Declaratie ontvangen, paar vragen

Hallo,

Ik heb eind februari een declaratie ontvangen voor een controle (ieder jaar) in het ziekenhuis in 2018.

Dat ik hier eigen risico voor moet betalen, snap ik. Ik had echter een andere vraag.

Dit jaar viel het me op dat het bedrag ruim 200 euro meer is, dan in 2017 en in 2016.

Voor excat dezelfde controle in hetzelfde ziekenhuis. In 2018 was ik bij ZieZO verzekerd, en het ziekenhuis had een contract met ZieZo.

Nu ben ik eens gaan zoeken met de zorgproduct code die wordt vermeld.

Ik heb ook de passantenprijslijst (als zorgverzekeirng geen contract heeft met het ziekenhuis) van het ziekenhuis er eens bij gepakt. 

Zoals eerder aangegeven, had ZieZo vorig jaar een contract met het ziekenhuis waar ik ieder jaar naar toe ga.

Nu viel mij op, dat ZilverenKruis meer eigen risico berekend voor deze controle, dan dat je zou moeten betalen als ZilVerenKruis geen contract zou hebben gehad met dit ziekenhuis in 2018.

Nu mijn vragen:

1. In 2016 en 2017 was het bedrag dat ik aan eigen risico moest betalen, vrijwel gelijk. In 2018 was dat 200 euro meer. Kan dat?

2. Is het normaal dat als ZilverenKruis een contract met een ziekenhuis heeft, je meer eigen risico betaald, dan dat je zou betalen als ZilverenKruis geen contract heeft met datzelfde ziekenhuis?

Alvast bedankt.

 • Offline als antwoord op hendrik:

  Het kost soms even tijd, ik zoek je op zodra ik meer weet.

 • Offline

  Dat is prima. Ik wacht rustig af. :smileyhappy:

 • Offline

  , zoals beloofd ben ik bij je terug met meer uitleg over de verrassing van de verhoging in prijs voor je controle die zo verschil met voorgaande jaren.

  Samengevat wat mijn collega je al eerder vertelde:

  De tarieven die wij afspreken met een ziekenhuis zijn een uitkomst van een onderhandeling. Wij onderhandelen niet per declaratiecode, maar op een hoger abstractie niveau (bijvoorbeeld per specialisatie).

  Het ziekenhuis doet vervolgens een voorstel van het tarief per declaratiecode, waarna wij deze tarieven beoordelen (middels een benchmark / gewenst prijsniveau). Grote uitschieters worden gecorrigeerd, met specifieke aandacht voor het eigen risico. Toch kan het zijn dat het tarief het ene jaar hoger ligt dan het andere jaar.

  Terug naar jouw vraag.

  Na intern overleg  heeft onze collega Zorginkoper de onderhandelingen over de prijslijst in 2018 teruggezocht en dit is wat ik kan teruggeven hierover:

  Op totaal niveau hebben wij met het ziekenhuis in 2018 een daling van de prijzen afgesproken.

  Wij onderhandelen met een ziekenhuis veelal op een hoger niveau wat het gewenste prijsverschil mag zijn. Als het ziekenhuis dan de prijslijst opstelt dan gaat het niet alleen over de prijs per declaratiecode maar ook over verwachte aantallen en deze omzet (dus prijs maar volume) moet leiden tot het overeengekomen bedrag wat wij op totaal niveau hebben afgesproken.

  Met jouw ziekenhuis is op totaal niveau een verlaging van het algemene (dus op totaal niveau) een prijsdaling overeengekomen. Maar om op de totale omzet uit te komen wordt er in de prijslijst “rond gerekend”: het ziekenhuis moet dan de prijs soms naar beneden en soms naar boven bijstellen.

  Doordat kostprijzen opnieuw zijn berekend kan het voorkomen dat de prijs van de individuele DBC’s toch is gestegen.

  Op sommige onderdelen van de prijslijst kijken wij wel specifiek. Zo kijken wij ook naar codes die wij onder het Eigen Risico categoriseren. Dit gaat dan om codes die qua prijs onder de 885 EUR vallen (optelsom van 385 EUR voor verplicht Eigen Risico en 500 EUR voor vrijwillig ER).

  Het ziekenhuis heeft aangegeven dat het in 2018 opnieuw de kostprijzen heeft berekend en ook rekening heeft gehouden met wat andere vergelijkbare ziekenhuizen als prijsniveau hanteren. Dat heeft geleid tot verlagingen van producten maar ook tot verhogingen.  

  De prijs in 2017 was volgens onze eigen vergelijkingen al extreem laag.

  Wij vergelijken de prijzen van alle ziekenhuizen en op basis daarvan kunnen wij ook zien wat ongeveer een gemiddelde prijs is van een code, maar ook kunnen wij zien wat de hoogste en laagste prijzen voor die code zijn. Wij hadden in 2017 al geconstateerd dat voor deze specifieke code de prijs al extreem laag is. Een stijging van een product dat in het jaar daarvoor eigenlijk al te laag was, is dan niet iets wat als onrealistisch wordt bestempeld.

  Ik heb gevraagd om specificatie van jouw declaratiecode, deze deel ik niet openbaar om je privacy te waarborgen . Onze Zorginkoper vraagt hier bij het ziekenhuis om meer informatie. Dat kan even duren voordat dit ziekenhuis dit laat weten. Zodra ik dit hoor stuur ik je een privébericht.

  Wil je intussen nog iets weten, stuur mij ook gerust een privébericht.

 • Offline

   Dank voor het uitgebreide antwoord.

  Ik wacht rustig je privebeichtje af zodra het ziekenhuis meer informatie heeft gegeven. 

 •  schreef dat de prijs extreem laag zou zijn. (Wij hadden in 2017 al geconstateerd dat voor deze specifieke code de prijs al extreem laag is. Een stijging van een product dat in het jaar daarvoor eigenlijk al te laag was, is dan niet iets wat als onrealistisch wordt bestempeld.). 

  Maar de prijs die uiteindelijk uit de bus is gerold is kennelijk door ZK bepaald? Want de passantenprijs is lager?

   , ik vind dit een Melding waard bij de Zorgautoriteit: https://meldingsformulier.nza.nl

 • Offline

  , , Het was er nog even niet van gekomen om het bericht even op me gemak te lezen. Zojuist even gedaan.

  In 2017 was het te laag, dan is het in 2018 uiteindelijk fors meer geworden.

  En inderdaad, zelfs meer dan de prijs op de passantenprijslijst.

  Moet eerlijk bekennen dat ik in dit geval niet zo thuis ben in de ziekenhuiswereld.

  Dus als het ziekenhuis de kostprijs voor 2018 niet opnieuw had berkend, was de prijs hetzelfde gebleven als in 2016 en 2017?

  Ik wacht nog even rustig het priveberichtje van  af.