Vergoeding voor HPV vaccinatie

Wat is het idee?

Een vergoeding voor de HPV-vaccinatie voor mensen die niet (meer) binnen het rijksvaccinatieprogramma vallen.

Tijdens de eerste rondes van de HPV-vaccinatie jaren geleden ging er veel mis rondom de communicatie over dit vaccin. Mijn ouders hebben daardoor toentertijd besloten deze niet voor mij te halen. Op social media kwam ik tot de conclusie dat dit voor veel mensen geldt. Het halen van dit vaccin kan echter je hele leven mits je niet besmet bent met HPV. Deze wordt alleen niet vergoed als je voor 1996 geboren bent en kun je dan alleen bij je huisarts halen. De kosten daarvan zijn €450-,. De HPV-vaccinatie kan zowel vrouwen als mannen behoeden voor besmetting met HPV en daarmee de kans op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker sterk verminderen. 

Een vergoeding voor de HPV-vaccinatie is belangrijk voor de generatie die te maken had met desinformatie rondom het HPV-vaccin die in onze huidige tijd van inflatie de kosten voor deze vaccinatie niet kan opbrengen. Een vergoeding in het basispakket zou geweldig zijn, maar ook in het aanvullend pakket zou voor veel mensen al uitkomst kunnen bieden. Daar ook reisvaccinaties volledig vergoed worden hoop ik dat het toevoegen van het HPV-vaccin mogelijk is.

Jouw idee is helder

Je wil een vergoeding voor HPV-vaccinaties voor personen ouder dan 26 jaar. Deze vergoeding kan uit de basisverzekering of aanvullende verzekering komen. 

  • Hoi Mooono,

    Welkom op Samen. En dank voor het idee dat je met ons gedeeld hebt.

    Jammer om te lezen dat niet meer kon deelnemen aan rijksvaccinatieprogramma. Jouw idee hierover is daarom duidelijk: je wil een vergoeding voor HPV-vaccinaties voor personen ouder dan 26 jaar. Deze vergoeding kan uit de basisverzekering of aanvullende verzekering komen.  

    Ik pas de status aan naar ‘Helder’. Nadat ik je idee met mijn collega’s heb besproken, plaats ik hier later de reactie. Nog wel een kleine toevoeging. Op Samen bespreken we wensen en verbeteringen voor in de toekomst. Dit betekent dat we je helaas niet nu direct kunnen helpen met een vergoeding voor de HPV-vaccinatie.