Besnijdenis in de aanvullende verzekering?

We krijgen verschillende vragen over waarom we niet-medische besnijdenis vergoeden uit verschillende aanvullende verzekeringen.

Wij zien dat sommige verzekerden zichzelf of hun zoon willen laten besnijden

Dat kan gaan om medische redenen (vanaf 2017 vanuit de basisverzekering), hygiëne of religieuze overwegingen. We hebben het over besnijdenissen bij mannen en jongens. De beslissing om te besnijden vinden we een keuze die onze verzekerden voor zichzelf moeten maken. Misschien ten overvloede: we hebben het hier niet over vrouwenbesnijdenis. Dat is in Nederland verboden en vergoeden we zeker niet.

Als iemand een besnijdenis laat doen, dan willen we dat de behandeling onder goede omstandigheden wordt gedaan

Daarom maken we afspraken met klinieken over de kwaliteit en vergoeden we (gedeeltelijk). Zo zorgen we dat de kans op complicaties zo klein mogelijk is. Complicaties zorgen voor ellende voor de patiënt en ook voor extra zorgkosten uit de basisverzekering.

Alleen uit sommige aanvullende verzekeringen wordt een niet-medische besnijdenis (gedeeltelijk) vergoed

Op onze website vind je de vergoeding van een niet-medische besnijdenis.  

 • Maar is het niet heel erg slecht dat jullie verminking van kleine jongens subsidieren? voorhuid is toch gewoon een normaal en gezond deel van je lichaam? kunnen jullie daar even mee stoppen want ik houd niet van subsidies om kinderen tegen hun zin in te verminken. dankjewel!

 • Offline

  Afgezien van de discussie rond verminking: wat doet deze vergoeding in een zorgverzekering?

  • Het gaat om een niet-medisch noodzakelijke ingreep, hetgeen doorgaans door zorgverzekeraars als argument wordt gebruikt voor het niet dekken van zaken zoals cosmetische chirurgie.
  • Er is geen sprake van een onvoorziene gebeurtenis die tot onverwachte kosten leidt.

  Het preventie argument dat Sophie aandraagt klinkt logisch. Ik vraag mij dan wel weer af waarom er bijvoorbeeld geen vergoeding is voor borstvergroting. Er zijn helaas nog genoeg vrouwen die hiervoor bij beunhazen in het buitenland terecht komen....

 • Voormalig community-lid
  Voormalig community-lid

  Hoi,

  Ik ben het helemaal eens met AnneAdolfse. Ik ben net overgestapt van CZ naar Zilveren Kruis, omdat Zilveren Kruis voor mij een zeer voordelig pakket heeft, maar ik neig er zeer naar om ook OP TE ZEGGEN!!!

  Geen enkele verzekeringsmaatschappij moet besnijdenis vergoeden. Zijn ze helemaal gek geworden!

 • Offline
  Als iemand een besnijdenis laat doen, dan willen we dat de behandeling onder goede omstandigheden wordt gedaan is iets als: ik laat mijn kind thuis alcohol drinken, want dan kan ik er nog een beetje controle over houden.....

  Dit betekent eigenlijk dat je het gewoon accepteert. Dit is niet wat een zorg-verzekeraar, zorgverleners of het rijk zouden moeten uitstralen.
 • De medische organisatie heeft allang maatregelen getroffen om te zorgen dat een besnijdenis op verantwoorde wijze wordt uitgevoerd.

  Uw verzekering hoeft daar niet aan bij te dragen. U moet zich verantwoordelijk voelen voor alle jongetjes die ongevraagd beschadigd raken.

  Bovendien....geld kun je maar een keer besteden....help a.u.b. een ziek persoon met uw verzekering.

  Marie-José

 • Het is me duidelijk dat Zilveren Kruis totaal niet weet wat men financiert: genitale verminking van kinderen die daar niets over te zeggen hebben maar wel de rest van hun leven bepaalt. 

  Programmamaker Michael Schaap ( de hokjesman) heeft  een documentaire gemaakt over besnijdenis in Nederland en de schade die aangericht wordt. 

  MOTHER, WHY WAS I CIRCUMCISED?

  Ik raad u aan deze te bekijken. 

  https://vimeo.com/10468813

 • Offline
  Ik ben geschrokken van alle reacties dat ik lees. Onwetendheid is het ergste wat men kan overkomen. Mensen, doe aub meer onderzoek naar een besnijdenis voordat u een negatieve reactie plaatst en u zelf nog meer voor schut zet.
 • Welkom op de community . Mooi dat je mensen oproept om eerst wat onderzoek te doen alvorens een reactie te plaatsen op een lastig onderwerp.

  Ik zie dat we dit topic nog niet voorzien van informatie voor 2018. Graag doe ik dat nog even.

  In 2017 vergoedden wij besnijdenis zonder medische indicatie. Deze vergoeding is vervallen in 2018. Vanwege medische en ethische overwegingen vergoeden wij alleen nog besnijdenis bij medische indicatie. Het KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) ontmoedigt besnijdenis zonder medische indicatie. Er is een grote kans op complicaties en op psychische schade op latere leeftijd. We volgen daarom het standpunt van de KNMG.

 • Hallo,

  Berk Burgu, Ozgu Aydogdu en Semih Tangal schreven erover in het artikel: Neonatale besnijdenis en de effecten ervan. Ik heb nog nooit dergelijke vragen gesteld, maar toen we naar Oeganda gingen en de vreselijke traditie van besnijdenis zagen, kon ik niet kalm blijven.

  @essays.agency