Niet-gecontracteerde GGZ zorg 2019

Goedemorgen,
Kan iemand mij vertellen welk deel vergoed wordt indien voor GGZ-zorg (psychologie) gebruik wordt gemaakt van een niet-gecontracteerde zorgverlener? Ik heb een basis-pakket met aanvullend één ster.
Alvast bedankt!

 • Ik ben niet van Zillveren Kruis. Ik heb het voor u op gezocht op de website. Zie de bijlage.

  3 tips: 

  - controleer of de ongecontracteerde psycholoog voldoet aan de eisen die gesteld worden in de bijlage. ( moet lid zijn van bepaalde, specifieke beroepsvereniging)

  - kijk in de tarievenlijst ongecontracteerde zorg. Daar ziet u de prijzen per behandelingscode. Als u een basisverzekering heeft op restitutiebasis ( d.i. de Basis-Exclusief) dan krijgt u een redelijk bedrag vergoed ( zie eerste kolom). Echter als u een Basis-Zeker of Basis-Budget basispolis hebt dan zakt de vergoeding aanzienlijk.

  - het gaat om grote bedragen, dus ik adviseer om een prijsopgaaf met codes te vragen aan de psycholoog die u op het oog heeft. 

  Dit is de link naar de tarievenlijst ongecontracteerde zorg: https://www.zilverenkruis.nl/SiteCollectionDocuments/Consumenten/Gecontracteerde-zorg/Tarieven-niet-gecontracteerde-zorg/Tarieven-niet-gecontracteerde-zorg-ZK-2019-ggz.pdf

  PS de aanvulling 1 ster geeft geen extra vergoeding.

 • Dag Shankie,

  Ik zie dat Feina je al een goede en uitgebreide toelichting hebt gegeven. Om daarop aan te vullen:

  De basisverzekering vergoedt Basis GGZ en gespecialiseerde GGZ. Voor beide zorgsoorten heb je een verwijzing nodig van je huisarts of een medisch specialist. Met de verwijzing kan je een afspraak maken bij een gecontracteerde of niet-gecontracteerde GGZ aanbieder. Omdat jouw vraag over niet-gecontracteerde zorg gaat ga ik daar nu mee verder.

  Voordat je een afspraak maakt bij een niet-gecontracteerde aanbieder is het belangrijk om te weten (of na te vragen) dat de zorgaanbieder aan de eisen voldoet. Een GGZ aanbieder (zoals een psycholoog of psychiater) moet een BIG-registratie hebben en een geregistreed kwaliteitsstatuut op https://www.ggzkwaliteitsstatuut.nl/.

  Beschikt de aanbieder over deze registraties? Dan kan je met de verwijzing een afspraak maken. De regiebehandelaar beoordeelt tijdens het intakegesprek of een behandeltraject wordt vergoed voor de indicatie waar jij voor bent doorverwezen. GGZ aanbieders weten wanneer dit het geval is. Er zijn wel een aantal indicaties en situaties waarin op voorhand is vastgesteld dat de kosten van een behandeltraject niet uit de basisverzekering vergoed worden. Deze lijst vind je hier:

  https://www.zilverenkruis.nl/Consumenten/veelgestelde-vragen/Paginas/Vergoedingen/Uitsluitingen-Basis-GGZ-en-gespecialiseerde-GGZ.aspx

  Beoordeelt de regiebehandelaar dat een behandeltraject wel vergoed wordt? Dan hangt de vergoeding af van het type basisverzekering dat jij hebt. Heb je een naturapolis (ZieZo Selectief, ZieZo Basis, Basis Budget of Basis Zeker), dan vergoeden wij maximaal 75% van de door ons gecontracteerde tarieven na aftrek van het eigen risico.

  Heb je een restitutiepolis (Basis Exclusief), dan vergoeden wij 100% van het WMG-tarief of marktconform bedrag. na aftrek van het eigen risico.
  Zoals Feina aangaf is het altijd een goed idee om een prijsopgave op te vragen voordat je aan een behandeltraject begint. Gebruik de tarievenlijst op onze website om te controleren op welke vergoeding je kan rekenen. Hiervoor kan je natuurlijk ook altijd onze hulp vragen.

  Is alles een beetje duidelijk voor zover? Onderaan mijn bericht vind je linkjes naar de vergoedingspagina's voor Basis en gespecialiseerde GGZ. Hier leggen wij alle afspraken over de vergoedingen verder op uit. Mocht je nog vragen hebben stel ze hier dan gerust.

  Groetjes,
  Bart

  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/Paginas/Basis-GGZ.aspx

  https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/Paginas/Gespecialiseerde-GGZ-zonder-opname-tweedelijns.aspx


 • Offline
  Bedankt allebei voor de hulpvolle bijdrage! Hier kan ik verder mee!