Betaalbaarheid: Premie en eigen risico

Al jaren willen ze dat je een maand vooruit betaald. Fijn als je een groot gezin heb met wat oudere kinderen. Dan ben je gelijk €800 kwijt ofzo. Maar je krijgt je salaris ook niet een maand vooruit betaald. Je wordt steeds meer een hoek gedwongen om op hun manieren mee te gaan. Je eigen risico kan je in gedeeltes betalen. Maar dan moet je wel automatische incasso accepteren. Een paar jaar geleden was dat niet zo. Nog even is de zorg niet meer te betalen voor de modale inkomens. Ze maken winst ten koste van de bevolking. En je zou maar chronisch ziek zijn dan ben je altijd de klos. We moeten terug naar een ziekenfonds.

 • Offline

  Welkom bij de community Erik. Mooi om te zien dat je een aantal onderwerpen inbrengt om hier op de community te bespreken! Ik heb beide topics even samengevoegd. Als ik ze lees hebben ze - wat mij betreft - dezelfde kernonderwerpen. Lijkt me een goed idee om deze onderwerpen hier te bespreken. 

  Samenvattend zijn dit de hoofdonderwerpen die ik eruit haal:

  - Stijgende zorgkosten en daarmee stijgende premie

  - Het eigen risico, inclusief de hoogte ervan

  - Manieren van betalen: vooraf, gespreid betalen eigen risico, automatische incasso 

  En als afsluitende conclusie van beide reacties: betaalbaarheid, met name voor de modale inkomens en de chronisch zieken. Ook heb je het overr winst, ten koste van de bevolking. Onze winst gaat terug naar de premiebetaler. Onderaan mijn reactie een linkje met meer informatie hierover. 

  Dit zijn zeker geen onbekende onderwerpen Erik. Sommige onderwerpen hebben ook al een eigen topic. Bijvoorbeeld over het eigen risico. Wil je specifiek over dat onderwerp in gesprek, dan raad ik je aan om eens een kijkje te nemen in deze topics: : Eigen risico en chronisch zieken & Eigen risico, wat vind jij daarvan?

  Laten we in dit topic verder in gesprek gaan over de combinatie van al deze onderwerpen. Dus met name de betaalbaarheid en stijging van de zorgkosten. 

  Ik ben benieuwd hoe iedereen hierover denkt!

  Welke ervaringen, meningen en ideeën jullie hebben. 

  Om alvast wat meer informatie te geven over deze onderwerpen, verwijs ik graag door naar deze drie blogs: 6 redenen waarom de kosten van de zorg almaar stijgen & Zo kwam onze nieuwe premie tot stand & Winst Zilveren Kruis terug naar premiebetaler

  Als er nog vragen zijn over specifieke onderwerpen - hoe doet Zilveren Kruis dat -  dan beantwoord ik deze graag. 

 • Offline
  Ja bekend is het wel maar er wordt niks aan gedaan. Waarom moet het allemaal kunstmatig hoog gehouden worden. Zorg moet prio 1 zijn om het voor mensen betaalbaar te houden. Laat partners in een relatie gratis meeverzekerd zijn als ze geen inkomen hebben bijvoorbeeld. Als alleen verdiener heb je alles dubbel premie en eigen risico.
 • Offline

  Hallo ,

  Je schrijft in jouw bericht 'Waarom moet het allemaal kunstmatig hoog gehouden worden?'. Wat bedoel je daar precies mee? Ik heb het idee dat wij uiteindelijk hetzelfde willen; goede, toegankelijke en betaalbare zorg, nu en in de toekomst. Dit is waar wij als Zilveren Kruis aan werken. Dit doen wij bijvoorbeeld door zorginkoop goed te regelen, onze reserve te gebruiken om de stijging van premie te dempen en onze processen te verbeteren. 

  Je geeft ook aan dat partners die geen werk hebben geen premie zouden moeten betalen. Dat zou betekenen dat de andere verzekerden dit zouden moeten compenseren. Op dit moment is er zorgtoeslag om de premie te compenseren voor mensen met een lager inkomen. Dit is wat mij betreft best een mooie regeling. Als je een toeslagpartner hebt dan is de zorgtoeslag maximaal € 170,- per maand in 2017. De premie van een reguliere basisverzekering bij Zilveren Kruis voor twee personen is € 234,90 per maand (zonder korting). Er blijft dan nog € 64,90- aan premie over die je per maand moet betalen voor twee personen. Wat je daarnaast eventueel wel nog aan kosten hebt is het eigen risico. Zou je dit systeem anders willen zien?

