Wat houdt jou tegen om te gaan sporten?

Ik was altijd in topconditie doordat ik 4 dagen per week danste. Na mijn verhuizing  15 jaar geleden kon ik geen leuke dansgroep vinden in de buurt dat bij mij paste. En heb daardoor niet meer echt aan mijn conditie gewerkt. Totdat ik dit jaar de gevolgen heb mogen ervaren; ziekenhuisopname, snel moe, overgewicht en zwakkere spieren en gewrichten. Ik moet weer gaan sporten! Soms kan het moeilijk zijn iets te vinden waar je als oudere kan gaan sporten. Vele sportscholen zijn duur of vragen een heel jaar commitment. En ik zie mijzelf niet tussen al die jonge en prachtige afgetrainde lichamen werken, hahahaha. En vind ik het wel leuk om in een sportschool te sporten? Veel liever wandel en fiets ik. Maar in de winter toch wel wat minder....;-)


Zelf ben ik een proefweek gestart bij een sportschool. Ik weet niet of ik hier reklame mag maken, dus laat de naam even achterwege. De proefweek begon op een avond, die heb ik moeten verzetten. Omdat ik nachtblind ben en helemaal dit vergeten was! hahahaha. Dus heb de proefweek verzet naar de maand Maart. We zullen zien. Het is goed dat zij in het programma ook bloeddruk, diabetes, gewicht etc. controleren. Alleen weer zo jammer dat het weer bij de prijs wordt opgeteld en standaard bij het pakket hoort. Dit kan veel ouderen een te dure onderneming worden. Zeker als je bij je huisarts dit gewoon kan laten controleren. Doordat ik 'mijn proefweek' om te kijken of ik het ook leuk vind en een beetje sparen...ben ik thuis mijn oude sportschoenen gaan aantrekken. Wist je dat je voeten groeien als je ouder wordt? Hahahaha dus moest ik nieuwe sportschoenen kopen. Weer een hap uit mijn budget....Enfin ik heb mijn oude sportschoenen toch aangetrokken en langzaam een beetje gaan 'joggen'  met mijn hond. Kleine stukjes, eerst conditie opbouwen. Kost niets en we hadden er beide plezier in! Het voelde al gelijk goed, behalve dan in te kleine schoenen. Eerst maar eens kijken waar ik de beste joggingschoenen kan kopen en niet te duur.


Heb jij goede ervaringen als oudere met het 'weer' of begonnen met sporten? En waar zou Zilveren Kruis mee kunnen helpen met betrekking tot een vergoeding? Ben ik heel benieuwd naar! Stel, dat ik komend jaar of jaren geen dokter nodig heb, dat bespaart vele kosten, toch? En zou dit moeten worden beloond omdat je aan preventie doet?

 • Wat een ontzettend leuk topic ben je gestart ! Goed om aan het begin van dit nieuwe jaar in gesprek te gaan over dit onderwerp.

  Ik ben benieuwd wat jou tegenhield om te sporten Ernya. En hoe je dit hebt weten om te buigen. Of komt dat vooral door het pittige jaar inclusief ziekenhuisopname dat je achter de rug hebt? Jouw gedachte 'ik moet gaan sporten' zullen velen van ons herkennen. Hoe is het jou gelukt om de knop om te zetten en die - te kleine - sportschoenen op te zoeken? Want de gedachte die je daarbij hebt gehad, kunnen anderen misschien ook helpen.

  Welke 'oudere' is ook weer gaan sporten? Hoe heb je jezelf in beweging gekregen en wat ben je dan gaan doen? En: niet onbelangrijk: wat levert het je op? Laat het ons weten! En wellicht weten we elkaar te inspireren!

  Tot slot:  Ik wil de discussie over de vergoeding voor sporten graag buiten dit topic houden. Want hierover zijn we al in gesprek in de topics 'Korting sportschool abonnement' en 'Vergoeding Sportschool voor hartpatiënten'.

 • hoi ,

  opnieuw beginnen met sporten/bewegen?

  goed plan, maar soms moeilijk vol te houden.

  ik heb ook de sportschool geprobeert, maar kon uiteindelijk niet volhouden door o.a. een frozen shoulder tussendoor.

  op een gegeven moment via de huisarts bij de bas van de goor foundation terecht gekomen via welke de diabetes challenge loopt (wandelen met begeleiding van bv huisarts, fysio, POH, apotheker of thuiszorg).

  voor het begin erg lopen twijfelen of ik het persoonlijk wel leuk zou vinden en het wel vol kon houden, maar al doende bleek het erg mee te vallen en nu wandelen we al meerdere dagen per week samen en ook in de winterperiode.
  omdat de challenge van origine was voor mensen met diabetes, is het gelijk ook een lotgenotengroepje geworden waar je ervaringen en problemen kunt uitwisselen.
  voor mij was het in ieder geval erg goed om daar aan me te gaan doen, zorgde voor meer zelfvertrouwen, meer conditie, meer lotgenoten/vrienden waar je iets van kunt leren en vooral die ik iets kon leren, een ander contact met mijn zorgverleners anders dan tijdens een consult.
  kortom, een laagdrempelige manier van sporten, die zeker voordelen heeft en waar het groepsproces voor mij een stimulans(stok achter de deur) is om wel te gaan, terwijl die stimulans er bij de sportschool totaal niet was....

  groet mike
   

 • Offline

  Corina V, ik weet niet precies hoe ik op jouw bericht op op anderen kan reageren hier, dus doe ik het maar zo.

