Buitenland vakantie en zwanger

Hallo allemaal,

Ik weet sinds 1 week dat ik zwanger ben! Heel leuk natuurlijk, maar waar ik even geen rekening mee heb gehouden is het volgende:
begin september heb ik al een 10 daagse reis geboekt naar New York.

Dat zou dan rond week 27/28 van de zwangerschap zijn. Ik heb bij mijn doorlopende reis en annuleringsverzekering (met medische dekking) geinformeerd wat ik kan doen. Ze geven aan dat je in principe wel op reis kunt in deze periode als je een verklaring haalt bij je arts/verloskundige om te vliegen. Mochten er complicates zijn dan kun je uiteraard aanspraak maken op je annuleringsverzekering. (Maar alleen bij complicaties)

Nou heb ik wel een aanvullend 2 sterren verzekering bij ZK naast de basisverzekering.

Maar ik vraag me het volgende af:

Stel je verloskundige zegt dat alles in orde is en ook de dokter, je krijgt zo'n mooie verklaring en gaat op reis en er gebeurt onverwachts toch iets.

Is dit dan onvoorziene zorg of wordt het dan toch als planbaar gezien?

Ik denk dan, je weet dat je zwanger bent dat is soort van planbaar, maar als er vroeg iets geks gebeurt wat de arts en verloskundige niet verwachten dan is het toch spoedeisende zorg?

Aangezien de tarieven in amerika sky high kunnen zijn vind ik dit wel een puntje van aandacht om er eventueel voor te kiezen om gewoon niet te gaan, wel jammer van het ticket.

De medische dekking bij mijn reisverzekering dekt ook alleen maar als je op basis van de zorgverzekering aanspraak kan maken op vergoeding, ze dekken dan de meerkosten / het eigen risico.

Alvast bedankt voor het mee denken ?!

Met vriendelijke groet,

Liskeh

 • Offline

  Ik ben niet van Zilveren Kruis. 

  Ik vind dat je gelijk hebt ( dat het als spoedeisende zorg moet worden beschouwd). 

  Het zou kunnen zijn dat Zilveren Kruis dit anders ziet. Die beoordeling zou je kunnen aanvechten. ( uiteindelijk via de SKGZ).

  PS medisch gezien herinner ik me, dat mijn gynacoloog afraadde om in de middenperiode op reis te gaan. Ik raad je aan om dit goed na te vragen. Er kan verschil zijn tussen wat mag ( van de vliegmaatschappij) en wat wenselijk is voor moeder en baby. Mijn gynaecoloog redeneerde dat het beter is om de laatste weken van de zwangerschap op vakantie te gaan, omdat de baby dan al bijna voldragen is. Het ging bij mij om een vakantie in Italie.

 • Offline
  Hey Feina! bedankt voor je reactie altijd fijn om de ervaring van een ander te lezen.

  Ja ik vind het allemaal onduidelijk in de polisvoorwaarden en op internet lees je ook echt uiteenlopende ervaringen. Maar ik heb ook het idee dat het dan op spoed zou berusten.

  Zeggen ze in Nederland al niet doen want je bent niet in orde of wat dan ook, dan annuleer ik uiteraard gelijk :).

  Bedankt voor je tip over de SKGZ daar had ik nog niet eens aan gedacht.

  Ik ga ervan uit dat het absoluut niet zo ver zal komen hoor, maar voorraf informeren stelt me toch wat meer gerust.

  Ik reis al heel lang en heel veel dus ik ben ook wel wat gewend op lichamelijk en emotioneel niveau. Ik neem gewoon veel de taxi en het OV in New York ik ben daar allemaal niet zo bang voor.

  Het is meer dat ik denk aan het leventje dat in mij groeit en dat die zorg kan krijgen als het spoed is en dat deze mama to be dan niet gelijk dikke schulden in amerika heeft ?

 • Offline

  Hallo Liskeh, ook als Zilveren Kruis gaat zeggen dat het als Spoedzorg beoordeeld zou worden, kun je in een vervelende situatie terecht komen. En dat is, dat de SOS hulpdienst van ZK, waar je verplicht mee moet bellen, oordeelt, dat je nog naar Nederland kan reizen. Dus àls je gaat, raad ik ook een reisverzekering met medische module aan. Zo ben je dubbel gedekt. Ik weet dat het duur is, maar ik zou het toch maar doen. 

  Zo las ik laatst een klacht bij SKGZ Pro. Iemand had een ernstige, potentieel dodelijk besmettelijke ziekte in Thailand opgelopen. Die was op advies van specialist naar Nederland gerepatrieerd, maar de zorgverzekering betwistte de noodzaak van repatriering. Dus de kosten werden achteraf niet vergoed.

 • Welkom op de community . Allereerst gefeliciteerd met je zwangerschap. Ik wens je een fijne zwangerschap, een goede bevalling en een gezond kind toe!

  Verstandig om je van te voren goed voor te bereiden. Ik vraag mijn collega's van het Competence Centrum Buitenland of ze even met je mee willen denken. Ik kom hier nog bij je op terug! In de tussentijd: Misschien staat er in het topic Zwangerschap Buitenland nog informatie waar je wat aan hebt? 

 • Ik heb even overlegd met mijn collega van het Competence Center Buitenland

  Als je in New York bent en je krijgt onverhoopt klachten, dan zien we dat als spoedeisende zorg. Met jouw aanvullende zorgverzekering ben je verzekerd tegen kostprijs. Ben je in het buitenland en heb je hulp nodig? Bel dan altijd eerst met alarmcentrale Eurocross Assistance +31 71 364 18 50. Zijn staan 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor je klaar. Eurocross geeft ook garanties van betaling af aan het ziekenhuis.

  Als je zelf nota’s krijgt van het ziekenhuis, vraag dan om een gespecificeerde eindnota. Die kunnen we in behandeling nemen. Wij betalen niet op voorschot- of niet gespecificeerde nota’s.

  Ben je langer dan 36 weken zwanger en verblijf je in buitenland? Dan is er geen sprake meer van spoedeisende zorg. Omdat je zelf aangeeft dat je dan ongeveer 27, 28 weken zwanger bent tegen die tijd, is er geen probleem. Goed dat je ook een reisverzekering hebt. Daar kan je eventueel dan ook aanspraak op maken.

  Tenslotte vind je nog handige tips op onze pagina Buitenland.

  Mocht je verder nog vragen hebben, stel ze gerust!

 • Offline
  Hallo Corine,

  Wat fijn dat je dit voor me hebt uitgezocht! Zeer helder verhaal. Ik heb hier zeker wat aan en ik denk ook dat dit topic andere mama's in spè goed kan helpen die al vakantie plannen hadden.

  Heel erg bedankt Relaxed

  Liskeh
 • Geen dank ! Ik wens je een onbezorgde zwangerschap en  alvast een fijne reis toe!