Vergoeding voor Lipoedeem

Hallo,

Bij mij is lipoedeem geconstateerd... De arts zegt dat het alleen te verhelpen is d.m.v. liposuctie. Verder is er helaas niks aan te doen.
Krijg ik dat vergoed? Ik zit met mijn handen in het haar.


Groetjes Yvonne

 • Offline
  Bij googelen op lipoedeem komen er voornamelijk huidklinieken naar voren. 
  Op de website van MC haaglanden lees ik dat ook fysiotherapie zou kunnen helpen.
  Conclusie: begin niet gelijk aan liposuctie. Vraag eerst nog eens advies aan een andere specialist in een ander betrouwbaar ziekenhuis.
  ik begrijp dat u vermoed dat liposuctie niet vergoed wordt, want dat is immers een kosmetische operatie ( die niet door de basisverzekering vergoed wordt). 

  Behandeling van lipoedeem
  Lipoedeem kan niet genezen. Met de juiste begeleiding door een fysiotherapeut kunt u wel voorkomen dat de lipoedeem erger wordt. Het is belangrijk om zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen.
  Steunkousen helpen misschien; dat is nog niet duidelijk.

  Bij ernstige zwellingen kan liposuctie soms helpen. Zoek hiervoor wel een behandelcentrum dat is gespecialiseerd in lipoedeem. Mensen met lipoedeem hebben namelijk kwetsbare lymfevaten die makkelijk beschadigd raken door liposuctie.
 • Offline
  Hallo Yvonne,

  Welkom op het forum, alleen jammer van de aanleiding.

  Liposuctie wordt hoogst zelden vergoed vanuit de basisverzekering. Er kan altijd een onderbouwde aanvraag door een medisch specialist in worden gediend maar ik moet er wel duidelijk bij zeggen dat de kans op vergoeding niet groot is. Om een afspraak te maken met een specialist heb je een verwijzing nodig van de huisarts. De intake bij de specialist zal uit de basisverzekering worden vergoed dus je zult rekening moeten houden met het eigen risico, ook al wordt de aanvraag afgewezen.

  Groet,
  Michiel

  PS ik verplaats dit topic Ziekenhuis
 • Offline als antwoord op elze30:
  Ook bij mij is er al jaren geleden lipoedeem geconstateerd. Bij de fysio geweest maar kon niet veel doen. Heb steunkousen maar die doen vaak erg zeer, waardoor ik alleen maar meer last krijg. Ik ben bij een speciale dermatoloog geweest. Kon verder ook niets doen. Het enige wat helpt is liposculptuur. Dit wordt niet vergoed tenzij het zo erg is dat je helemaal niet meer kunt lopen. Daar zit niemand op te wachten. Deze dermatoloog doet dit al jaren en bij de mensen waar het bij is gedaan die zijn klachtenvrij en hebben geen pijn meer.

  Ik sport drie keer in de week om te proberen het niet erger te laten worden. Helaas merk ik dat ik toch nu meer last krijg en ook steeds meer andere klachten hierdoor krijg.

  Ik snap gewoon niet dat dit als cosmetisch wordt gezien. Dit is wel degelijk een ziekte wat je niet kunt voorkomen. En heeft niets te maken met dat je te dik bent zoals velen denken.
  Het is gewoon heel pijnlijk en ook erg lastig.

 • Offline als antwoord op astrid1:

  Hallo ,

  Ik snap goed dat het frustrerend is dat de behandeling gezien wordt als cosmetisch. Helaas is het inderdaad zo dat hierdoor de liposculptuur niet onder de vergoeding valt.

  Onlangs heeft minister Schippers in een interview aangegeven dat plastisch chirurgen met een goed controleerbaar plan moeten komen. Met dit plan zou dan aan moeten worden getoond of een behandeling medisch noodzakelijk is in plaats van cosmetisch. Hierdoor zou dan meer naar de specifiek situatie van iemand worden gekeken in plaats van de algemene regels.

  Over het gesprek hebben we een topic gestart waarin we benieuwd zijn naar de mening van de community leden zijn. In dit topic staat tevens een link naar het artikel met het interview.

 • Offline als antwoord op michiel:

  hallo,

  Ik wil me graag aanmelden bij deze topic, ik loop al meer dan 10 jaar met Lipoedeem, maar nog maar 2 maanden geleden bij mij geconstateerd (na het vast stellen dat ik dit heb, ben ik met mijn huisarts mijn dossier na gaan kijken en al meer dan 10 jaar (bijna 16jaar!) heb ik klachten met mijn benen (pijn, dikte, harde huid)

  Ik probeer nu in de gemaakte topic te komen maar ik kan hier niet in komen. 

