Mijn minderjarige en meerderjarige zoons en ik bij de collectieve polis van mijn vrouw

Ik kom gedeeltelijk in dit forum al wat info tegen, maar de probleemstelling die ik voor wil leggen is net anders.

Momenteel is mijn vrouw met collectiviteitskorting van haar werk bij Zilveren Kruis verzekerd. Mijn zoons van 17 en (bijna) 19 en ik zijn nu nog bij Univé verzekerd. Wij willen graag met ons allen met de collectiviteit van mijn vrouw bij Zilveren Kruis.

Vragen:

 1. Kunnen we individueel verschillende aanvullende verzekeringen afsluiten? Dus ik bijvoorbeeld een beperktere tand dan mijn vrouw?
 2. Ik begrijp dat wanneer wij ons bijschrijven op de polis van mijn vrouw, alles van dezelfde rekening af gaat?
 3. Is het zinvol voor mijn meerderjarige zoon? Of kan hij beter bijvoorbeeld een studentenverzekering afsluiten? Hij heeft wel dekking voor psychische zorg en fysio extra nodig.
 4. Jullie zorgen neem ik aan voor het opzeggen van Univé?
 5. Andere aandachtspunten of betere opties?

Met vriendelijke groet,

Martin

 • Ivm met de tijdsdruk stuur ik alvast een link met een mogelijke oplosssing: https://forum.zilverenkruis.nl/t5/Collectiviteit/Toevoegen-partner-maar-afschrijving-van-eigen-rekening/m-p/18487#M156

 •  

  1. Kunnen we individueel verschillende aanvullende verzekeringen afsluiten? Dus ik bijvoorbeeld een beperktere tand dan mijn vrouw?

  antwoord : ja , dat kan en is ook heel normaal. U kunt ook elke verzekering individueel afsluiten. Zie de link in voorgaande reactie. Dan krijgt u wel collectieve korting omdat u op hetzelfde adres woont. ( dit is te lezen in het topic van de link).
  2. Ik begrijp dat wanneer wij ons bijschrijven op de polis van mijn vrouw, alles van dezelfde rekening af gaat? Antwoord : Ja, dat klopt. Maar om collectieve korting te verkrijgen is dat dus niet nodig.
  3. Is het zinvol voor mijn meerderjarige zoon? Of kan hij beter bijvoorbeeld een studentenverzekering afsluiten? Hij heeft wel dekking voor psychische zorg en fysio extra nodig. 

  Antwoord: voor uw zoon is is het meestal prettiger om zelfstandig verzekerd te zijn. De collectieve korting kan hij krijgen als hij op hetzelfde adres woont( weet ik niet zeker voor een zoon) of als hij studeert en tevens jonger is dan 27 jaar ( weet ik ook niet zeker). Als hij geen zorg onder de basisverzekering gebruikt kan hij beter een hoog eigen risico kiezen, zodat hij een goedkopere polis heeft. Jongeren kiezen vaker voor online-polissen.
  4.Jullie zorgen neem ik aan voor het opzeggen van Univé? Antwoord: De nieuwe zorgverzekeraar zegt volgens afspraak de verzekering op bij de oude. Echter: dit moet volgens mij echt vóór 1 januari gebeuren. En dat gaat niet lukken denk ik. In uw geval is het beter als u zelf de verzekering bij Unive opzegt. Daarna kunt u nog een rustig nadenken over de nieuwe verzekering. U heeft dan tot 1 februari de tijd. 
  5. Andere aandachtspunten of betere opties? Antwoord: controleer de korting van de collectiviteit van uw vrouw. Als deze slechts 5% is, dan is dit zo weinig dat overstappen om deze reden eigenlijk geen zin heeft. U kunt dan beter zelf op zoek gaan naar een polis die goed bij u past. Dat u als partner bij verschillende zorgverzekeraars verzekerd bent, is geen slechte zaak : dit wordt zelfs aanbevolen door financiele raadgevers. Kijk ook een naar de verzekering Ziezo ( ook van Zilveren Kruis): dit is een soort online polis, die veel goedkoper is. En ook Interpolis kan interessant zijn ( als u klant bent/wordt van de Rabobank). Deze (basis)polis is hetzelfde als die van Zilveren Kruis. 

