Ik kom uit Belgie en ik woon sinds kort in Nederland

Hallo,

Als Belgische, heb ik daar bij mijn huisarts een dossier van alle operaties, en dergelijken. Als nieuweling in Nederland moet ik nu kijken naar een zorgverzekering, hoe begin ik aan zoiets? En wat zit daar allemaal in?

Wat als ik bij een prof in Belgie wil gaan, voor een speciale controle?  Kunt u mij hierover meer uitleg geven aub, en wat kost mij zoiets hier in Nederland?

Mvg Els

 • Beste ElsLbr,

  Welkom op het forum en in Nederland. Het makkelijkste is om via onze website een aanvraag te doen voor de zorgverzekering. Je vindt daar ook meer informatie over de inhoud van de basisverzekering en onze aanvullende verzekeringen. Bij de aanvraag is het van belang om aan te geven of je nog inkomen ontvangt uit Belgie. Op basis van de gegevens uit de aanvraag bepalen we of je in Nederland verzekerd moet zijn. Als je nog specifiekere vragen hebt voordat je je wil aanmelden hoor ik het graag. Wanneer je in een privebericht je telefoonnummer stuurt kan ik ook vragen of de klantenservice contact met je opneemt om de aanmelding te bespreken.

 • Ik denk dat TS graag eerst informatie heeft. Ze wil graag naar haar artsen in Belgie. Volgens mij is dat bij de meeste zorgverzekeraars onder de Nederlandse zorgverzekeringswet niet (goed) mogelijk. Sommige zorgverzekeraars zijn daar gemakkelijker in. Als ik het fout heb, ontvang ik graag een reactie van het ZK! (  )
  Bovendien wil ze graag weten hoe het geheel werkt. Ik weet niet waar dit voor Nederland wordt uitgelegd. Ze weet ook nog niet welke zorgverzekeraar ze moet kiezen.

  PS voor  : aangezien je verplicht bent de zorgverzekering af te sluiten in Nederland ( alleen in het geval je inkomen uit NL hebt) raad ik je aan om een zogenaamde restitutieverzekering te kiezen en dan ook bij een echte restitutieverzekeraar. Ik raad aan: de Amersfoortse, ONVZ of Nationale Nederlanden. Ik hoop dat ZK de moeite neemt om uitleg te geven. Ik begrijp je probleem. Op dit forum zijn vaker soortgelijke situaties langsgekomen: een Poolse die naar haar dokter in Polen wil, een Turkse die liever in Turkijke wil bevallen. Dat is allemaal heel begrijpelijk, maar volgens mij onder het Nederlandse zorgstelsel lastig. Als je in Belgie woont en in Nederland werkt is het een andere situatie. Maar als je in NL werkt en woont, dan ben je afhankelijk van de welwillendheid van je zorgverzekeraar. Zilveren Kruis stelt eisen die moeilijk te realiseren zijn: zoals een diagnose en prijsofferte van je behandelaar in het buitenland. Maar er zijn ook gecontracteerde ziekenhuizen in Belgie. Daar kun je wel naar toe, ( klopt dit?) maar je hebt altijd een verwijzing van een ( Nederlandse?, klopt dit?) huisarts nodig. En let op: voor elk specialisme is een verwijzing nodig: Nederlanders mogen geen specialist raadplegen zonder verwijzing. Dit geldt ook voor oogarts en gynaecoloog.
  Zie ook https://www.grensinfo.nl/gip/nl/index.jsp

 • De Nederlandse overheid heeft eeen brochure uitgebracht met uitleg: https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/brochures/2016/02/09/het-nederlandse-zorgstelsel/het-nederlandse-zorgstelsel.pdf.

  zie ook https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1122&langId=nl&intPageId=4988

 • Offline

  Ben je al wat verder gekomen met de keuze voor je zorgverzekeraar? Terecht dat je wilt weten hoe je straks verzekerd bent voor vergoedingen in België. Ik wil je graag verder informeren. Wil je mij een privébericht sturen? Dit doe je door op mijn naam te klikken, dan zie je: bericht verzenden. In dit bericht hoor ik graag van jou om welke controle het gaat bij je Belgische arts. Je noemt een speciale controle.

  Om je privacy te beschermen kunnen we dit in een privébericht bespreken. 

 • Er bestaat een boek met de titel Zò werkt de zorgverzekering. Auteurs Robin Fransman en Kees Kraaijeveld. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en kost €20. Als E-book kost het €10. Zie bijlage.