Status "Keer Diabetes2 om"-vergoeding

Ik heb zojuist te horen gekregen dat ik diabetes type 2 heb, een behoorlijke domper om op je 30ste al te horen.

Nu heb ik van de huisarts gelijk medicatie voorgeschreven gekregen (metformine), maar ben ik naderhand zelf ook maar eens op zoek gegaan naar wat er allemaal mogelijk is.

Hierbij kwam ik uiteindelijk uit op de site keerdiabetesom.nl, een traject van 2 jaar waarbij getracht wordt d.m.v. voeding en levensstijl de klachten van diabetes type 2 te doen omkeren en zelfs proberen het medicijngebruik tot een absoluut minimum te doen reduceren.

Nu het dillema:
Zilveren Kruis doet (in tegenstelling tot een hoop verzekeringen) hier niet aan mee! Nu lees ik dat sinds halverwege 2017 hier al vragen over gesteld zijn op dit forum. Is hier inmiddels al meer over bekend? Dit lijkt mij namelijk een no-brainer voor Zilveren Kruis om hierbij in te stappen.

Ik wil ontzettend graag aan dit programma mee doen, maar krijg ik van de klantenservice te horen dat dit niet mogelijk is. Het zure: had ik dit 20 dagen eerder gehoord, had ik alsnog kunnen switchen naar een van de andere verzekeraard die het wel vergoeden. Zijn er voor dit soort gevallen geen coulances mogelijk? Ik wil heel graag gezond oud worden, en een jaar moeten wachten met alle gevolgen van dien wil ik echt niet :(

 • Ik neem aan dat er geen coulance mogelijk is.

  Het programma duurt 4 dagen met overnachting en de kosten zijn ook als VGZ verzekerde nog steeds €295. 

  Ik hoop dat u ergens een ander programma kunt volgen, dat wel vergoed wordt. De inhoud van het programma is overdracht van informatie en beïnvloeding van de leefstijl vooral door groeps-beïnvloeding. 

  Het kan zijn dat de Diabetes Vereniging Nederland , DVN, u kan inlichten over soortgelijke oplossingen ( die minder kosten). Ik denk dat via voorlichting vanuit de basisverzekering ( ketenzorg diabetes) en instructies en informaties van een dietist hetzelfde bereikt kan worden. Volgend jaar kunt u dan van verzekering verandern ivm dit programma. 

  PS ik ken persoonlijk iemand die hierin is geslaagd, op basis van eigen inzicht en  wilskracht. De regels en aanbevelingen kan ik vragen en aan u doorgeven.

 • Beste ,

  Welkom op de community en goed dat je hier je vraag stelt. Ik kan me voorstellen dat dit als een domper voor je voelt.

  Wat goed dat je zelf al opzoek naar mogelijkheden bent gegaan. Begrijp dat het erg jammer is dat als je wat tegenkomt het minder nieuws is als dat niet wordt vergoed.  Ik kan je helaas ook niet blij maken met een coulance mogelijkheid voor het keerdiabetesom traject. Er is wel een vergoeding voor het zorgprogramma diabetes mellitus type 2. Je kunt alleen meedoen aan zorgprogramma’s die jouw huisarts aanbiedt. Jouw huisarts krijgt namelijk de leiding over de behandeling. Heb je hier al met je huisarts over gesproken? Of alleen over de medicijnen?

  En de tip van @Feina over de DVN is een erg goede. Wij werken regelmatig met hen samen. Zij geven een hoop tips en als lid krijg je korting op betaalbare hulpmiddelen en meer. Misschien interessant om eens op hun website te kijken.

  Ondanks het mindere nieuws hoop ik dat we je een beetje verder op weg kunnen helpen. Ik weet dat je er niet naar vraagt maar je kunt ook even op onze website kijken. Met de zilverkorting krijg je namelijk korting op diabetestestmateriaal. Zie: https://www.zilverenkruis.nl/Consumenten/zorg-regelen/zilverkorting/Paginas/Detail.aspx?pcid=&pid=555565/. Of je kunt een kijkje nemen op dit https://forum.zilverenkruis.nl/t5/Diabetes/Diabetes-type-2-wanneer-kwam-je-er-achter-dat-je-het-hebt/m-p/13893/thread-id/257 topic. Kom je ergens niet uit? Of wil je wat delen? Laat het dan vooral op de community weten.

