Preventief verwijderen borstimplantaten

N.a.v. Het programma Radar d.d.26 november 2018 betreffende borstimplantaten.

mijn siliconen implantaten heb ik al 23 jaar. Ik ben erg geschrokken van de informatie

in Radar. Ik wil mijn implantaten derhalve laten verwijderen. Wordt deze ingreep vergoed?

 • Offline

  Dag Sylvia,

  Welkom op onze community! Om meteen op je vraag in te gaan: het verwijderen van siliconenimplantaten die om cosmetische reden zijn geplaatst wordt voornamelijk vergoed als er sprake is lekkage buiten het kapsel rondom de implantaten. Het kapsel is de beschermende laag bindweefsel dat door het lichaam wordt aangemaakt nadat de implantaten geplaatst zijn.

  Lekkage dat buiten het kapsel plaatsvindt dringt het lichaam in, wat voor lichamelijke schade kan zorgen. Als er via een mammografie aangetoond is dat hier sprake van is kan een plastisch chirurg een aanvraag voor vergoeding uit de basisverzekering bij ons indienen.

  Wij beoordelen aan de hand van de aanvraag vervolgens of de behandeling vergoed wordt. Geven wij toestemming? Dan vergoeden wij de kosten volledig op het eigen risico na als je naar een gecontracteerd ziekenhuis gaat. 

  Dit is de voornaamste reden waarvoor het verwijderen siliconenimplantaten vergoed wordt. Preventieve verwijdering van siliconenimplantaten zonder medische noodzaak wordt echter niet vergoed.

  Als jij je zorgen maakt dan raad ik je aan om het er met je huisarts over te hebben. De huisarts kan jou doorverwijzen voor een consult in een ziekenhuis als hij/zij dat nodig vindt. Een consult in een ziekenhuis wordt standaard vergoed uit de basisverzekering, al geldt wel het eigen risico.

  Controleer wel welke basisverzekering jij hebt. Heb je de Basis Budget of ZieZo Selectief? Gebruik dan onze Zorgzoeker om na te kijken bij welke ziekenhuizen je terecht kunt voor een volledige vergoeding. In een niet-geselecteerd ziekenhuis betaal je naast het eigen risico zelf kosten bij:

  https://zorgzoeker.zilverenkruis.nl/

  Vindt de behandelend arts dat jij vanwege een medische noodzaak behandeld moet worden? Dan kan de arts altijd een aanvraag indienen. Wij beoordelen dan of de behandeling vergoed kan worden.

  Is het een beetje duidelijk voor zover? Stel gerust vragen als je die hebt.

  Groetjes,
  Bart

 • Ook ik ben erg geschrokken van de desbetreffende radaruitzending. Ik ben direct naar mijn huisarts gegaan, mijn implantaten zijn méér dan 30 jaar oud! Mijn huisarts vond de noodzaak voor doorverwijzing naar een plastisch chirurg ivm het risico met dergelijke oude implantaten.

  De plastisch chirurg constateerde ernstig verhoogd risico en de noodzaak de implantaten te vervangen en deed een verzoek aan zilveren kruis om dit geheel te vergoeden, in ieder geval het verwijderen van de oude implantaten te vergoeden. (Ik ben zeker bereid zelf de nieuwe implantaten te betalen).

  Zilveren Kruis vergoed dus NIET. Ook niet als de plastisch chirurg het noodzakelijk acht, een ernstig verhoogd risico constateert . Radar heeft mijn situatie zelfs gebruikt in de uitzending als voorbeeld hoe schrijnend de situatie is. Nog steeds géén reden voor Zilveren Kruis om over te gaan op vergoeding van het verwijderen van de meer dan 30 jaar oude implantaten. Ook niet na mijn formele bezwaar, mijn dokter staat achter me, mijn plastisch chirurg vind het onverantwoord en risicovol om met deze implantaten van meer dan 30 jaar oud rond te blijven lopen, en jullie willen het verwijderen van deze oude implantaten NIET vergoeden. Wel mag ik trouwens zelf het consult van 285,15 betalen!

