Voorkeursbeleid medicijnen

Gisteren mijn medicatie voor mijn hart gehaald. Ik gebruikte Crestor 5 mg, echter miv 2018 wordt dit niet meer standaard vergoedt. Iedereen weet dat mensen op statines heftig kunnen reageren en dat is mij bij mijn eerste medicijn ook gebeurd. Nu wordt het zomaar weer gewijzigd en krijg ik ook meteen voor 3 maanden de medicatie mee. Als ik nu weer zo'n heftige reaktie krijg, moet ik de medicatie weer terugbrengen en gaan ze direct de prullenbak in! Waarom wordt bij wijziging van medicatie de eerste keer maar 1 doosje meegegeven en wanneer het goed werkt dan pas herhalen. Bovendien gaat dit ook ten laste van je eigen risico. Ik krijg die toch wel vol dus maakt het voor mij niet zoveel uit, maar voor mensen die niet het eigen risico volmaken wel.
 • Offline

  Hallo Antoinette,

  ik voeg een bijlage van 3 pagina's toe. Hierin zie je resp. de kale prijs van je medicijn ( van rosuvastatine), de preferentelijst  *   van Zilveren Kruis van januari 2018 ( het staat hier niet op, dus is het geen preferent middel), en een pagina met uitleg over de drie soorten apotheken: met IDEAcontract, met preferentcontract en met geencontract. 

  Ik veronderstel dat je bij een IDEAapotheek** geweest bent. Deze apotheeksoort heeft een pakjesmodel-contract. Dat betekent zoveel als dat hij voor elk doosje medicijnen, onafhankelijk of het een duur soort medicijn of een goedkoop soort  medicijn is en onafhankelijk van de stofnaam, hetzelfde bedrag krijgt. Dus als de apotheek 3000 doosjes per week verkoopt krijgen ze bijvoorbeeld €15000 hiervoor. ( plus de afleveringskosten). Als dan het medicijn duurder is dan de prijs die door ZK vergoed wordt, dan schiet de apotheker erbij in. Je kunt zien dat Crestor 5 mg €21,37 kost per 30 tabletten ( = ca. een doosje).

  Praktisch gezien lijkt het me verstandig om naar een apotheek met een preferentiecontract toe te gaan. Die kan de Crestor gewoon declareren. In het geval die ook moeilijk doet , dan voert ZK naast het preferentiebeleid op de achtergrond ook een Laagsteprijsbeleid, hoewel dit niet als zodanig in de polisvoorwaarden staat. In dat geval moet je op zoek naar een niet gecontracteerde apotheek. Dat zijn er slechts enkele tientallen in het hele land. Deze tactiek geldt dus alleen voor middelen die NIET op de preferente lijst staan. 

  PS ik ben het met je eens over die driemaanden. Maar vergis je niet : het medicijn is eigenlijk super goedkoop: het kost slechts €0,74 per dertig stuks. Dan maakt het voor het totaalplaatje niet veel uit. Immers de afleveringskosten zijn daar boven op nog €6. Volgens mij mag de apotheek niet €6 extra voor het eerstegesprek rekenen ( dus niet totaal €12), als de apotheek jou een ander middel van dezelfde stofnaam meegeeft. 

  * https://www.zilverenkruis.nl/SiteCollectionDocuments/Consumenten/Gecontracteerde-zorg/Overzicht-gecontracteerde-zorg/Lijst-preferente-geneesmiddelen-2018.pdf

  ** (Dit kun je controleren in de zorgzoeker (     https://zorgzoeker.zilverenkruis.nl )  ( zoek op apotheken en op jouw woonplaats).) 

 • Offline
  Beste Feina, De apotheek heeft een preferentie contract met zilveren kruis. Dit betekent toch dat jullie het medicijn bepalen? Er werdt mij vertekd dat de Crestor niet meer werdt vergoedt. Sorry ik vind dit zo'n moeilijk verhaal maar ik vind het vooral vervelend dat dit altijd zo rauw op je dak valt. Je wordt er mee overvallen. En het is ook echt niet zo dat die goedkopere medicijnen hetzelfde werken! Nu al twee keer meegemaakt dat het niet goed ging. Ik was nu na veel ongemakken juist ingesteld op de Crestor en dan krijg je dit. Ik hoop maar dat het goed gaat.
 • Offline

  Ik ben niet van Zilveren Kruis.

  Heeft u de bijlage aangeklikt? >>>>>> In dat geval heeft u kunnen zien dat uw middel NIET in de preferente lijst staat.

