Reisprik verwijst door

Stel: Je gaat op reis naar Tanzania. Uiteraard ga je braaf naar de gecontracteerde Reisprik, zodat je alle vaccinaties vergoed krijgt vanuit je aanvullende verzekering. Je krijgt een aantal vaccinaties en malariatabletten. Tot zover geen probleem. 

Maar dan zegt de Reisprik dat je ook een Mantouxtest en TBC-vaccinatie nodig hebt. Helaas kunnen zij die niet geven, dus je kunt het beste even een afspraak maken met de GGD.

Wordt de nota van de ggd dan door zilveren kruis vergoed?

Het zou wel heel onredelijk zijn als dat niet het geval is, want blijkbaar zijn de gecontracteerde aanbieders niet capabel om de benodigde zorg te verlenen. Daar moet je als verzekerde niet de dupe van worden . Maar ik zou het toch graag zeker weten....

 • Ik ben het met u eens. Maar zou het kunnen dat een tbc-vaccinatie gratis is? 

  Ik heb gezocht op de website van de GGD Utrecht. Ik vind dat ze niet duidelijk zijn over de kosten. 

  PS in het westen van Nederland zijn wèl enkele GGD's gecontracteerd. Zie de bijlage.

  attachments.zip
 • Offline

  Goedemorgen Twan,

  Goed dat je voorbereid op vakantie gaat en vervelend dat Reisprik je niet de benodigde vaccinaties kan geven voor Tanzania. Een mantouxtest wordt helaas niet vergoed.

  Heb je aan Reisprik gevraagd waarom  ze de TBC vaccinatie niet kunnen geven?

  Wij hebben een contract met een aantal GGD's in de regio. Als je naar een GGD gaat die niet gecontracteerd is krijg je een vergoeding van maximaal € 75,- per kalenderjaar uit de aanvullende verzekeringen 1 en 2 sterren. Uit de aanvullende verzekeringen 3 sterren is de vergoeding maximaal € 100,- per kalenderjaar en uit de 4 sterren is het maximaal € 125,- per kalenderjaar.

  Als de TBC vaccinatie duurder is hebben wij een brief nodig van Reisprik waarom ze deze vaccinatie (TBC) niet konden geven en dat ze jou daarom hebben doorverwezen naar de GGD.

  Je kunt eventueel ook contact opnemen met Meditel (www.meditel.nl). Daar hebben wij ook een contract mee.

  Is mijn uitleg duidelijk voor je? Als je wilt dat ik nog iets voor je nakijk, stuur mij dan een privé bericht met jouw relatienummer, geboortedatum en postcode?

 • ,

  ik vind dat ZK nu alle uitzoek-werk bij de klant legt. Ik verwacht van ZK dat ze actief achter Reisprik aanbelt en om een verklaring vragen. Als blijkt dat Reisprik NOOIT tbc-vaccinaties geeft , dan dient ZK deze informatie op de website te vermelden. 

  Ook zou er voor  wel vergoeding voor de tbc vaccinatie moeten zijn, aangezien hij alles  volgens de regels en voorwaarden gedaan heeft en dan toch met kosten wordt opgezadeld.

  PS Aangezien deze verzekerde al bij Reisprik is gweest, geldt toch zeker de vergoeding bij de GGD niet meer? Ik vind dit onduidelijk in het antwoord. 

 • Bedankt voor de reacties.
  Reisprik laat weten: wij doen nooit tbc-vaccinaties, dat weet Zilveren Kruis ook. Wij verwijzen daarvoor altijd door naar de GGD.
  Er wordt nu de optie geboden: ga maar naar een ongecontracteerde aanbieder, dan krijg je 75 euro. Maar elders op de site lees ik dat het of of is. Als je al naar een gecontracteerde aanbieder bent gegaan kun je niet ook nog naar een ongecontracteerde voor 75 euro. Dus als ik dat advies opvolg, krijg ik waarschijnlijk de rekening gepresenteerd.
  Ook de regel dat zo'n Mantoux-test blijkbaar standaard wordt geadviseerd, maar niet wordt vergoed, is niet erg klantvriendelijk. Zilveren kruis suggereert in de communicatie als je eind december een polis kiest dat alles wordt vergoed, maar als je bij de zorgverlener komt, komen er addertjes onder het gras uit...

