Medisch Fitness vergoeden bij chronische aandoening

Wat is het idee?

Veel mensen in Nederland hebben een chronische aandoening. Ik ben er één van. Zoals bij vele lotgenoten denkt er regelmatig een fysiotherapeut mee. Of het nou gaat om herstel na een ingreep, of fit blijven/worden. 


Bij een gewone sportschool schiet de begeleiding vaak tekort door gebrek een kennis. Ook zijn de schema's die opgesteld worden vaak niet na te komen met een wisselend energieniveau. Ook herstel na een operatie is vaak een sta in de weg. Dat is jammer, want dat demotiveert.


Wanneer ik naar de fysiotherapeut ga, krijg ik vaak eerst een aantal individuele sessies, waarna medisch fitness wordt voorgesteld. Ik zou daar graag aan deelnemen, omdat individuele sessies niet altijd nodig zijn, maar ik wel af en toe wil dat er iemand mee kijkt. Het kromme is: dat wordt niet vergoed, terwijl er nota bene een tekort aan fysiotherapeuten is!

Bij medische fitness kijken er één of twee therapeuten mee met een groepje cliënten, die aangemoedigd worden om in beweging te blijven wat een goede preventiemaatregel is (bijkomend voordeel: dalende kosten). Voorwaarde is natuurlijk wel dat dit verantwoord is en de cliënten redelijk zelfstandig zijn, geen valgevaar etc. 
Als al die cliënten individuele sessies boeken waarbij de 1-op-1 begeleiding eigenlijk niet nodig is, legt dat een druk op de toch al te druk bezette therapeuten. Persoonlijk voel ik mij daar dan ook bezwaard bij en al helemaal bij de volgende lofgica:
"Maar het wordt tenminste wel vergoed en ik zou wel gek zijn om mijn "fysio-uurtjes" niet op te maken aangezien ik er ruim voor betaal." Hoe krom!
Daar komt bij dat medisch fitness sporten toegankelijker maakt voor mensen met een chronische aandoening. Als het niet zo lekker gaat, denkt er iemand mee wat wel kan. Na herstel van een operatie zijn er bekende gezichten, niet steeds anderen.

Ik zie alleen maar voordelen: het is preventief, legt minder druk op de fysiotherapeuten, voordeliger voor de verzekerde en de verzekeraar...
Positieve discriminatie t.o.v. mensen met een chronische indicatie, want "gezonde mensen" betalen ook hun sportschoolabonnement? Tja... Ik zou het begrijpelijk vinden als het vergoed wordt bij aanvullende verzekeringen om die redenen. Tegelijkertijd trekken mensen met een chronische aandoening keer op keer aan het korte eind en is iedereen erbij gebaat als juist bij deze groep op preventieve zorg wordt ingezet. Sporten met een chronische aandoening is ingewikkelder dan wanneer je gezond bent en een fysiotherapeut die meedenkt zorgt wel dat het haalbaarder is.

Jouw idee is helder

Je wil dat medische fitness bij een chronische aandoening vergoed wordt. Want je verwacht dat het preventief werkt en bovendien goedkoper is.

  • Hoi Crohnprinses_zoektmiddenweg,

    Welkom op Samen. Mooi om te zien dat je een idee met een uitgebreide toelichting met ons gedeeld hebt.

    Dankzij je toelichting is je idee volgens mij heel helder: je wil dat medische fitness bij een chronische aandoening vergoed wordt. Want je verwacht dat het preventief werkt en bovendien goedkoper is.

    Elk kwartaal bespreken we de ideeën met collega’s. We zullen dan ook dit idee bespreken. Daarna plaatsen we dan hier onze reactie.