 • ,

  Jij zegt dat de patiënt alleen kan meedoen aan zorgprogramma's die jouw huisarts aanbiedt. 

  Bedoel je te zeggen dat de patiënt   alleen kan meedoen aan Ketenzorg voor diabetes type 2? ( ik bedoel : het hoeft toch niet de eigen huisarts te zijn: want je hebt volgens polisvoorwaarden basisverzekering toch zeker recht op die zorg, ook als de eigen huisarts dit niet aanbiedt?)

 • De informatie die Jordan geeft is onder andere gebaseerd op de vergoeding Ketenzorg, . Ik ga voor de volledigheid navraag doen bij onze expert. Ik kom er volgende week op terug. 

 • Ik heb al antwoord gekregen van onze expert,  en .

  Dit gaat over het ketenzorgprogramma bij diabetes 2. Hiervoor is een aparte vergoeding Ketenzorg. Het ketenzorgprogramma is alleen een financieringsvorm. Ketenzorg wordt alleen geleverd als jouw huisarts bij een zorggroep hoort waarmee wij afspraken hebben gemaakt. Je kunt als klant dus niet zelf kiezen om daarin opgenomen te worden. Als je huisarts niet aangesloten is bij een zorggroep, dan krijg je als klant wel gewoon alle zorg die je nodig hebt in het kader van je chronische ziekte (DM, COPD of Hart en Vaat). Er is alleen een kans dat er een eigen risico op bepaalde zorg zit.Bijvoorbeeld omdat je naar een specialist in het ziekenhuis moet. En dat is bij ketenzorg niet het geval uitgezonderd van laboratorium onderzoek.

  Dit hebben we niet zelf bedacht maar is zo geregeld in de basisverzekering. Meer informatie kun je ook nalezen op de website Ketenzorgnu.nl.

 • is het niet een mogelijkheid dat zo'n traject is wat kan vallen onder de term gecombineerde leefstijl interventie en dan zou er dus wel een mogelijkheid tot vergoeden zijn volgens de info op de onderstaande link, 3e item

  https://www.zorginstituutnederland.nl/publicaties/standpunten/2018/02/21/standpunt-gecombineerde-leefstijlinterventie-gli-bij-overgewicht-en-obesitas

 • Dat is een interessante vraag ! Ik durf er zo geen antwoord op te geven en ga informatie vragen bij mijn collega's van Product Management. Ik haal er namelijk niet uit per wanneer dit zou ingaan. Jij wel?

 • Ik heb navraag gedaan bij mijn collega's die er verstand van hebben. Het antwoord is helaas geen duidelijk ja of nee .

  Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat een databestand opstellen waarin effectief gebleken behandelingen (interventies) komen die  passen binnen de door de NZa geformuleerde prestatie Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI).

  Als die database gevuld is, kunnen wij checken of 'keerdiabetes2om' in aanmerking komt als onderdeel van GLI. Zorgverzekeraars Nederland heeft ook mede namens Zilveren Kruis aangedrongen bij de minister dat dit databestand uiterlijk 1 juli klaar te hebben. Als dat lukt, kunnen we je dus na 1 juli meer vertellen .

  Al googelend kwam ik dit artikel 'Leefstijlbehandeling komt in basispakket' tegen op Skipr. Voor wie meer wil weten, misschien interessant?

 • Offline

  Is er al nieuws of Keer Diabetes om vergoed gaat worden? Mijn diabetesverpleegkundige heeft me al 3x aangeraden écht het programma te volgen.

 • Offline als antwoord op chrisd:

  Welkom

  Goede vraag, het is inmiddels eind juli. Dus ik kan me voorstellen dat je je afvraagt of er al wat meer informatie beschikbaar is. 

  Ik heb mijn collega's - die hierover gaan - gevraagd om een update. Zodra ik een antwoord heb zorgen ik of collega Corine voor een update in dit topic!