Vergoeding KID IUI vanuit Basis Budget

Hallo, Via de huisarts een verwijzing gekregen naar het Centrum Voortplantingsgeneeskunde Brabant (TweeSteden ziekenhuis Tilburg) voor een KID behandeling: IUI. In eerste instantie was deze verwijzing naar het Amphia ziekenhuis, waar jullie een contract mee hebben, maar zij bieden deze behandeling niet aan. Jullie hebben echter geen contract met het TweeSteden ziekenhuis. Wat heeft dit voor gevolgen voor de vergoeding (ik heb een basisverzekering budget met maximaal eigen risico)?

 • Hallo, 

  Voor Budgetverzekerden zijn in Brabant maar 3 ziekenhuizen geselecteerd. (Eindhoven, Den Bosch, Breda). Als u door een van deze ziekenhuizen naar het ETZ verwezen wordt, dan vergoedt uw Budgetverzekering op dezelfde wijze als een niet-budget verzekering. Ik stel me zo voor dat u eerst naar het Amphia ziekenhuis gaat, en daar verwijzen ze door naar het ETZ. Dat zoù kunnen??

  Als u direct voor het ETZ kiest, dan krijgt u slechts 75% van het gemiddelde gecontracteerde tarief vergoed. Het is mogelijk dat de zorgverzekeraar lagere prijzen heeft afgesproken met gevolg dat u minder dan 75 % van het gerekende tarief vergoed krijgt. Prijslijsten van het UMCU en van Ny Barrahus staan in de bijlage. U kunt de codes van de onderzoeken nazoeken in de vergoedingenlijst ongecontracteerde zorg van zilveren kruis : www.zilverenkruis.nl/.../Tarieven-niet-gecontracteerde-zorg-ZK-2019-msz.pdf

  Op pagina 49 staat code 14B191 (IUI) zie bijlage: u krijgt volgens deze lijst minder dan 75% van het maximale tarief vergoed, namelijk €597,28 van de €841,32.

  Er bestaat ook een lijst van bijna 2000 pagina's met prijzen van ALLE ziekenhuizen in NL: zo kunt u zoeken naar het goedkoopste ziekenhuis voor uw onderzoeken en behandelingen : www.fbto.nl/.../Ziekenhuiskosten_per_ziekenhuis_2018.pdf

  Ik sluit ook een bijlage bij met de informatie van de website van ZK. Een voorbeeldberekening ( NB man en vrouw betalen beiden!): Stel de kliniek factureert €1670 (dit is een denkbeeldig bedrag). De zorgverzekeraar betaalt 75% van het gemiddelde gecontracteerde tarief omdat het ziekenhuis niet gecontracteerd is voor uw Budgetverzekering.  Het gemiddelde tarief is bijv. €1600. De zorgverzekeraar betaalt dan 75% van €1600= €1200. Ivm het eigen risico betaalt u hiervan €885. Bovendien betaalt u €1670-€1200=€470, totaal dus €885+€470=€1355. Uw partner krijgt een eigen rekening via de eigen zorgverzekeraar en betaalt daarover ook eigen risico.

  PS ??vraagtekens = ik weet het niet zeker, ik hoop dat ZK het u wèl kan vertellen.

  attachments.zip
 • Offline

  Goedemorgen,

  Als je een verwijzing krijgt van het Amphia ziekenhuis kun je met de Basis Budget terecht in elke ziekenhuis in Nederland. Ook dus in het ETZ Tweesteden ziekenhuis in Tilburg. Dit noemen wij een tertiaire verwijzing. De kosten worden dan vergoed uit de basisverzekering en wij brengen dan het eigen risico in rekening als deze nog niet is voldaan.

  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/zorgverzekering/basisverzekering/Paginas/Basis-Budget.aspx

  Als je met de verwijzing van de huisarts direct een afspraak met het ETZ Tweesteden ziekenhuis in Tilburg vergoeden wij minder. Dit ziekenhuis in niet gecontracteerd met de Basis Budget (met een tertiaire verwijzing wel). Het is geen tertiaire verwijzing als je met een verwijzing van de huisarts direct contact met ze opneemt. Wij vergoeden dan 75% van het gemiddeld door ons gecontracteerde tarief. De tarieven voor niet gecontracteerde zorg kun je vinden in de onderstaande link.

  https://www.zilverenkruis.nl/Consumenten/veelgestelde-vragen/Paginas/Vergoedingen/Niet-gecontracteerde-zorg.aspx

  In de onderstaande link vind je meer informatie over de vergoeding van vruchtbaarheidsbehandelingen.

  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/Paginas/Vruchtbaarheid-OI-KI-KID-IUI.aspx

  Is mijn uitleg zo duidelijk en bedankt weer voor je reactie.