  Ik hoop zo erg dat ze eindelijk de liposuctie gaan vergoeden, dit is geen cosmetische behandeling voor vrouwen met Lipoedeem. Het is een verbetering voor hun leven. Op dit moment werk ik parttime en zelfs de 3 dagen dat ik werk heb ik moeite om het vol te houden. Ik lig op dit moment op de bank met mijn benen omdat omdat ze zoveel pijn doen. Ik kan niet eens even een kopje thee zetten zonder het gevoel dat ik ieder moment door mijn benen zak.

  Ik heb zelf fase 2 (bijna 3) van Lipoedeem, ookal is dit niet zo erg aan mij te zien (ben niet dik maar mijn proporties zijn goed verdeeld, alleen aan mijn heupen en enkels kan je het zien) Ik kan al meer dan 7 jaar mijn schoenen niet volledig dicht maken, normale sokken kan ik niet helemaal omhoog trekken (de rand snijdt in mijn huid en ik word gelijk blauw) 

  Ik heb nooit verwacht een aandoening te hebben die ik mijn hele leven zal houden! Nu ik eindelijk op mezelf woon en weer werk heb is het voor mij nu extra zwaar om dit te horen en ook nog eens te weten te komen dat Liposuctie niet vergoed word. Het voelt zo rot om dit te horen.  Een maagverkleining kan je sneller vergoed krijgen ondanks dat je misschien wel kan afvallen zonder hulp!

  (ik kreeg van mijn huisarts al de vraag of ik het wilde en gelijk vertelde ze dat deze in de vergoeding zal zitten! Belachelijk!)

  Maarja, danku voor het lezen van mijn bericht. Ik ben al blij dat ik niet de enige ben die hier dit idee heeft neergezet! Hopelijk komt er nu eindelijk de juiste beweging in!

  Groetjes,

  Monique

 • Offline
  Ik vind het schandalig dat het niet vergoed word 6 jaar geleden nog wel jullie hebben het uit het pakket gehaald bij een aanvullende verzekering .
  Ik zit op het forum van lipoedeem
  Als je de benen van de mensen ziet hoe dik sommige zijn onvoorstelbaar
  Dit moet je allemaal mee dragen die belasting op je benen knieën en andere gewrichten
  Er word wel bij sommige 8 liter vet per been weggehaald soms wel 12 14 liter totaal noem dat maar niks moet je allemaal mee sjouwen.
  Bij mijn toentertijd maar 2 liter per been zaten ze nog in de experimentele fasen nu veel meer word er weggehaald .
  De mensen knappen er zo van op nu moet je het zelf bekostigen
  Je kan er mee in een rolstoel belanden en al die andere ellende die er nog bij kan komen.
  Kost dat geen geld dan als je dalijk niet meer mobiel bent.
  Jongen word wakker
  Ik moet twee nieuwe knieën mijn benen gewicht op mijn knieën heeft zijn tol geëist nee dat kost niks zeker dit zijn zware ingrepen en wat kan ik straks nog wel of niet meer jongens ik vind dit moet zeker in het pakket terug komen word wakker daar!
 • Offline als antwoord op mary:

  Hallo 

  Welkom op de community en bedankt voor jouw bericht. Er is onlangs een idee over de vergoeding van liposculptuur in het onderdeel 'denkmee' geplaatst. Je kunt op dit idee stemmen door het idee een 'like' te geven. Je kunt hier ook meer lezen over de status van dit idee. 

  Een wat meer actuele discussie over deze aandoening kun je hier vinden op de community. 

 • Offline
  Ik lees ook mee hier. Bij mij hetzelfde probleem. Steeds meer fysieke klachten door overgewicht met als oorzaak lipoedeem. Het lijkt alsof er enkel op de korte termijn gekeken wordt, ipv op de lange termijn qua ziektekosten (en bijkomende kosten ivm arbeidsongeschiktheid, etc). Ik zal in ieder geval op de community kijken en voor nu elke cent die ik opzij kan leggen ook echt opzij leggen, zodat ik hopelijk ooit de nodige behandelingen kan ondergaan voor mijn lichaamsdelen echt kapot zijn..... hoewel dat dan wél weer wordt vergoed.
 • Offline als antwoord op monique72:

  Hoi Monique, goed om je weer terug te zien en mooi dat je ook jouw verhaal hier deelt. Heb je de eerdere uitleg van mijn collega Fred toevallig al gelezen? 

 • Offline
  Hoi dames, ik baal ook enorm dat dit niet vergoed wordt. Ik kan je wel aanraden om eens te kijken naar een behandelaar die lympfedrainage doet. Dit valt vaak onder oedeem en fysio. Dit wordt vergoed bij een aanvullende pakket. Voor mij pijn verlichtend. Gr Marsha