Vernieuwen van je groot rijbewijs met diabetes

op dit moment ben ik bezig met het vernieuwen/verlengen van mijn rijbewijs in combinatie met mijn diabetes.

wat een hoop werk en tijd kost dat als je je grote rijbewijs moet vernieuwen.

het begint er al mee dat je standaard via de bedrijfsarts een eigen verklaring/gezondheidverklaring moet laten ondertekenen.

om bij een bedrijfsarts te komen, moet je dat eerst doorgeven bij onze administratief medewerkster en dan liefst per mail, want dat kan ze terug vinden.

gemeld op 9 januari en dan begint het afwachten wanneer ik naar de bedrijfsarts mag, in de tussentijd is de adm.medewerkster nog even 3 weken ziek geworden, dus uiteindelijk een maand later vraag ik eens hoe het staat met het bezoek aan de bedrijfsarts, blijkt ze de mail niet ontvangen te hebben, dus weer een extra, onnodige vertraging, 28 februari mag ik dan eindelijk naar de bedrijfsarts.

eerst in gesprek met verpleegkundige, ogen meten en goed bevonden, daarna blikveldmeting en die was ook prima (wat mij dan wel opvalt, er is nogal een verschil met een eerdere meting, toen stond mijn opponent veel dichterbij, waardoor een veel breder blikveld gemeten kon worden, blijkbaar zijn er geen standaards voor zoals bij de oogmeting).

toen nog even in discussie over de verschillende manieren van glucosemeting en de mogelijkheden om dit tijden het rijden op de bus te kunnen doen, met de klassieke meter is dat natuurlijk niet te doen tijdens het rijden(als je het vermoeden hebt van een aankomende hypo), met de freestyle libre sensor is dat perfect te doen tijdens het rijden, plaatst zij de briljant(domme) opmerking dat ik dan toch wel een keer pauze heb tijdens de rit om een meting te kunnen doen via de vingerprikmethode, alsof een hypo wel netjes wil wachten tot ik een keer de tijd zou hebben om te kunnen meten :smileyfrustrated:, einde discussie....

dan door naar de bedrijfsarts, samen even de eigen verklaring doornemen en het extra formulier over diabetes invullen, eigenlijk had hij mij daar helemaal niet bij nodig, hij wist zelf al welke antwoorden(voelt u een hypo aankomen?, weet u wat u dan moet doen?) de gewenste waren voor het CBR:smileysurprised::smileytongue:

vraagt hij op het laatst nog of ik het rijbewijs nog wel gebruikte :smileysurprised:, met welke reden deze vraag was begrijp ik eigenlijk niet, maar lijkt mij wel als je fulltime buschauffeur bent.

zerlfde dag alle nog opgestuurd naar het CBR en die doet er dan weer een week over om een ontvangstbevestiging op te sturen, gelijk maar even gebeld hoe lang het gaat duren en om enige spoed gevraagd, want in de bevestiging stond dat het wel erg druk was bij hun en ze niet konden garanderen dat een antwoord binnen de gestelde 4 weken ontvangen zou worden door mij, na 8 weken niets ontvangen zou ik wel mogen bellen.......

lijkt erop dat bellen geholpen heeft, want op 14 maart had ik al een antwoord van ze gekregen, de verwachte verwijzing naar de medisch specialist.

ik zo spoedig mogelijk gebeld met het betreffende ziekenhuis, de eerst beschikbare internist kan op 23 april, over 5 weken dus pas, toevallig op een vrije dag, dus maar gelijk vast gelegd want ander zou het pas in mei worden voor ik terecht kan en dat is te laat.

nu dus weer even een periode van wachten en dan hopen dat daarna het CBR snel tot dfe goede conclusie komt en de gemeente snel genoeg zal zijn met het verstrekken van het nieuwe rijbewijs, anders heb ik vanaf 1 juni een poosje vrij van werken.