  Groeten,

  Mouniim​​​​​​​

 • Offline

  Beste Mouniim,

  Bedankt voor je reactie. De verwijzing is direct naar het EZT Tilburg, omdat de betreffende behandeling (vruchtbaarheidsonderzoek IUI) in het Amphia Ziekenhuis niet wordt aangeboden. Ik heb daarover telefonisch contact gehad met het Amphia Ziekenhuis, zij hebben ook aangegeven dat ik voor deze behandeling bij het EZT Tilburg moet zijn. 

  Moet ik nu toch eerst een afspraak maken bij het Amphia Ziekenhuis, alleen voor deze verwijzing (terwijl al duidelijk is dat zij me niet verder kunnen helpen)?

  In 2017 heb ik hierover ook al eens contact gehad met jullie. Toen had ik begrepen dat ik zonder proberen naar het EZT in Tilburg kon gaan, omdat vruchtbaarheidsonderzoek IUI een uitzondering betreft, waardoor je met Budget verzekering toch bij een ziekenhuis terecht kan dat niet is gecontracteerd voor deze polis. Is dit nu niet meer van toepassing?

  Ik hoor het graag. Alvast bedankt voor je reactie.

  Groeten Grom

 • Grom, ik herinner me ook zoiets uit het verleden. Maar de voorwaarden zijn kennelijk veranderd. Lees ook de echte polisvoorwaarden eens na ( zowel 2017 als 2019).
 • Offline

  Over welke voorwaarden heb je het?

  Met een Basis Budget kun je in elke ziekenhuis terecht terecht met een tertiaire verwijzing van een specialist van een ander ziekenhuis dat wel een contract heeft met de Basis Budget.​​​​​​​

 •  , ik doel op de opmerking van  , namelijk In 2017 heb ik hierover ook al eens contact gehad met jullie. Toen had ik begrepen dat ik zonder proberen naar het EZT in Tilburg kon gaan, omdat vruchtbaarheidsonderzoek IUI een uitzondering betreft, waardoor je met Budget verzekering toch bij een ziekenhuis terecht kan dat niet is gecontracteerd voor deze polis. Is dit nu niet meer van toepassing? Met voorwaarden bedoelde ik de regels/voorwaarden. Immers waar in 2017 gold dat voor vruchtbaarheidsbehandelingen elk ziekenhuis mogelijk was voor BasisBudget, geldt dat nu kennelijk niet meer. 

  Ik had Grom ook al gewezen op de tertiaire verwijzing. Toch is dat nu een vreemde situatie. Moet Grom van jullie echt eerst een afspraak maken bij het Amphia ( of een ander gecontracteerd ziekenhuis voor Budget dat geen IUI mogelijkheden biedt)? En wat moet Grom doen, als het Amphia weigert een afspraak te maken? En wat dachten jullie van de overlast voor de huisarts? Eerst een verwijzing naar het Amphia, daarna naar het ETZ, en dan nu weer naar het Amphia? 

 • Beste  , ik heb in de polisvoorwaarden gevonden dat deze directe toegankelijkheid  (voor vruchtbaarheidsbevorderende behandelingen met de Budget) in 2019 vervallen is. Dat is heel vervelend voor je. Waarschijnlijk betekent dit tijdverlies. Zie de bijlages.

  attachments.zip
 • Offline

  was ons antwoord duidelijk voor je? Er moet een doorverwijzing zijn van een specialist, daaraan kunnen wij zijn dat het gaat om een tertiaire verwijzing. 

  Met Basis Budget maakt de verzekerde zelf de keuze voor selectieve contractering.

 • Offline

  Beste Pauline,

  Dank voor je bericht. Duidelijk, ik heb een tertiaire verwijzing nodig. Ik mijn geval betekent dat dus dat ik eerst terug moet naar de huisarts voor een verwijzing naar het Amphia ziekenhuis en vervolgens een afspraak bij het Amphia moet maken voor een verwijzing naar het EZT in Tilburg.

  Wel een erg omslachtige werkwijze lijkt me.. Er is geen simpelere manier (die huisarts, fertiliteitsarts Amphia en mijzelf minder tijd kost)? 

  Groeten, Grom

 • Offline als antwoord op grom:

  Snap je punt, er is geen andere manier dan eerst een verwijzing te vragen voor Amphia omdat er sprake moet zijn van een tertiaire verwijzing. Je kunt wel met een verwijzing meteen naar EZT maar dan is de vergoeding lager.

  Wil je dit in de toekomst voorkomen zodat je rechtstreeks met een verwijzing naar gecontracteerde zorgverleners gaat kun je per 2020 je verzekering veranderen naar Basis Zeker.

  Heel veel sterkte met de behandeling.