Vergoeding voor Lipoedeem

Hallo,

Bij mij is lipoedeem geconstateerd... De arts zegt dat het alleen te verhelpen is d.m.v. liposuctie. Verder is er helaas niks aan te doen.
Krijg ik dat vergoed? Ik zit met mijn handen in het haar.


Groetjes Yvonne

 • Offline als antwoord op marshbkhv:

  Hoi Marsh, wat leuk om te lezen dat je je tips hier deelt in dit topic. 
  Mooi dat je iets hebt gevonden wat toch voor pijnverlichting zorgt, namelijk lymfedrainage. Goede tip voor de andere lezers van dit topic!

  Hoe ben je zo bij deze therapie terecht gekomen?
  Hebben andere leden ook deze ervaringen? 


  Het enige wat ik nog even wil vermelden, als een soort 'let op':
  Er is inderdaad een vergoeding uit de aanvullende verzekering voor de behandeling van lymfedrainage onder de noemer fysiotherapie. Deze vergoeding is er alleen als er sprake is van ernstig lymfoedeem en niet bij lipoedeem. Dat lees je ook terug op de vergoedingspagina over fysiotherapie. 

  Ik vraag bij mijn collega's na waarom dit alleen bij lymfoedeem is. Daar komen we nog op terug in dit topic!

 • Ik heb bij mijn collega nagevraagd hoe het zit met de vergoeding van lymfedrainage bij lipoedeem. De situatie is niet zo zwart/wit als we dachten.

  Bij lipoedeem kan ook ernstige lymfoedeem ontstaan. In dat geval kan er wel een vergoeding zijn. De huid/fysiotherapeut kan beoordelen of iemand aan het kenmerk 'ernstig lymfoedeem' voldoet. Vraag je je af of je hiervoor in aanmerking komt, dan kun je dat het beste met je huid/fysiothereut bespreken.

  Heb je alleen lipoedeem dan vergoeden we lymfedrainage niet.

  We vergoeden behandelingen waarvan bewezen is dat ze werken. Dat hangt af van de aandoening én van het type behandeling. Hiervoor zijn verschillende richtlijnen. In de multidisciplinaire richtlijn lipoedeem staat dat manuele lymfedrainage bij lipoedeem niet bewezen is. Wij sluiten met de vergoeding aan op deze richtlijn die in het zorgveld is ontwikkeld. En daarom vergoeden wij geen lymfedrainage als je alleen lipoedeem hebt.

  Ik hoop dat jullie hiermee verder kunnen.

 • Hoi,
  Het klopt inderdaad dat lipoedeem niet wordt vergoed. Van meerdere mensen gehoord dat het dit jaar alleen maar lastiger is geworden. Wat wel een mogelijkheid is om de lipoedeem zoveel mogelijk los te krijgen en dit ook bij te houden. Dit kan doormiddel van manuele lymfedrainage en het gebruik van een LPG apparaat. De pijn zou hierdoor ook wat meer afnemen. Er zijn huidtherapeuten zo vriendelijk om het onder oedeemtherapie te laten vallen. Hierdoor krijgt u gewoon een vergoeding voor dit probleem. Kijk even bij uw zorgverzekering wat er voor u vergoed kan worden!
 • Welkom op de community . Wat goed dat je in dit topic reageert! Jouw antwoord maakt me nieuwsgierig. Kun je wat meer vertellen over jouw ervaring met de behandeling van lipoedeem? Ook ben ik benieuwd of jouw interesse komt vanuit jouw eigen ervaring. Of is jouw ervaring meer vanuit professioneel oogpunt omdat je bijvoorbeeld huidtherapeut bent? Misschien vind je het ook leuk om wat meer te vertellen over je zelf in ons 'stel je zelf voor' topic?

  Jouw suggestie om lymfedrainage via een huidtherapeut te declareren, leg ik even voor bij mijn collega's van webcare. Zij zijn op dat gebied beter inhoudelijk op de hoogte. We komen daar nog op terug!

 • Offline als antwoord op kimberly123_:

  Dag Kimberly,

  Het klopt dat we manuele lymfedrainage vergoeden. Dit valt onder dezelfde vergoeding als fysiotherapie, manuele therapie en oefentherapie Cesar of Mensendieck. Dit telt dus mee met het aantal behandelingen die je vergoed krijgt als je aanvullend 1 of hoger verzekerd bent. We vergoeden alleen de behandelingen als de huidtherapeut geregistreerd is in het Kwaliteitsregister paramedici. Natuurlijk gaan we er vanuit dat de huidtherapeut dit terecht declareert.

  Voor de volledigheid vind je hier nog eens de vergoeding op onze website.

  Verder vergoeden we uit de basisverzekering compressie-apparatuur, ook wel Lymfapress of een lymfedrainage-apparaat genoemd. Hiervoor heb je een motivatie van de behandelend arts nodig. Daarmee kan je naar een gecontracteerde leverancier. Ter informatie vind je hier meer over deze vergoeding.