  Ik hoop dat het duidelijker is. Stel uw vragen gerust. 

  Ik verwacht dat Zilveren Kruis morgen nog antwoord geeft, aangezien mijn antwoord misschien niet volledig klopt.

  PS denk voor uw zoon van 17 ook aan de keuze van de partner met de hoogste aanvullende verzekering. Ik weet niet of de zoon van 17 bij ZK ook een zelfstandige polis kan krijgen.

 • Offline als antwoord op feina:

  Bedankt voor je vragen, ik ga mijn best doen ze allemaal te beantwoorden.

  bedankt voor je uitgebreide reactie, je weet een hoop en het merendeel klopt inderdaad.

  Vraag 1. Zoals aangaf kan dat. Voor je zoon van 17 is dit nog niet nodig omdat hij meelift op de ouder met de hoogste aanvullende verzekering. Dat geldt natuurlijk alleen voor de verzekeringen die bij ons lopen. Tandartskosten voor kinderen onder de 18 komen uit de basisverzekering en daar is dus geen tandartsverzekering voor nodig.

  Vraag 2. Dat kan, maar hoeft niet per se. Je kan er ook voor kiezen om allebei een eigen verzekering te nemen en dus de premie van twee rekeningnummers af te laten schrijven en wel samen gebruik te maken van de collectiviteitskorting. Hier staat een uitgebreider antwoord. 

  Vraag 3. De vraag is wat de collectiviteit te bieden heeft qua korting en eventuele aanvullende vergoedingen. Voor studenten kan je hier (onderaan de pagina) vinden wat de studentenverzekering inhoudt. Je zou dat dan even moeten vergelijking met de korting en eventuele extra vergoedingen die de collectiviteit van je vrouw biedt. Wat betreft een hoger vrijwillig eigen risico denk ik dat dat inderdaad alleen verstandig is als hij geen zorg denkt te gaan gebruiken. Basis en gespecialiseerde GGZ zorg voor volwassenen vallen onder het eigen risico, dus als die zorg sowieso nodig is, is het verhogen van het eigen risico niet verstandig.

  Kinderen kunnen in principe tot 30 jaar meeliften op de collectiviteit van hun ouders, of ze nu thuis wonen of uitwonend zijn. Sommige collectiviteiten hebben inderdaad een afwijkende leeftijdsgrens van 27 jaar.

  Vraag 4. Ja, je kan je tot 1 januari aanmelden. Afmelden doen wij dan automatisch. Dat het bijna 1 januari is maakt hierin niet uit, het gaat om de datum waarop een aanvraag bij ons binnenkomt. 

  Vraag 5. Het kiezen van een verzekering is inderdaad wat uitzoekwerk en een belangrijke afweging is die tussen kosten en te verwachten zorgbehoefte. Ziezo biedt inderdaad een lagere premie maar heeft ook weer beperktere aanvullende verzekeringen. Het is dus goed om te kijken naar de zorgbehoefte van alle gezinsleden en de pakketten daarop af te stemmen.


  Heb je zo antwoord op je vragen Martin? Als je nog meer vragen hebt hoor ik het graag.


  Alvast een fijne jaarwisseling!

 • Beiden bedankt.

  Voor de zekerheid heb ik de Univé-polissen telefonisch opgezegd (dat dat niet online kan !! Maar men wil natuurlijk nog even vragen waarom en weet u het zeker?). Ik ga nu de aanmeldingen bij ZK doen.

  Groet,

  Martin

 • Offline als antwoord op martindeboer:

  Top Martin! Als je nog vragen hebt hoor ik het graag :)