  Even op je vragen terug te komen. Wat mij tegenhield met sporten, was dat ik er dacht nooit tijd voor te hebben en een sportschool niet leuk vond en te duur.

  Ja, mijn ziekenhuisopname heeft wel even mijn ogen geopend en mij bewust gemaakt dat ik meer moet bewegen en gezonder eten. Juist het 'moeten' gaf mij een naar gevoel. Dit heb ik omgebogen naar ik 'mag' en 'kan' en gezocht naar mogelijkheden. Zoals een proefweek bij een sportschool. Maar ook thuis meer trappen lopen, beetje joggen met de hond, fietsen en beter opletten wat ik in mijn mond stop :-) Ik gunde mijzelf de mogelijkheden en ben nu op onderzoek uit wat het beste bij mij past. Graag wil ik weer kleding aan, die nu niet meer past of straks lekker in de zee zwemmen zonder mij druk te maken van die overtollige kilootjes ;-) Maar ook mij weer beter voelen in mijn vel, meer energie krijgen. Ben het gewoon gaan proberen, niet omdat het 'moet', maar omdat het 'kan'! :-)

  Groetjes Ernya

 • Offline

        Goed van je om het toch te gaan proberen en wat fijn dat het je meer opleverde dan je in eerste instantie dacht. En dat klopt ook, we denken vaak vooraf aan dingen die eigenlijk helemaal niet zo hoeven te zijn. Het zelf te gaan ervaren is de beste manier. Zelf organiseer ik ook een wandelgroep met een natuursessie (gratis) op iedere eerste zondag van de maand.  Maar jammer genoeg heb ik hiervoor nog geen aanmeldingen gehad. Jouw bericht gaf mij inspiratie om het eens bekend te maken bij de huisarts... Het klopt dat wandelen verbindt, het is tegelijkertijd een sociaal gebeuren wat weer goed is om eenzaamheid te voorkomen.   

  Fijne zondag, Ernya      

 • Mooi om te lezen . Via de juiste woorden en het juiste taalgebruik is het jou dus gelukt om daadwerkelijk in beweging te komen. Denken in beperkingen heb je om weten te buigen ik mogelijkheden. Goede tip voor anderen die willen gaan bewegen!

  Wie heeft er nog ook tips die kunnen helpen?

 • Offline

  n PDS en brochitis en geen energie weerhoud mij ervan om te sporten

 • Welkom op de community . Wat leuk dat je de moeite hebt genomen om te reageren in dit topic!

  Je schrijft dat PDS, bronchitis en geen energie jou weerhoudt om te sporten. Daar kan ik me iets bij voorstellen. Heb je andere oplossingen dan sporten om jouw conditie op peil te houden? Of zou je graag tips willen hebben?

  Graag wijs ik je op ons topic 'Stel je zelf voor'. Misschien vind je het leuk om iets meer over jezelf te vertellen?

 • Offline

  Nog een leuk idee!  Ik heb een app (gratis) gevonden waar je je stappen kan tellen en gelijk zien hoeveel calorieen je kwijt raakt. Heel makkelijk op je mobiel te installeren. Je hoeft niet gelijk te gaan rennen, maar af en toe lekker doorstappen, blijkt ook heel gezond te zijn.
  Mijn doel is 10.000 stappen per dag en ben gewoon begonnen uit nieuwsgierigheid hoeveel stappen ik maak tijdens mijn dagelijkse wandeling met de hond. Verbaasd dat ik al aan een gemiddelde van 6.000 stappen kom!

  Groetjes, Ernya

 • Ik ben benieuwd welke app dat is .

  Ken je ook onze Actify Bewegen app? Deze gratis stappenteller houdt je stappen bij en stuurt je op missie om je stappendoel te halen. Je kunt jouw eigen missies bepalen en ze alleen of samen met vrienden doen. Wellicht ook een leuke app om te gebruiken?

 • Offline

  Corine V, ik heb 2 apps. Een van msn Gezondheid en fitness, daar kan je wandelen of rennen invullen. Ook je gewicht, lengte ivm de grootte van je stappen. Daarnaast heb je een goed overzicht van calorieen verbruik en aantal kilometers wat je loopt! Er zit ook een trackdieet aan verbonden en nog meer mogelijkheden, maar deze kosten geld. Daarnaast heb ik een app Pedometer-stappenteller, die vind ik zelf iets minder mbt analyse. Het is gewoon uitproberen. Ik zal die van jou ook eens gaan proberen, leuk, dank je wel.

  Nu met het minder goede weer en gladde paden ben ik onder de 10.000 stappen gebleven, toch nog 6.000 dagelijks wandelen met de hond. Wist niet dat ik zoveel kilometer per dag liep! Als alternatief ben ik gewoon wat meer gaan trappen lopen (heb er 2 in huis :-) )

  Groetjes,

  Ernya