Chronische indicatie fysiotherapie

Sinds november 2015 ben ik onder behandeling fysiotherapie voor een frozen shoulder. Dat is een chronische indicatie. Helaas verloopt het herstel zeer moeizaam en ziet het er naar uit dat ik in 2017 ook nog fysiotherapie nodig zal hebben voor dit probleem. 

Hoe zit het dan met vergoeding? Betaal ik dan weer de eerste 20 behandelingen uit mijn aanvullende verzekering?

 • Offline

  Ook de duur van de zogenaamde chronische fysiotherapie is beperkt. Er is een lijst Met per indicatie de maximale looptijd in maanden. Ik weet niet of de frozen shoulder zo'n lange duur heeft.

  Als de frozenshoulder wèl doorloopt, dan wordt niet van voren af aan begonnen, maar gewoon doorgeteld. Dus niet meer de eerste 20 behandelingen. Maar wel begint het eigen risico van 2017 opnieuw te tellen.

 • Offline

  Inmiddels ben ik er achter dat ik 12 maanden recht heb op een vergoeding voor behandeling van een frozen shoulder. Dat is wel erg vervelend want ik heb kennelijk de lange variant. 

  Als je n.l. zoekt naar het beloop van het herstel bij deze aandoening staat er dat het 1 tot 3 jaar kan duren. Waarom stopt de behandeling dan na 1 jaar? Wat kan ik nu het beste doen? De hoogste aanvullende verzekering nemen? En dan maar hopen dat ik het daar mee kan uitzingen?

 • Offline

  Het is heel vervelend dat de regels zo strak zijn. ik neem aan dat hier  niet aan te tornen valt. 

  Ik weet niet of het verstandig is om de hoogste aanvullende verzekering te nemen, aangezien Zilveren Kruis het aantal behandelingen via afspraken met de gecontracteerde fysiotherapeuten probeert te verminderen. Ook vind ik de prijs te hoog: €62 per  maand voor vier sterren vanaf 45 jaar. Dit geeft max. 40 behandelingen bij gecontracteerd, maar slechts 27 bij niet gecontracteerd. De driesterren van €31,50 geeft 27 behandelingen ( met of zonder contract). Let op! Zo is de situatie nu, maar de prijzen en voorwaarden kunnen veranderen. Ook zijn er collectieve contracten met onbeperkte fysiotherapie. 

  Misschien kun je trouwens beter de aanvulling   exclusief kiezen. Let op : informatie hierover is moeilijk op de website te vinden. Deze was in 2016 €1 per maand duurder dan de gewone aanvullende verzekering. Daarmee krijg je ook een goede vergoeding bij een niet-gecontracteerde fysiotherapeut. Bedenk dat een fysiotherapie-behandeling ongeveer €28 kost als je het zelf betaalt. Misschien kun je ook een halve afspraak maken voor ongeveer de helft van het geld? Dan zou je langere tijd begeleid kunnen worden. Ook kun je aan de fysio vragen of er oefeningen zijn die je zelf thuis kunt doen. 

  Verder zou je natuurlijk ook nog eens je medische specialist kunnen raadplegen of een second opinion bij een andere dokter of bij Best Doctors. Let op, dit is een service op basis van je aanvullende verzekering, maar de kosten worden vanuit de basisverzekering betaald, dus het kost eigen risico,

  Vraag en lees na of Zilveren Kruis je zal accepteren. Je kunt geweigerd worden voor een hogere aanvullende verzekering. Of er medische selectie is, moet vermeld worden op de website. In 2016 was er volgens mij medische selectie voor de vier-sterren. 

 • Offline als antwoord op feina:

  Goedemorgen CiscaZ, ik zie dat Feina al veel goede informatie heeft gegeven waar je zeker wat aan zult hebben. Dankjewel daarvoor Feina!

