Status "Keer Diabetes2 om"-vergoeding

Ik heb zojuist te horen gekregen dat ik diabetes type 2 heb, een behoorlijke domper om op je 30ste al te horen.

Nu heb ik van de huisarts gelijk medicatie voorgeschreven gekregen (metformine), maar ben ik naderhand zelf ook maar eens op zoek gegaan naar wat er allemaal mogelijk is.

Hierbij kwam ik uiteindelijk uit op de site keerdiabetesom.nl, een traject van 2 jaar waarbij getracht wordt d.m.v. voeding en levensstijl de klachten van diabetes type 2 te doen omkeren en zelfs proberen het medicijngebruik tot een absoluut minimum te doen reduceren.

Nu het dillema:
Zilveren Kruis doet (in tegenstelling tot een hoop verzekeringen) hier niet aan mee! Nu lees ik dat sinds halverwege 2017 hier al vragen over gesteld zijn op dit forum. Is hier inmiddels al meer over bekend? Dit lijkt mij namelijk een no-brainer voor Zilveren Kruis om hierbij in te stappen.

Ik wil ontzettend graag aan dit programma mee doen, maar krijg ik van de klantenservice te horen dat dit niet mogelijk is. Het zure: had ik dit 20 dagen eerder gehoord, had ik alsnog kunnen switchen naar een van de andere verzekeraard die het wel vergoeden. Zijn er voor dit soort gevallen geen coulances mogelijk? Ik wil heel graag gezond oud worden, en een jaar moeten wachten met alle gevolgen van dien wil ik echt niet :(

 • De informatie over ons inkoopbeleid 2019 staat inmiddels wel al op de website voor onze zorgaanbieders .

  Mijn collega heeft me laten weten dat Zilveren Kruis alleen programma's gaat vergoeden die door het RIVM aangemerkt zijn als 'bewezen effectief'. Op dit moment beoordeelt het RIVM 3 'gecombineerde leefstijlinterventies' (GLI): Slimmer, Beweegkuur en CooL. Wanneer deze programma's door de toetsing heen komen, gaan we deelname aan deze programma's conform de polisvoorwaarden vergoeden.

  Voor zover wij weten is het programma Keer Diabetes Om nog niet bij het RIVM aangemeld als GLI-programma. Dus over een eventuele vergoeding voor Keer Diabetes Om, kunnen we helaas nog niets zinnigs zeggen. Het is dus nog even afwachten.

 • Is er ondertussen meer bekend? Aangezien 

  ZilverenKruis had besloten de inkoop voor GLI tot 31 december 2018 te verlengen.

  Ik wil dus nu graag weten of keerdiabetesom nu wel/niet vanuit de basis verzekering word vergoed zoals ini nhttps://data.maglr.com/151/issues/6497/92092/downloads/inkoopdocument_gli_2019_versie_2.5.pdf is aangegeven.

 • Offline als antwoord op marcoteunissenvanmanen:

  Ik heb het even voor je nagevraagd Marco.

  Keer Diabetes Om is geen GLI (Gecombineerde leefstijlinterventie) programma wat is goedgekeurd door Loket Gezond Leven. De enige drie programma's zijn nog steeds Beweegkuur GLI, SLIMMER en COOL. Wij vergoeden (net als alle andere verzekeraars) ook alleen deze drie programma's als GLI. Misschien ook goed om te weten: GLI is zorg uit de basisverzekering. De overheid (Zorginstituut) gaat over de inhoud daarvan. 

  Helaas heb ik geen ander nieuws voor je Marco. Zo te zien lijken de GLI programma's zich in 2019 vooral te richten op overgewicht en obesitas (en bij specifieke BMI groepen). 

 • Erg jammer :(

  Als ik dit eerder had geweten was ik naar andere verzekeraar overgestapt.

 • Juist om deze reden ben ik overgestapt naar een andere verzekeraar, die dit wel vergoed. Erg zonde dat Zilveren Kruis hier niet aan meedoet, want dit gaat verzekeraars op de langere termijn zoveel geld schelen wanneer mensen geen complicaties meer krijgen van Diabetes type 2.

  Ik spreek uit ervaring dat deze ziekte met voeding (lees: koolhydraatarm) heel goed onder controle te krijgen is. Veel mensen hebben daar echter wel gerichte hulp bij nodig, waar dit programma heel goed bij helpt.

 • Zoals Eva al aangeeft vergoeden wij net als alle andere verzekeraars de programma's Beweegkuur GLI, SLIMMER en COOL vanuit de basisverzekering . De vergoeding die jij nu krijgt  komt dan als het goed is uit een aanvullende verzekering, klopt dat?

  De mogelijkheid bestaat nog om voor 1 februari de aanvullende verzekering bij ons op te zeggen. Of je losse een aanvullende verzekering ergens anders kan afsluiten, zul je moeten navragen bij de verzekeraar, Marco. Als wij een opzegging voor de aanvullende verzekering nog voor 1 februari 2019 ontvangen, dan stoppen wij de aanvullende verzekering op 1 januari 2019. Let op: dat geldt dus alleen voor de aanvullende verzekering.

 • Nee Corine, het programma Keer Diabetes 2 Om komt gewoon uit de basisverzekering.

 • Hoi ,
  Keer diabetes 2 om komt zeker niet uit de basisverzekering,
  Als dat zo was zou het door iedere verzekeraar vergoed worden.
  Keer diabetes 2 om dat opgezet is met financiële steun van VGZ.
  Vandaar dat het programma alleen vergoed wordt door vgz, zijn sublabels en de iptiq-labels(o.a. Promovendum, die in 2018 over genomen zijn van vgz)
  Grootste probleem is dat ze bij het rivm niet de status van GLI hebben aangevraagd, waardoor ze nu niet voor vergoeding in aanmerking komen.
  Groet mike
 • Corine vroeg me of het vergoed werd uit een aanvullende verzekering en dat is dus niet zo. Met een basisverzekering bij VGZ kom je er al voor in aanmerking.
  Over het GLI verhaal: hier heb ik keerdiabetesom afgelopen zomer een mail over gestuurd. Daar kreeg ik het volgende antwoord op terug:

  Op dit moment zijn wij in gesprek met Zilveren Kruis over een mogelijke samenwerking, maar zijn er nog geen concrete afspraken.
  Het GLI-programma wat vergoed gaat worden door de zorgverzekeraars is voornamelijk gericht op gewichtsreductie, terwijl ons programma een medisch component bevat en gericht is op het omkeren van Diabetes type 2. Om deze reden hebben wij ons dus niet aangemeld bij het RIVM.

  Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
 • hoi ,
  duidelijk dat het niet uit de aanvullende verzekering van vgz komt, enige voorwaarde is dus dat je verzekerd bent bij vgz of een sublabel, zorg wordt dan dus vergoed uit een apart potje van vgz (vergelijkbaar met de financiering van het door ZK gefinancierde onderzoek naar de freestyle libre, kwam ook uit een andere pot dan de verzekeringsgelden van basis en aanvullende verzekeringen)

  probleem is dus eigenlijk dat het keer diabetes 2 om programma een stapje hoger/verder staat dan een normale GLI en daar dus helaas niet onder valt.
  GLI is een preventief programma, terwijl KD2om een atap verder is dan preventie, de medische component is voor mij dan even niet duidelijk, ook een GLI doe je in principe onder medisch toezicht.
  groet mike