Krijg ik een vergoeding voor roaccutane/isotretinoïne en de bijkomende onderzoeken? (bloedonderzoek en zwangerschapstest)

Ik heb een aantal vragen over de vergoeding van een bepaald medicijn.

Stel dat ik aankomend jaar weer gebruik moet/ga maken van het medicijn Roaccutane(merknaam)/isotretinoïne(werkzame stof of merkloze variantac) tegen acné. 

Een bezoek aan de dermatoloog wordt wel vergoed, heb ik begrepen. Klopt dit?

Tijdens het gebruik van Roaccutane is een zwangerschapstest en bloedonderzoek verplicht (maandelijks). Wordt dit vergoed met het basispakket of eventueel aanvullende pakketten (en zoja, welk pakket?). Zonee, hoe hoog zijn deze kosten of waar kan ik vinden hoe hoog deze kosten zullen zijn?

Wordt het medicijn Roaccutane of isotretinoïne (de merkloze variant) vergoed vanuit de basisverzekering of vanuit een aanvullend pakket, of helemaal niet? En waar kan ik de prijs van dit medicijn vinden? 

Alvast bedankt!

 • Offline

  Hallo Leaf,

  Goed dat je de community hebt gevonden om je vraag te stellen. Ik kan mij voorstellen dat je graag duidelijkheid wil over al deze vragen.

  Ik moet ook voor jou op zoek naar de antwoorden. Ik zal hier morgen op terug komen Leaf!

  Alvast bedankt voor je geduld.

 • Offline als antwoord op Michelle:

  Goedemiddag Leaf,

  Je vraag blijkt een hele goede vraag waar ik helaas nog steeds geen duidelijk antwoord op heb gekregen. Excuus voor het langere wachten dan aangegeven. Ik moet bekennen dat ik niet bekend was met het medicijn en heb nu begrepen dat er inderdaad redelijk strenge eisen zijn met betrekking tot een zogeheten 'zwangerschapspreventieprogramma'

  De vraag over de vergoeding hiervan heb ik op dit moment nog niet helder en daar ben ik hard naar opzoek. Ik wil je uiteraard in 1 keer goed informeren. Zodra ik meer informatie heb laat ik dit weten. 

 • Offline als antwoord op Michelle:

   Excuses voor het lange wachten!

  Ik heb nu informatie beschikbaar, die deel ik graag met je. 

  Ten eerste het medicijn zelf: Wanneer je roaccutane (isotretinoïne) krijgt voorgeschreven, wordt dit zonder nadere voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering. Omdat dit zorg is uit de basisverzekering is het eigen risico wel van toepassing.

  Je geeft aan je naar een dermatoloog gaat. Dermatologie valt onder de medisch specialistische zorg. Vergoeding komt uit de basisverzekering. Lees hier meer over deze vergoeding. 

  Dan nu over de verschillende testen en onderzoeken, in combinatie met het gebruik van dit medicijn. We hebben gekeken naar de systematiek van declareren van deze onderzoeken. Wanneer deze onderzoeken in het ziekenhuis worden uitgevoerd, lijkt het ons aannemelijk dat het ook als onderdeel van de ziekenhuisbehandeling wordt gedeclareerd. Helaas kunnen we dit niet met 100% zekerheid aangeven. Ik kan me goed voorstellen dat je dit wel had verwacht. Daarom wil ik aanraden om dit bij het ziekenhuis na te vragen. Die weten namelijk wel op welke manier ze dit declareren. Wij verwachten dus 'gewoon' als onderdeel van de ziekenhuisbehandeling. Maar je kan het voor de zekerheid altijd even daar navragen. 

  In deze situatie is dus ook hier je eigen risico van toepassing. 

  Kan je hier zo mee vooruit?