  En wat is het advies van iedereen? Neem een andere verzekering! Want iedere andere verzekering zal het verwijderen van jou oude implantaten in jouw situatie vergoeden. Dus NIET verzekeren bij Zilveren Kruis!
 • Online als antwoord op mariapruijs:

  Goedemorgen ,

  Allereerst van harte welkom op onze community.

  Begrijpelijk dat je baalt van het oordeel dat de aanvraag niet is goedgekeurd. 

  Wil je mij in een privébericht jouw relatienummer, geboortedatum en postcode sturen? Ik wil je hiermee geen hoop geven dat er iets gaat veranderen maar ik kan dan wel de afwijzing inzien en eventueel contact leggen met mijn collega's van de afdeling machtigingen. Je kan een privébericht sturen door op mijn naam te klikken. Er opent dan een nieuwe pagina waar je een bericht naar mij kan sturen.

  Groet,

  Jasper

 • Hallo Jasper,
  Dat lijkt heel nobel, jouw bericht op dit forum, echter laat je me nu in een privébericht weten dat jullie niks voor me doen en maar een klacht in moet dienen.

  Die klacht heb ik al ingediend:
  Beste lezer,


  Met grote verbazing hebben mijn behandelend arts Dr. K.M.E. Wehrens, plastisch chirurg van het Bronovo zkh te Den Haag en ik uw afwijzing om vergoeding van de vervanging van mijn borstimplantaten die méér dan 30 jaar oud zijn, waar ik last van begin te krijgen, kapsel vormen, een groot risico zijn voor mijn gezondheid, ontvangen.


  Ik wil mbt tot uw afwijzing voor vergoeding, op advies en met goedvinden en ondersteuning van mijn behandelend arts hier enerzijds een klacht over indienen en anderzijds verzoeken uw besluit te herzien en over te gaan tot het vergoeden van: het verwijderen van mijn meer dan 30 jaar oude implantaten, het verwijderen van het reeds gevormde kapsel en het plaatsen van nieuwe implantaten. Zodat mijn gezondheid niet meer in ernstig risico verkeert.


  Ook wil ik zo spoedig mogelijk een gesprek met een van uw medisch adviseurs. Let wel mijn borstimplantaten zijn ruim 30 jaar oud, waardoor er een meer dan verhoogd risico is op lekkage en nog meer ernstige kapselvorming, en andere risicovolle gevolgen (infecties), ik begin inmiddels last te krijgen, dus de tijd dringt, waar wacht u op , tot het te laat is en lekkage en kapselvorming dusdanige gevolgen heeft aangenomen dat mijn gezondheid ernstig bedreigt wordt en ik in niet meer kan functioneren? Let wel hier houd ik u sowieso verantwoordelijk voor. Immers mijn eigen plastisch chirurg geeft aan dat deze ernstig verouderde implantaten en kapsel nu vanuit gezondheidstechnisch oogpunt vervangen moeten worden in verband met ernstig verhoogde gezondheids risico's, mijn implantaten zijn geplaatst toen ik 22 was, ik ben nu 53!


  Bovendien maak ik mij zelf ernstige zorgen, het voelt alsof ik rondloop met 2 tijdbommen in mijn lijf die binnenkort afgaan. 


  Verder wil ik refereren aan de uitzending van RADAR (https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/tv-uitzending-26-11-2018/) waar tevens onderschreven wordt hoe risicovol (levensbedreigend) het is om ernstig verouderde implantaten (ouder dan 15-20 jaar) niet tijdig te vervangen.


  Ik afwachting van uw spoedige reactie, in verband met de noodzaak van de ingreep,

  Maria Pruijs

 • Dit is jullie reactie op mijn klacht:

  Beste mevrouw Pruijs,
  U vraagt ons het vervangen van uw borstprotheses toch te betalen. Ik sprak u hierover.
  Wij betalen het vervangen van uw borstprotheses helaas niet
  Wij betalen de ingreep wanneer er sprake is van borstamputatie bij borstkanker of bij vrouwen
  bij wie geen borstvorming aanwezig is. Dit is bij u niet het geval. Daarom betalen wij uw ingreep
  helaas niet.
  U verwachtte een ander antwoord van ons
  U vertelde mij dat uw borstprotheses ouder dan 30 jaar zijn. Ook vertelde u mij dat u last heeft van
  beginnende kapselvorming. Ik vind het erg vervelend voor u. U verwachtte dat wij het preventief
  vervangen van uw borstprotheses zouden betalen. Helaas is dit niet het geval. Wij betalen
  het vervangen van uw borstprotheses alleen wanneer bij u sprake is van borstamputatie bij
  borstkanker. Daar is bij u geen sprake van. Wij mogen daarom uw ingreep niet betalen. U vroeg
  ons meer informatie op te vragen bij uw arts in verband met uw beginnende kapselvorming. Helaas
  zien wij geen reden meer informatie bij uw arts op te vragen, omdat bij u geen sprake is van
  borstamputatie bij borstkanker. Het spijt mij dat ik geen ander antwoord voor u heb.
  Wij nodigen u niet uit voor het spreekuur van ons medisch adviseur
  Wij nodigen verzekerden uit voor het spreekuur met ons medisch adviseur wanneer een aanvraag
  op basis van ingestuurde informatie en foto's niet goed is te beoordelen. Uw aanvraag is goed te
  beoordelen. Daarom nodigen wij u niet uit.
  Wij beoordelen alleen of wij een behandeling betalen
  Dat wij uw behandeling niet betalen, betekent niet dat wij vinden dat u geen behandeling nodig
  heeft. Of dat wij vinden dat uw klachten niet ernstig zijn. Niet alle behandelingen die iemand nodig
  heeft, mogen wij betalen uit de basisverzekering. Het spijt mij dat ik geen ander bericht voor u heb.
 • Online als antwoord op mariapruijs:

  Je bent al in gesprek met de klachtbehandelaar of het is daar bekend. Ik begrijp uit jouw eerdere reacties dat je het niet eens bent met de afhandeling van de klacht, Maria. Onderaan de brief die je van ons hebt ontvangen lees je welke stappen je kunt ondernemen wanneer je het er niet mee eens bent. Je kan bijvoorbeeld een herbeoordeling aanvragen of jouw klacht voorleggen aan Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen of aan de burgerlijk rechter.

  Mijn collega's kunnen met jou verder in gesprek over de klacht.

  Groet,

  Jasper 

 • Kortom Jasper, bevestig je hiermee mijn initiële verhaal, dat Zilveren Kruis het vervangen van ernstig verouderde borstprotheses NIET vergoed, zelfs niet als de borstprothese ouder is dan 30 jaar, ook al ziet de huisarts de noodzaak èn is het advies van de plastisch chirurg dat er sprake is van een verhoogd risico, is er sprake van kapselvorming en dat vervanging noodzakelijk is, ook niet als dit niet vervangen een gevaar oplevert voor de gezondheid. Dus bevestig jij hier ook Jasper, dat ik een andere verzekeraar moet zoeken. Dus nogmaals NIET verzekeren bij Zilveren Kruis als je borstprotheses hebt want bij complicaties van welke aard ook vergoedt het Zilveren Kruis alleen borstprotheses bij amputatie bij borstkanker in alle andere gevallen NIET, hoe urgent en levenstbedreigend de kwestie ook.

 • Offline als antwoord op mariapruijs:

  Ik begrijp dat het vervelend is dat het niet wordt vergoed Maria.Helaas kan ik niets voor je doen. Het enige wat ik je nogmaals kan adviseren om je klacht voor te leggen aan Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen of aan de burgerlijk rechter.

  Groeten,

  Mouniim


 • Die klacht heb ik al ingediend:
  Beste lezer,


  Met grote verbazing hebben mijn behandelend arts Dr. K.M.E. Wehrens, plastisch chirurg van het Bronovo zkh te Den Haag en ik uw afwijzing om vergoeding van de vervanging van mijn borstimplantaten die méér dan 30 jaar oud zijn, waar ik last van begin te krijgen, kapsel vormen, een groot risico zijn voor mijn gezondheid, ontvangen.