 • Mozes, kriebel  wat een verhaal! Je moet wel erg veel geduld hebben, lees ik al. En goed overzicht kunnen houden. Want het is 'best belangrijk' om op tijd de verlenging van het rijbewijs op orde te hebben. Op de website van de DVN lees ik inderdaad ook dat het zomaar 4 maanden kost om je rijbewijs te verlengen.

  Is er iets wat wij hierin zouden kunnen doen ? Heb je nog contact gehad met onze Zorgcoach voor de afspraak met de internist? Of heb je het zelf geregeld? Mocht onze Zorgcoach nog iets voor je kunnen doen, neem dan gerust contact op. Hopelijk heb je het allemaal voor 1 juni rond. En anders ben je welkom voor een kleine stage bij onze community hoor :smileywink: en hoef je je dan niet te vervelen...

 • hoi ,

  geduld heb ik :smileywink:

  en overzicht lukt goed, is niet de eerste keer dat ik dit proces doorlopen mag, dus ik weet wat er moet gebeuren en wat ik kan verwachten (zelfs het onverwachtse is geen verrassing meer).

  enige wat je niet onder controle kunt houden zijn anderen waar je van afhankelijk bent. gelukkig is de afspraak dit keer weer in een ziekenhuis, vorige keren waren het een praktijkruimte van een bevriende fysio alleen op zaterdag of in een zijzaaltje van een alternatief restaurant, beide met contante betaling :smileysurprised:

  ik heb geen contact gehad met de zorgcoach, afspraak maken was niet heel moeilijk, kon alleen niet op de heel korte termijn, maar echte haast heb ik nog niet, ik vertrouw er een beetje op dat het goed gaat komen voor 1 juni.

  hoewel een kleine communitystage natuurlijk ook niet verkeerd zou zijn, maar ik heb ook al een mogelijke stage bij de controller financial compliance van mijn werkgever geregeld via zijn vrouw

  groet mike

 • De wachttijden voor een consult bij een medisch specialist zijn onacceptabel lang. 

  De Treeknorm is 4 weken. Dat zou een maximum-wachttijd moeten zijn. Wat moet een echte zieke in Nederland ? 

 • Hoi ,
  Van mij mag de echte zieke voorgaan, ik ben niet ziek, ik heb diabetes ?
  Keuring voor het CBR is volgens mij iets wat ze er tussendoor doen naast het reguliere werk.
  En als ik er werk van had gemaakt en aan het CBR had gevraagd de papieren naar mijn eigen internist te sturen, dan was ik gister al goed gekeurd.
  Maar voor nu is het even het belangrijkst dat het gewoon gaat lukken voor 1 juni, anders moet de bus even een paar dagen blijven staan(mag nog wel motor/auto rijden dan, dat rijbewijs is dan nog 2 jaar geldig)
  Groet mike
 • Ik ben benieuwd hoe het vernieuwen van het rijbewijs voor anderen communityleden met bijvoorbeeld diabetes verlopen is. Komt het voor dat je tegen problemen aanloopt bij het regelen van een gezondheidsverklaring en medische keuring CBR? Of gaat dat doorgaans wel goed? Hoe zijn jullie ervaringen daarmee?

 • hoi ,

  maandag de keuring gehad bij de interniste,

  bleek dat zij mijn interniste heel goed kende:smileyhappy:

  erg makkelijk onderzoek, even het lijstje van het CBR afgewerkt met gewenste antwoorden, thuis even alle papieren gescand en daarna alles op de post gedaan.

  en dan verwacht ik dat het grote wachten gaat beginnen, maar niets van dit, 1 dag(24e) later zie ik op de site van het CBR al staan dat de brief met hun besluit al onderweg is naar mij.

  vandaag(26e) ligt de brief al in mijn brievenbus, blijkbaar kunnen ze toch wel snel werken bij het CBR(of ik ben goedgekeurd door diegene die de post opent :smileywink:), nu dus alleen nog even bij de gemeente het pasje omruilen en dan kan ik weer 3 jaar werken/rijden op de bus....