek over jouw idee
  • Beste  , bedankt voor je uitgebreid uitgewerkte idee. Ik ga het sowieso voorleggen aan onze beleidsmedewerkers. Heb je een voorstel wie en op welk moment de informatie wat jou betreft het beste beschikbaar gesteld kan worden? En een andere vraag die ik nog heb is welke organisatie de criteria voor wat baat heeft en wat schaadt zou moeten opstellen. Ik begrijp dat je nu zelf op zoek bent gegaan en kaft van koren hebt moeten scheiden en idealiter is die stap reeds genomen door een neutrale partij met de juiste expertise. Ik hoor graag van je.

  • Beste Raoul, 

    Ik zou verwachten dat een partij als Zilveren Kruis een beter beeld dan ik zou hebben van de antwoorden op de vragen die je stelt. Maar ik wil best mijn veel minder gekwalificeerde mening geven. 
    Ik zou de informatie sowieso vindbaar op de website houden bijvoorbeeld onder een menu item "Welke lifestyle factoren kunnen me helpen bij mijn ziekte?", en mensen die net een diagnose hebben gekregen er op een zachte manier op attenderen als ZK. (Ik vermoed dat ZK dat kan zien aan de declaraties die binnenkomen.)

    Welke organisatie de criteria zou moeten opstellen is denk ik niet de vraag. Wat wel de vraag is, is denk ik wie de lijsten zou moeten opstellen, en eventueel de kwantificering zou moeten doen.
    Interventies van het type "baat het niet, dan schaadt het niet" zijn terug te vinden op een beperkt aantal websites en in een beperkt aantal boeken voor zover mij bekend. Ik heb tot nu toe de website nutritionfacts.org en de boeken "How not to Die" en  "How not to Age" gevonden van dr. Michael Greger. Daarnaast nog "Eat to beat disease" van dr. William Li, en "Fasting Cancer" en mogelijk "The Longevity diet" van Dr. Valter Longo. De bronnen van Greger hebben directe links naar bonafide artikelen. In "Eat to beat DIsease" en "Fasting Cancer" zijn er ook referenties naar artikelen in diverse serieuze tijdschriften. "The longevity Diet" heb ik nog niet gelezen. 
    Er zijn een aantal interventies waarover deze drie heren het niet eens zijn, bijvoorbeeld wel of geen vis eten. Voorzichtigheidshalve eet ik dus nu geen vis totdat daar uit deze medische wereld hoek een eensluidende conclusie over komt. 
    Ik denk niet dat er veel meer extra materiaal te vinden is omdat ze allemaal putten uit dezelfde bronnen van peer reviewed artikelen over wetenschappelijke onderzoeken. 
    Ik denk dat als neutrale en deskundige partij een werkgroep met een vertegenwoordiger per verzekeringsmaatschappij de inventarisatie van interventies binnen een beperkt aantal uren gedaan moet kunnen krijgen. Als aanzet wil ik best delen wat ik tot nu toe heb aan interventies. Achterliggende onderzoeken zijn het snelste te vinden via nutritionfacts.org en daarop de lijst van referenties van "How not to Age". Eventuele kwantificering van effect size per interventie en die van een pakket van interventies vergt meer werk. Ik kan niet inschatten hoeveel. 
    Mogelijk kunnen deze instanties ook nog een bijdrage leveren: 
    Home | Vereniging Arts en Leefstijl

    About Us - True Health Initiative

    Verder heb ik ook wel over lifestyle interventies gecommuniceerd met Medisch Directeur Kees Hein Woldendorp – AMMR
     
    Interventies van het type "Baat het niet, dan schaadt het wel" zijn mij minder bekend, want daar heb ik niet naar gezocht tot nu toe. 
    Ik heb wel eens gezocht naar een mening over het een en ander op deze website:
    Over skepp | Skepp.
    De NL pendant daarvan is Stichting Skepsis – Buitengewone beweringen kritisch onderzocht

     groeten,

    Henk