  Conclusie: hier is niet over nagedacht, Reisprik en zilveren kruis spreken elkaar tegen, als je in het westen woont heb je geluk, want dan kun je naar een gecontracteerde GGD, maar de niet-westerlingen moeten ver reizen of zelf betalen?
  Of is hier een oplossing voor?
 • Offline als antwoord op feina:

  Goedemorgen Twan & Feina,

  Ik ben het met jullie eens. Het is vreemd als wij jou doorverwijzen naar een partij, die jou vervolgens niet volledig kan vaccineren. Zeker als je dan vervolgens de overige benodigde vaccinaties bij een niet-gecontracteerde aanbieder moet halen (met lagere vergoeding).

  Je vraag is trouwens hypothetisch. Is dit een situatie die ook werkelijk speelt? Hoor het graag!

  Groeten, Michiel

 • , jij zegt  Zeker als je dan vervolgens de overige benodigde vaccinaties bij een niet-gecontracteerde aanbieder moet halen (met lagere vergoeding).

  Betekent dit dat  nadat hij bij Reisprik is geweest, nog €75 bij een niet gecontracteerde GGD mag besteden? Zo deed  het ook al voorkomen, maar ik denk dat  gelijk heeft en dat het of...of is.

 • Offline als antwoord op feina:

  Dag Feina en Twan,

  Ik begrijp de verwarring, de vergoeding is namelijk iets anders geworden.

  Eerder kreeg je, als je naar een niet gecontracteerde zorgverlener ging, maximaal €75 per kalenderjaar vergoed voor alle vaccinaties. Ook als je daarna naar een gecontracteerde zorgverlener ging. 

  Nu is het zo dat je 100% vergoeding krijgt wanneer je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat én €75 per kalenderjaar als je (ook) naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaat. De €75 is de vergoeding voor het aanvullend 1-sterpakket. Zoals Mouniim al aangaf, verandert de hoogte van deze vergoeding met het aantal sterren.

  Twan, is de door jouw geschetste situatie ook van toepassing op jouzelf? Is er nog iets dat we uit kunnen zoeken of heb je zo al voldoende informatie?

  Groeten,

  Bas

 • Bedankt voor de reacties.

  Mijn vraag is een beetje hypothetisch en een beetje niet. Mijn vriendin gaat binnenkort een half jaar naar Tanzania. De ervaringen hierboven gaan over haar. Ik ga haar een paar weken opzoeken,dus ik loop misschien tegen hetzelfde aan...
  Inmiddels is er contact geweest met de GGD en die zeggen: Je zit weer verkeerd, je moet naar een speciale TBC-GGD. Oké, toen gebeld met die TBC-GGD en die zeggen: Nee, je hoeft geen vaccinatie van tevoren, maar als je terugkomt uit Tanzania, moet je een Mantoux-test doen en afhankelijk van de uitslag, krijg je misschien meer prikken....
  Ik begrijp dat de Mantoux-test niet vergoed wordt. Als daaruit zou blijken dat je TBC hebt, dan neem ik aan dat het vervolg onder de basisverzekering valt. Dan is er immers geen sprake meer van preventieve vaccinaties, maar van het genezen van een ziekte ;) 

 • - Ik had gegoogeld op tbc en ggd en kreeg daar meerdere treffers. Oa. Utrecht meen ik me te herinneren.

  - die extra €75 zijn natuurlijk mooi. In dat geval is het ook geen probleem als Reisprik de tbc-vaccinatie niet aanbiedt. 

  - op de website van de ggd utrecht las ik overigens wel dat als je meer dan drie maanden naar sommige landen gaat, de tbc-vaccinatie wel geindiceerd is.

  - zie bijlage met indicatie-tbcvaccinatie, prijs- en prijs van de mantouxtest.

 • Offline

  .

  Wanneer er bij terugkomst uit de Mantoux-test TBC vastgesteld wordt, zullen de vervolg behandelingen die noodzakelijk zijn de ziekte te bestrijden vergoed worden vanuit de basisverzekering.

  De kosten vallen onder de vergoeding medisch specialistische zorg. Het eigen risico is wel van toepassing op deze kosten.

  Groet,

  Caroline