  Ik wil mbt tot uw afwijzing voor vergoeding, op advies en met goedvinden en ondersteuning van mijn behandelend arts hier enerzijds een klacht over indienen en anderzijds verzoeken uw besluit te herzien en over te gaan tot het vergoeden van: het verwijderen van mijn meer dan 30 jaar oude implantaten, het verwijderen van het reeds gevormde kapsel en het plaatsen van nieuwe implantaten. Zodat mijn gezondheid niet meer in ernstig risico verkeert.


  Ook wil ik zo spoedig mogelijk een gesprek met een van uw medisch adviseurs. Let wel mijn borstimplantaten zijn ruim 30 jaar oud, waardoor er een meer dan verhoogd risico is op lekkage en nog meer ernstige kapselvorming, en andere risicovolle gevolgen (infecties), ik begin inmiddels last te krijgen, dus de tijd dringt, waar wacht u op , tot het te laat is en lekkage en kapselvorming dusdanige gevolgen heeft aangenomen dat mijn gezondheid ernstig bedreigt wordt en ik in niet meer kan functioneren? Let wel hier houd ik u sowieso verantwoordelijk voor. Immers mijn eigen plastisch chirurg geeft aan dat deze ernstig verouderde implantaten en kapsel nu vanuit gezondheidstechnisch oogpunt vervangen moeten worden in verband met ernstig verhoogde gezondheids risico's, mijn implantaten zijn geplaatst toen ik 22 was, ik ben nu 53!


  Bovendien maak ik mij zelf ernstige zorgen, het voelt alsof ik rondloop met 2 tijdbommen in mijn lijf die binnenkort afgaan. 


  Verder wil ik refereren aan de uitzending van RADAR (https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/tv-uitzending-26-11-2018/) waar tevens onderschreven wordt hoe risicovol (levensbedreigend) het is om ernstig verouderde implantaten (ouder dan 15-20 jaar) niet tijdig te vervangen.


  Ik afwachting van uw spoedige reactie, in verband met de noodzaak van de ingreep,
 • Dit is jullie reactie op mijn klacht:

  Beste mevrouw Pruijs,
  U vraagt ons het vervangen van uw borstprotheses toch te betalen. Ik sprak u hierover.
  Wij betalen het vervangen van uw borstprotheses helaas niet
  Wij betalen de ingreep wanneer er sprake is van borstamputatie bij borstkanker of bij vrouwen
  bij wie geen borstvorming aanwezig is. Dit is bij u niet het geval. Daarom betalen wij uw ingreep
  helaas niet.
  U verwachtte een ander antwoord van ons
  U vertelde mij dat uw borstprotheses ouder dan 30 jaar zijn. Ook vertelde u mij dat u last heeft van
  beginnende kapselvorming. Ik vind het erg vervelend voor u. U verwachtte dat wij het preventief
  vervangen van uw borstprotheses zouden betalen. Helaas is dit niet het geval. Wij betalen
  het vervangen van uw borstprotheses alleen wanneer bij u sprake is van borstamputatie bij
  borstkanker. Daar is bij u geen sprake van. Wij mogen daarom uw ingreep niet betalen. U vroeg
  ons meer informatie op te vragen bij uw arts in verband met uw beginnende kapselvorming. Helaas
  zien wij geen reden meer informatie bij uw arts op te vragen, omdat bij u geen sprake is van
  borstamputatie bij borstkanker. Het spijt mij dat ik geen ander antwoord voor u heb.
  Wij nodigen u niet uit voor het spreekuur van ons medisch adviseur
  Wij nodigen verzekerden uit voor het spreekuur met ons medisch adviseur wanneer een aanvraag
  op basis van ingestuurde informatie en foto's niet goed is te beoordelen. Uw aanvraag is goed te
  beoordelen. Daarom nodigen wij u niet uit.
  Wij beoordelen alleen of wij een behandeling betalen
  Dat wij uw behandeling niet betalen, betekent niet dat wij vinden dat u geen behandeling nodig
  heeft. Of dat wij vinden dat uw klachten niet ernstig zijn. Niet alle behandelingen die iemand nodig
  heeft, mogen wij betalen uit de basisverzekering. Het spijt mij dat ik geen ander bericht voor u heb