Vergoeding van operatie in Duitsland?

Hi, Ik moet waarschijnlijk mijn baarmoeder laten verwijderen. Ik woon in Nederland, maar mijn zusje woont in Duitsland, 2.5 uur van mij vandaan. Ik zou graag de operatie in haar woonomgeving in een Duitse ziekenhuis laten doen, zo dat zij mij kan verzorgen. Is dat verzekeringstechnisch mogelijk dat de kosten van de operatie dan wel door mijn Zilver Kruis basis verzekering gedragen worden? Zo niet, hebt u nog andere tips/ideeen? Dankjewel.

 • In principe is een behandeling/operatie in het buitenland op verzoek mogelijk. Er is een webpagina met meer informatie: www.zilverenkruis.nl/.../Niet-spoedeisende-zorg-in-het-buitenland.aspx

  Belangrijke punten:

  1. U heeft in ieder geval een verwijzing nodig (specialist)

  2. Mocht het ziekenhuis toevallig gecontracteerd zijn, dan hoeft u geen aanvraag bij zilveren kruis doen. Anders moet u de operatie schriftelijk aanvragen. U krijgt dan (wel/geen) toestemming ,en u hoort het bedrag dat maximaal vergoed wordt. Er is dus zeker kans dat u niet alle kosten vergoed krijgt. 

  3. Er staat ook een formulier op de website, dat ingevuld moet worden met alle gegevens over de geplande operatie. www.zilverenkruis.nl/.../aanvraagformulier-zorgbehandeling.aspx

  Om dit voor elkaar te krijgen moet u zelf dus veel regelen: verwijzing, kostenopgave, aanvraag. Zie de tweede  bijlage. Er is een kans dat Zilveren Kruis u een S2 formulier geeft. Als het ziekenhuis in Duitsland dit accepteert, dan vergoedt de Duitse Krankenkasse de operatie ( maar moet u wel evenveel aan eigen bijdrage betalen, als in Duitsland gebruikelijk is).

  attachments.zip
 • Offline als antwoord op feina:

  Wat fijn dat je zus je wil helpen straks na je operatie AmalAbbassSaal. Begrijpelijk dat je wilt weten welke mogelijkheden er zijn voor vergoeding ziekenhuisopname in Duitsland.

  Er is voor niet- spoedeisende zorg in het buitenland 100% vergoeding in de basisverzekering (na aftrek eigen risico) bij gecontracteerde zorgverleners. Zilveren Kruis heeft voor niet-spoedeisende zorg in het buitenland 1 ziekenhuis in Duitsland gecontracteerd. Dit is UK Aachen.
  In gecontracteerde ziekenhuizen is het niet vanzelfsprekend dat alle behandelingen vergoed worden. Daarom is het verstandig om te bellen, mailen of chatten met de persoonlijke zorgcoach.

  Voor niet-spoedeisende zorg kan ook van niet gecontracteerde ziekenhuizen gebruik gemaakt worden. Ben je verzekerd met Basis Zeker of ZieZo betekent dit dat je maximaal 75% vergoed krijgt. (Ook weer na aftrek eigen risico.) Dit is dan 75% van het gemiddelde tarief waarvoor wij deze zorg hebben ingekocht. Verzekerd met een restitutiepolis (Basis Exclusief) kun je 100% van dit Nederlands tarief vergoed krijgen.  

  Je hebt een verwijzing van je Nederlandse huisarts of specialist nodig.
  geeft je al heel uitgebreid en volledig antwoord op je vraag hoe het zit met verwijzing en de aanvraag. Dankjewel hiervoor Feina. Vergeet dus niet om van te voren toestemming aan te vragen wanneer je naar een niet gecontracteerd ziekenhuis gaat. Voor het gemak nogmaals het linkje hiervoor: toestemming aanvragen

  Lees alles ook rustig nog even na op deze pagina: Niet-spoedeisende zorg in het buitenland

  Er is ook onder voorwaarden vergoeding mogelijk voor hulp na ziekenhuisopname.
  Blijf je hier voor je operatie, heb je daarna zorg nodig, bel dan ook eens met onze Zorgcoach of kijk naar de vergoeding hulp aan huis. Dit kan van tevoren of na je operatie. Neem dan binnen 10 werkdagen na  je ontslag uit het ziekenhuis contact op met de Zorgcoach. 

  Je ziet wel, er komt best veel voor kijken, bel daarom gerust eerst met onze Zorgcoach voor informatie en bemiddeling.

  Mag ik je alvast sterkte wensen? We helpen je graag als je nog iets wilt weten.