Eigen risico, wat vind jij daarvan?

“Eigen risico afschaffen” je hoort het de laatste weken veel in de media voorbij komen. Voor veel mensen is het een belangrijk onderwerp. En het mooie is: volgend jaar zijn er verkiezingen en mag je stemmen op jouw politieke voorkeur. Tijd dus om er een mening over te vormen. Een gesprek met andere communityleden kan hierbij helpen.

We krijgen ook regelmatig de vraag wat Zilveren Kruis hiervan vindt. Het verder stijgen van het eigen risico vinden we een slecht idee en we zijn dan ook blij dat de politiek heeft besloten om het eigen risico komend jaar niet te laten stijgen. Het verlagen of afschaffen van het eigen risico is een politieke keuze. Wij volgen daarin de beslissing die de politiek neemt. We vinden het goed dat de politiek zich op dit moment hierover buigt. 

Waar we ons soms wel een beetje zorgen om maken zijn de statements en loze beloften die in verkiezingstijd voorbij komen, waarbij niet alle gevolgen besproken worden. Het afschaffen of verlagen van het eigen risico is namelijk niet “gratis”. Via het eigen risico wordt namelijk 3,7 miljard aan zorgkosten betaald. Die kosten zouden dan op een andere manier betaald moeten worden, bijvoorbeeld via een hogere premie of hogere belastingen.

We zijn dan ook benieuwd: hoe denk jij over het eigen risico? En hoe zouden volgens jou de zorgkosten in Nederland betaald (en verdeeld) moeten worden als de overheid het zou verlagen?

Wil je meer weten over het eigen risico? Waarom is het door de politiek ingesteld? Wat zijn argumenten voor en tegen? En hoe zit het met het eigen risico voor chronisch zieken? Lees dan ons kennisbankartikel.

 • Offline

  Allereerst welkom allemaal. Wat goed om te zien dat jullie je mening met elkaar en ons delen en dat hier goede en interessante punten uit naar voren komen.

  Ik lees veelal voorstanders om het eigen risico volledig af te schaffen. Zoals ook al aangeeft is het afschaffen van het eigen risico niet gratis. Het gaat om zo'n 3,7 miljard aan zorgkosten per jaar die middels het eigen risico worden betaald. Stel dat de politiek de keuze zou maken om het eigen risico af te schaffen dan moeten die kosten ergens van betaald moeten worden.

  stelt in zijn reactie de belangrijke vraag “Hoe moeten deze kosten dan worden opgevangen?”

  , wat een prachtige leeftijd hebben jullie al bereikt! Ik lees dat je het tijd vindt voor verandering. Ik ben erg benieuwd wat jij een goede verandering zou vinden!

  Een aantal van jullie zouden bijvoorbeeld graag zien dat het betalen van de zorgkosten überhaupt inkomensafhankelijk wordt, andere zijn daar echter juist weer op tegen. Ben benieuwd naar welke voor en tegenargumenten er zijn.

  Daarnaast heeft Stoel een interessant idee.  Je zou op die manier wel het inzicht en bewustzijn van de kosten behouden maar tegelijkertijd hou je wel het maximum van een bedrag. Kan mij aan de andere kant voorstellen dat dit het systeem soms juist complexer maakt. Hoe bijvoorbeeld om te gaan met lang lopende behandelingen? Of een huisarts, ziekenhuis en apotheek bezoek voor 1 aandoening? Ben benieuwd hoe jij en de rest hier tegenaan kijkt!

 • Offline
  Afschaffen! en terug naar een zorgfonds zonder eigen risico en topmannen die aan zelfverrijking doen, zolang dit niet gebeurt zal ik met ingang van 2017 geen gebruik meer maken van de zorg, en dus ook geen rooie cent meer aan eigen risico betalen.
 • Niet voor mezelf, maar voor bepaalde groepen in de samenleving zoals studenten is (de hoogte van) het eigen risico onaanvaardbaar

 • Waarom laten ze mij eerst een half jaar tobben in ziekenhuis met aanbevolen oogcorectie wat afgewezen werd.nu 600 euro zelf betaald.betaal ik daar voor zoveel elke maand? En nu komt het ineens in het pakket.hadden jullie mij niet even kunnen waarschuwen?heb er voor moeten lenen en zit er een jaar aan vast.bedankt. Maar zet wel aan denken over te stappen.
 • Offline

  Naar mijn mening zouden de zorgkosten verdeeld moeten worden naar rato van inkomen. Verder zou ik een no-claim korting verwelkomen. Een alleenstaande betaald nu ruim 1200 euro ook als hij geen zorg nodig heeft. Heeft hij dat wel dan komt meteen een eigenrisico.

 • Offline

  ik vind dat eigen risico terubetaald dient te wordne als iemand gehele jaar niets claimt. tevens vind ik VERPLICHT stellen van de verzekering in combinatie met eigen risico een regelrechte roof ondre mom van betalbaar houdn van zorg(betaalbara voor wie????? de verzekeraars zijn steenrijk aan het worden en als puntje bij paaltje komt bijvoorbeeld bij kankerpatienten wara d egenezing niet snel genoeg vorodert weigert de verzekeraar te betalen...)

 • Offline

  eigen risico schrappen zou netjes zijn, en helemaal de premies in feite erg hoog zijn, aangezien de vergoedingen zere karrig uitpakken...

 • Ik blijf het gek vinden dat Zorgverzekeraars miljoenen winst kunnen maken en dat vaak naar de hoge heren/dames gaat. Ook dit geld kan gebruikt worden voor het afschaffen van eigen risico. Ook ben ik van mening dat er 1 groot collectief moet komen. Op dit moment zijn er 56 zorgverzekeringen! 56!!  Die hebben alle een directeur, kantoor, managers en ga zo maar door. Dit moet allemaal goedkoper kunnen toch? 1 groot kantoor, 1 grote baas, 1 bedrijf! En het liefst van de staat. Ook is het gek dat we verplicht zijn om iets af te betalen aan bedrijven die met elkaar kunnen concurreren.. Dit is mijn idee.

 • Offline

  Ik vind het eigen risico idioot, ik word gestraft omdat ik chronisch ziek ben. Van mij mag het afgeschaft worden. Ik zal altijd het volledige eigen risico moeten betalen. Hier heb ik niet om gevraagd om chronisch ziek te zijn.

 • Voormalig community-lid
  Voormalig community-lid

  Ik hoorde op de radio van minister Schippers dat het idee van een eigen risico is dat mensen minder snel een beroep doen op zorg dan zonder eigen risico, of de zorg proberen te beperken. Ik vraag me af of het eigen risico in deze vorm de meest effectieve manier is om dit doel te bereiken. De meeste mensen die het eigen riscio opmaken zullen dat meestal niet kunnen vermijden. En als het eenmaal op is, onststaat er juist de prikkel om datzelfde jaar nog maar zoveel mogelijk te laten doen. 

  Ik dacht aan de regimes die aanvullende verzekeringen weleens hebben: je krijgt 80% van een behandeling vergoedt, waardoor je altijd een eigen bijdrage betaald, tot een bepaald maximum.  Zoiets kan het eigen risico ook vervangen: je betaald altijd een eigen bijdrage (bijv. 10%) tot een bepaald maximum, bijv. 300,- euro. Je bereikt je doel dat mensen bewust zijn (en langer blijven) van de kosten. 

  Stijgende kosten zou ik overigens liever vertaald zien in een verhoging van het eigen risico van mensen met een (zeer) hoog inkomen. Dus een inkomensafhankelijk eigen risico.