  Groeten,

  Bas

 • De regels over 'behandelingen van plastisch-chirurgische aard' zijn ook van toepassing op ingrepen die door andere artsen dan plastisch-chirurgen worden gedaan.

  De algemene regels zijn als volgt. Het behandelen van een afwijking in het uiterlijk worden alleen vergoed uit het basispakket, als:

  de afwijking in het uiterlijk gepaard gaat met een aantoonbare lichamelijke functiestoornis;
  er een verminking is die het gevolg is van een ziekte, ongeval of geneeskundige ingreep;
  er sprake is van een bepaalde aangeboren misvorming;

  Dit is wat ik op de site van Zin gevonden heb.
  En dat komt toch echt wel overeen met Lipoedeem.
  Ook ik heb liplympoedeem en achteraf gezien al ontstaan in de pubertijd.
  En kan zeggen dat buiten de lichamelijke klachten er veel psygisch lijden bij komt kijken.
  Veel schaamte en dat beïnvloed je hele leven. Het weerhoud je van heel veel leuke dingen die je niet doet vanwege niet alleen de lichamelijke klachten maar ook je uiterlijk. Mensen hebben vooroordelen.
  Uiteindelijk heb ik liposuctie laten doen 9 liter vet van benen en heupen verwijdert. dat is zo'n 4 jaar geleden wat mijn klachten duidelijk verminderd heeft en ik daardoor minder vaak naar de huidtherapeut hoef. Verder volg ik al 5 jaar een dieet weinig kolidraten, vet en ik sport veel. Ik ben 52 en weeg 72 kg
  Niet echt een afwijkend gewicht voor een vrouw van mijn leeftijd.
  Nu ben ik in de overgang waar hormonen weer een rol spelen en merk dat het invloed heeft op het lipoedeem. (bekend is dat hormonen een rol spelen bij lipoedeem) ik durf bijna niks te eten bang dat ik weer te veel vetopslag krijg in de benen. Die je door middel van sporten er ook niet meer afkrijgt. Psygische lijden en verminking is hier wel degelijk aan de order.
  Jurken, Korte broeken, bikini/badpak wil je niet dragen om zoveel mogelijk je benen te verbergen.
  De steunkousen knellen af en zakken af maar is ook niet fijn bij warme zomers. En dan het vocht wat je vasthoud door de warmte.
  Je heb een probleem met kleding kopen (broeken is een ware zoektocht)
  Dit is dan nog maar een fractie van waar je in werkelijkheid tegenaan loop en wat je leven ernstig beïnvloeden.
  Heel veel is al gezegd en genoemd in dit topic waaronder vergoedingen die wel gedaan worden.
  Ik ga naar de huidtherapeut en heb een lymppress en dat helpt.
  Maar de liposuctie heeft als resultaat dat ik minder vocht vast houd en de verminking (want zo wil ik het noemen) is enorm verbetert.
  Ik sta weer zelfverzekerde in het leven. De pijn in mijn benen is nog aanwezig maar die geef ik een cijfer 4 en voor de liposuctie gaf ik die een 9a10.
  Liplympoedeem is een ziekte en zal niet genezen maar je kan het wel verlichten ook door liposuctie.
  HELP DEZE MENSEN!
  Het zal de zorgverzekering ten goede komen. • Offline

  Dag Margareth,

  Dank je voor eerlijke en openhartige verhaal. Ondanks dat je actief bezig bent met het voorkomen van zoveel mogelijk klachten van de lipoedeem, heb je er toch last van. Onder andere door de hormonen die je slikt, begrijp ik. Dat lijkt me super frustrerend.

  Jouw reactie en de reacties voor die van jou maken ook duidelijk dat lipoedeem een grote invloed heeft op je dagelijkse leven. 

  De medisch specialist, die de beoordeling doet of er sprake is van vergoeding van liposuctie, kijkt naar de eisen die het Zorginstituut Nederland daaraan heeft gesteld. Je noemde ze al: 

  - de afwijking in het uiterlijk gaat gepaard met een aantoonbare lichamelijke functiestoornis;
  - er is een verminking die het gevolg is van een ziekte, ongeval of geneeskundige ingreep;
  - er is sprake van een bepaalde aangeboren misvorming.

  De medisch specialist kijkt bij de vergoeding dus niet naar het gevolg van lipoedeem op het psychisch welbevinden. Daardoor is de kans op vergoeding over het algemeen klein. 

  Neemt niet weg dat ik jouw oproep absoluut snap. Ik hoop dat er in de toekomst een passende oplossing zal komen die ook vergoed wordt. Mag ik je tot die tijd enorm veel sterkte toewensen?

  Groeten,

  Bas