  Je geeft zelf al aan dat het herstel mogelijk drie jaar lang kan duren. Daar zit een deel van de onduidelijkheid omdat de basisverzekering (en de aanvullende verzekeringen) per kalenderjaar worden opgemaakt door de Nederlandse overheid en door de zorgverzekeraars. Je kunt daarom ook alleen je zorgverzekering voor het komende jaar kiezen - je weet namelijk niet wat het jaar daarop gaat brengen aan vergoedingen en aan premies. 

  Kijk je naar 2017 dan maken wij de pakketten en de premies halverwege november bekend. Dat geldt ook voor de meeste andere zorgverzekeraars. Je kunt daarom het beste je keuze maken aan het begin van december zodat je alle informatie naast elkaar kunt leggen. 

  De fysiotherapeut is de enige die kan vaststellen en bepalen of jou fysiotherapie onder de basisverzekering valt. Dat doet hij of zij aan de hand van de regels die de overheid heeft opgemaakt.Je kunt die hier lezen als je meer details zoekt.

  In deze wetgeving heeft de overheid ook een limiet verbonden aan de vergoeding. Dat betekent dat jij na de looptijd van 12 maanden geen vergoeding meer krijgt uit de basisverzekering (tenzij dit wijzigt omdat ik al aangaf dat dit ieder kalenderjaar kan gebeuren - de wetgeving moet dan veranderen). Je zult na 12 maanden alle behandelingen als reguliere fysiotherapie moeten zien. Die komen inderdaad uit de aanvullende verzekering en het kan dan voordeliger zijn om het hoogste pakket te kiezen. Hiernaast gaat in 2017 ook het eigen risico opnieuw in. Je zult daarom opnieuw kosten maken - je fysiotherapeut kan precies aangeven onder welke criteria je valt. 

  Kun je hiermee verder?

  Anton

 • Offline

  Dank voor julie reacties. Ik voel me echter alleen maar meer gefrustreerd. Ik tob al vanaf februari 2015 met mijn schouder die ik als 16 jarige ooit gebroken heb. Nu op 51 jarige leeftijd heb ik de pech dat die niet helemaal genezen fractuur zorgt voor chronische irritatie. Ik ben zelf fysiotherapeut dus ik heb uit alle macht geprobeerd om die schouder klachten onder controle te houden. In het najaar hield ik het niet meer en raakte het kapsel ontstoken. Door andere fysieke problemen werk ik al niet meer als fysiotherapeut en dreigde door de vlammende pijn van de inmiddels ontstane capsulitis thuis te komen zitten. Gelukkig heeft de orthopeed me met  2 maal een corticosteroid injectie weer wat nachtrust kunnen geven. Ontstekingsremmers verdraag ik niet omdat daar lactose in zit. Geen aternatieven dus.

  Ik heb dus de pech dat ik moeizaam genees van ontstekingen en dankzij het oplapwerk van mijn fysiotherapeut kan ik aan het werk blijven. Een onverwachte beweging en ik begin weer bij af. Dankzij de fysiotherapie houd ikhet vol. Ik hoopte het daarom met hulp van fyisotherapie uit te kunnen zingen. Je eigen schouder, nek en rug behandelen kan ik namelijk niet. En mijn oefeningen doe ik trouw. Die afschuwelijke pijn wil ik niet terug.

  Ik vind het idioot dat er naar regeltjes over aandoeningen wordt gekeken en niet naar de mens die ze heeft. Nu kom ik misschien weer met veel pijn thuis te zitten terwijl ik me al scheel betaal aan verzekering, eigen risico en aanvulende verzekering. Waarvoor verzeker ik me eigenlijk nog? Mijn werkgever gaat dit uiteindelijk betalen als ik weer thuis kom te zitten. Ik voel me gestraft voor iets waar ik zelf geen invloed op heb. Hoe verander ik dit?

 • Offline als antwoord op ciscaz:

  Hoi CiscaZ, begrijpelijk dat je het woord frustratie gebruikt. Ik heb helaas niets toe te voegen aan de uitleg van mijn collega Anton en . Ik had graag beter nieuws voor je.

  Heel veel sterkte,

  groet Pauline