  En heeft u gecontroleerd of de apotheek echt wel een preferentcontract heeft? Er zijn namelijk maar heel weinig apotheken met een preferentcontract. En bovendien bestaat er kans op spraakverwarring. De andere soort apotheek, met IDEAcontract, gebruikt waarschijnlijk ook de term preferentie naar u toe, maar dat hoeft niet te betekenen dat ze een preferentcontract hebben. 

  Conclusie: volg echt eerst mijn aanwijzingen op.Daarna kan ik u verder adviseren.

  PS als u gewoon van plan bent dit medicijn te gebruiken, hoeft u natuurlijk niets te doen dan afwachten. Zilveren Kruis zal zijn beleid niet aanpassen, omdat u klaagt. Als u dit vervelend vindt, dan raad ik u aan om in november een andere zorgverzekeraar te zoeken, die eerder bereid is het duurdere medicijn aan de klant te verstrekken. 

 • Offline
  Als ik via zilveren kruis de apotheek op zoek staat daarbij dat het een preferentiecontract is.
 • Offline

  Ik schreef dit in mijn eerste reactie: 

  Praktisch gezien lijkt het me verstandig om naar een apotheek met een preferentiecontract toe te gaan. Die kan de Crestor gewoon declareren. In het geval die ook moeilijk doet , dan voert ZK naast het preferentiebeleid op de achtergrond ook een Laagsteprijsbeleid, hoewel dit niet als zodanig in de polisvoorwaarden staat.

  Conclusie: 

  Ik raad je in dat geval aan om bij de apotheek gewoon om Crestor te vragen. Je kan zeggen dat jouw middel niet in de preferente lijst staat. En dat je liever Crestor hebt. Ze hebben toch wat uit te leggen. Ze hebben jou namelijk onjuist voorgelicht. Het is GEEN preferent middel.( kijk zelf maar in de lijst).

 • Offline
  Dank voor je uitleg Feina maar ik denk toch als ik de crestor wil dat de specialist een recept met daarop medische noodzaak moet uitschrijven.
 • Offline

  Dat zou je met de apotheek moeten overleggen. Volgens mij is het echt niet nodig. Laat de apotheek weten dat je weet dat het geen preferent middel is. 

  Ik had graag dat iemand van zk, bijvoorbeeld Corine V zich meldt en de juiste informatie verschaft. Ik zou graag willen weten of Antoinette gelijk heeft of dat ik gelijk heb. 

 • Welkom op de community . Ik zie dat  al wat dingen voor jou heeft uitgezocht. Bedankt weer voor je hulp Feina.

  Graag had ik je gelijk willen laten weten of je Crestor vergoed kunt krijgen of niet. Helaas lukt dat niet omdat ik mijn collega die iets voor mij zou uitzoeken nu niet kan bereiken. Graag kom ik hier dus nog op terug.

  Wil je mij in een privébericht jouw relatienummer doorgeven?

  Dan kan ik jouw gegevens erbij zoeken en even met je meekijken. Kun je me ook de naam en het adres van jouw apotheek geven? Dan kan ik ook nakijken wat voor soort afspraken wij met jouw apotheek hebben gemaakt. Of kan ik hen bellen als ik aanvullende vragen heb. Je stuurt mij een privébericht door naast mijn foto op mijn naam te klikken.

  Verder vraag je ook nog waarom er bij wijziging van medicatie de eerste keer maar 1 doosje meegegeven en wanneer het goed werkt dan pas herhalen.

  De overheid heeft hierover afspraken gemaakt met patiënten, artsen, apothekers, verpleegkundigen en zorgverzekeraars. In deze afspraken staat hoeveel medicijnen een arts mag voorschrijven. Zilveren Kruis stelt een maximum aan de hoeveelheid geneesmiddelen die per keer op een voorschrift afgeleverd kunnen worden:

  • 15 dagen, dan wel de kleinste afleververpakking wanneer die meer
   bevat dan voor 15 dagen, indien het een voor de verzekerde nieuwe
   medicatie betreft;
  • 3 maanden, bij chronisch gebruik van dure geneesmiddelen door goed
   ingestelde patiënten.

  Dit kun je nalezen in wijzigingen op het reglement Farmacie artikel 9.1.

  Als het goed is, houdt de apotheek zich aan de afspraken die we gemaakt hebben. Je kunt natuurlijk altijd met de apotheek overleggen of je voor een kortere periode mee kunt krijgen. Ik kan me heel goed voorstellen dat je een volgende keer eerst voor 15 dagen meekrijgt. Zodat er ook geen sprake meer is van verspilling. Jouw apotheek kan hierin adviseren.

 • Offline

   

  Kun je nog even doorgeven of  zonder meer Crestor kan krijgen bij de apotheek met preferentie-contract? ( aangezien rosuvastatine niet op de preferentelijst staat)?