Bij restitutiepolis altijd eerst zelf betalen?

Als je een restitutiepolis hebt, moet je dan altijd eerst de rekening voorschieten en daarna declareren? Dus ook bij zorginstellingen/ziekenhuizen mét een contract? 

 • Wel nee. Je hoeft alleen zelf te betalen bij een niet gecontracteerde zorgverlener en dat komt bijna nooit voor. Huisartsen, fysiotherapeuten, apotheken en ziekenhuizen zijn allemaal gecontracteerd. Daar hoef je en MAG je niet zelf betalen. 

  Een restitutiepolis wordt vaak zo uitgelegd: dat je eerst zelf betaalt en dan de rekening betaalt. Maar dat wordt ofwel gedaan door mensen die er niets van afweten ofwel door mensen die een restitutiepolis voor de klanten niet aantrekkelijk willen maken.

  Volgens mij zijn de voordelen van de restitutiepolis:

  - je hoeft niet elk jaar te checken of jouw zorgverlener nog gecontracteerd is

  - je hebt toegang tot ongecontracteerde zorgverleners ( bijv. ongecontracteerde verloskundigen, maar krijgt waarschijnlijk dan ook niet alles vergoed, maar wel veel meer dan met een natura verzekering.

  - je krijgt in het buitenland een hogere vergoeding bij afname van niet spoedeisende geneeskundige zorg ( bijvoorbeeld tijdens verblijf in het buitenland , bijvoorbeeld bij zwangerschap en bevalling).

 • Gecontracteerde zorgverleners sturen de nota's inderdaad rechtstreeks naar ons. Ook bij een restitutiepolis . De andere voordelen van gecontracteerde zorgverleners kun je terugvinden op de pagina over gecontracteerde zorg.