halotherapie

Wat is het idee?

Omdat mijn echtgenote haar leven deelt met een astma-lijder maakt zij mij wel eens opmerkzaam op iets dat goed voor mij zou kunnen zijn. Zo heeft zij mij deze week zo ver gekregen een proefsessie in een zoutkamer van HaloClinics Zaandam te ondergaan.

Hoewel ik nogal allopathisch ingesteld ben en weinig op heb met alternatieve geneeswijzen heb ik mij zo onbevooroordeeld opgesteld en heb ik ruim een uur in de zoutkamer doorgebracht. Gelukkig had ik de nacht ervoor weinig geslapen dus dat uur in die comforbele stoel duurde niet zo lang.

Tot mijn verbazing kon ik na enige tijd diep, heel diep ademhalen zonder te moeten hoesten. Heb dat uur maar een keer of drie kort moeten hoesten, terwijl ik momenteel een bronchitis / zware verkoudheid onder de leden heb en blaf als een zeehond. Reden waarom ik door mijn echtgenote daarheen geduwd werd.

Dat diep kunnen ademhalen zonder dat mijn longen daarop geïrriteerd reageerden, wat zij normaal wél doen als ik diep adem probeer te halen, bleef zich herhalen zolang ik in die zoutkamer verbleef. Na afloop weer terug in de 'frisse' buitenlucht begon ik weer te hoesten en kon ik lang niet meer zo diep inhaleren.

De folder van de kliniek verwijst voor wetenschappelijke onderbouwing van halotherapie naar een artikel van Chervinskaya, A. & Zilber, N. (1995), dat ik nog niet gelezen heb. Wel van plan dat te doen.

Ik heb gezien dat dit onderwerp eerder ter sprake gekomen is, maar al weer een jaar of wat geleden. Vandaar deze poging halotherapie een nieuw leven in te blazen als methode om het leven van mensen met een substantiële luchtwegaandoening te veraangenamen.

Het basistarief van de kliniek is 30 euro per uur. Dat lijkt niet zo heel veel, maar 10 x 30 = 300 euro enz.

Ik kan HaloClinics niet vinden in de lijst van aangesloten zorgverleners. Zou graag willen weten waarom niet. Maar vooral wat ervoor komt kijken om die kliniek wél op die lijst te krijgen. Hij staat wel op de lijst van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid.

Het gaat mij om een redelijke tegemoetkoming in de kosten.

Als ik, uitgebreid verzekerd, die kan krijgen dan zal ik zeker vaker naar die zoutkamer gaan. Als ik er alleen voor moet opdraaien dan weet ik dat niet. Onder andere omdat ik / wij in een oud huis wonen, zonder spouwmuren, met energielabel F. Dus als de Elfstedentocht deze winter doorgaat dan ...

P.S. Tijdens mijn bezoek heb ik goed geluisterd naar de andere bezoekers van de kliniek, en die waren zonder uitzondering zéér positief. En dat was niet gespeeld om mij over te halen de halotherapie te omarmen.

Je idee is helder. Je krijgt een reactie als we weer klantwensen hebben besproken

Jouw idee is helder. Je wil graag een (gedeeltelijke) vergoeding voor de zoutkamer vanuit de vergoeding voor alternatieve geneeswijze.