 • ErikH heeft wel een punt: waarom de premie vooraf betalen? 

 • Offline als antwoord op feina:

  We betalen de premie al jaren vooraf. Je zou kunnen zeggen dat het een soort standaard is geworden. Maar waar komt dit nu vandaan? Interessante vraag Feina! Die ik daarom ook even verder heb uitgezet hier. 

 • Offline
  Kunstmatig bedoel ik mee het allemaal duur is om winst te genereren. En vooruit betalen is gedaan toen vanwege wan betalers. Maar ja dan moet iedereen maar het haasje zijn. Maar laat is even zien. Als ik de eigen risico wil spreiden. Dan moet ik naar automatische incasso. En kan ik een premie vooraf + eigen risico+ eigen risico partner. Gaan verdelen over 12 maanden. Want ik betaal nog steeds de premie achteraf. Vanwege het principe dat mijn salaris ook niet een maand vooruit wordt betaald. Daar om dus ook geen incasso. Over zorgtoeslag die krijg ik niet. Want ik zit over het randje. Maar ja wel alleen verdiener. En ik betaal ook voor mijn zoon anders vervalt de collectiviteit voor hem. Word het dus ook weer duurder voor hem. Want de studenten zit ook al over de 100 euro heen.


 • , je moet eens shoppen voor een andere zorgverzekering voor je zoon. Alleen als je een echt hoge collectiviteitskorting ( ik bedoel 10% voor de basisverzekering) hebt, is het gunstig om bij Zilveren Kruis te blijven. Er zijn andere zorgverzekeraars die studentenkortingen geven en er zijn zorgverzekeraars die een hele hoge korting geven bij €500 extra vrijwillig eigen risico.

  PS en je zoon krijgt hopelijk wel zorgtoeslag?

 • Offline

  Ja hij krijgt zorgtoeslag maar over het algemeen haal je er niet zoveel meer uit bij een andere zorgverzekering. Ik heb daar al is naar gekeken. En €500 als eigen risico voor een studnet is wel erg hoog.

 • hoi ,

  je hebt gelijk dat de premie best hoog is als je een meerpersoonshuishouden hebt met 1 inkomen, hier hebben we het ook hoog, 2 volwassenen met 2 kids boven 18, dus 4x premie betalen(gelukkig nog wel toeslag voor beide kids), maar gelukkig dubbel inkomen en collectieve korting. 

  wat betreft terug naar het ziekenfonds ben ik het niet met je eens, vroeger leek het allemaal misschien beter, maar in de tussentijd zijn de zorgkosten op zich ook gestegen, dus terug naar een ouder stelsel zal weinig oplossing bieden.

  relatie van een 1 verdiener gratis mee verzekeren klint leuk, maar dat zorgt er dan ook voor dat de premie gewoon zal stijgen, per slot van rekening zal de totale som van de verzekerde kosten toch uit de betaalde premie moeten komen en zal deze navenant stijgen als er minder premiebetalers zouden komen.

  wat wel een optie zou kunnen zijn is om het onzichtbare gedeelte van de premie(via inkomstenbelasting, premieZVW) bij te stellen zodat ook hogere inkomens meer premie zouden betalen, nu is dat gedeelte nog een % van de inkomsten, maar dan wel begrenst aan een maximaal bedrag, van mij zou dat maximale bedrag gerust hoger mogen liggen, nu is dat maximale bedrag al berijkt bij een inkomen globaal tussen 50 en 60K per jaar)

 • Offline

  Ik kom hier kort even in het gesprek, om de beloofde terugkoppeling te geven aan Feina over het vooraf betalen van de premie.

  Dit is inderdaad al iets wat we al jaren doen. Maar wat is de achterliggende reden nu precies?

  • Het betreft een verzekering waarbij je vooraf het risico verzekerd
  • Zorgverleners/ verzekerden gaan al declareren en we hebben het geld nog niet binnen om uit te keren (als we de premie achteraf in rekening zouden brengen)

  Verder een interessante discussie die jullie hier hebben!