Migraine (nieuw medicijn) ook vergoed in Nederland?

Nieuw medicijn tegen migraine

Zou er een nieuwsbericht op de site gezet kunnen worden zodra het nieuwe medicijn tegen migraine op de Nederlandse markt komt?

Of en per wanneer deze vanuit de basisverzekering vergoed kan worden. En tot slot graag informatie over wat de route is (via huisarts of specialist?).

 • Welkom op de community . Goed dat je jouw verzoek hier plaatst.

  Vanwege jouw vraag neem ik aan dat je zelf ook last van migraine hebt. Heel vervelend lijkt me dat. En ik kan me voorstellen dat elk middel dat helpt, welkom zou zijn. Als je zelf nog tips hebt die kunnen helpen om een aanval te voorkomen of te verlichten, wil je ze dan met ons delen?

  Ik heb even gegoogeld en ik denk dat je het hebt over Aimovig. Op NOS.nl las ik  'Nieuw medicijn tegen migraine: 'Dit middel is een doorbraak'. In dit artikel staat: 'Op dit moment bij de EMA een registratieproces loopt voor de grondstof. De verwachting is dat dit in augustus dit jaar wordt afgerond.Als het EMA groen licht geeft, dan is het nog de vraag of het middel ook vergoed wordt door de zorgverzekeraars.' Vermoedelijk zal het dus nog wel even duren voor er meer duidelijkheid is. Ik zal bij onze medisch adviseur navragen of hij iets over een tijdspad kan vertellen. Daar kom ik nog op terug!

  Ter informatie: onze nieuwsberichten plaatsen we bij 'Nieuws'. Je kunt die pagina ook zelf even in de gaten houden.

 • Ik heb even navraag gedaan bij onze farmacie expert. Graag deel ik zijn reactie even met je :

  AimovigRegistered (erenumab) is recent door de FDA goedgekeurd voor toepassing bij migraine in de VS. Dat betekent evenwel niet dat het middel daarmee ook direct beschikbaar is voor gebruik in Nederland, want daarvoor moet het middel eerst nog in Europa worden geregistreerd. Dit gebeurt door het Europees Medicijnagentschap (EMA).

  Vanaf dat moment van registratie kunnen dokters in Nederland het medicament gaan voorschrijven aan hun patiënten, maar dan is er nog geen sprake van vergoeding vanuit de basisverzekering. Voor laatstgenoemde moet de fabrikant namelijk nog een verzoek neerleggen bij het Zorginstituut Nederland.

  Het Zorginstituut Nederland zet het middel dan onder meer af tegen andere medicijnen die ook voor migraine op de markt zijn en ook de prijs die de fabrikant vraagt speelt een belangrijke rol in de beoordeling om het middel te vergoeden. Bij een positief advies door het Zorginstituut, is het vervolgens aan de Minister om het geneesmiddel daadwerkelijk in het verzekerde pakket op te nemen.

  De totale procedure van het indienen van de registratie-documenten bij de EMA tot opname in de basisverzekering duurt vaak zo’n tien maanden. Het duurt dan ook waarschijnlijk nog tot het einde van dit jaar totdat Aimovig in Nederland vergoed beschikbaar kan zijn.

   

  Het is helaas dus nog even afwachten .

 • Het wordt nu nog steeds niet vergoed wat te schandalig voor woorden is terwijl net zo als ik hopeloos lang aan het wachten zijn dit is namelijk een middel wat we zelf niet kunnen betalen vanwege de hoge prijs 738 euro per maand.
  Bij de neuroloog ben ik zo goed als uitbehandeld doordat Julie medicijnen niet vergoeden.
  Ik hoop dat zulke bedrijven zoals jullie elke dag zware migraine en clusterhoofdpijn zullen krijgen als straf.
 • Welkom op de community . Ik vind het echt ontzettend naar voor je dat het medicijn waar je zoveel baat bij zou kunnen hebben, nog niet in de basisverzekering zit. Ook ik zou graag willen dat het middel vandaag al vergoed zou mogen worden. Ik neem je verwensing maar niet persoonlijk op...

  Naast de emotie ook even wat 'zakelijke' informatie: Op de website van het Pharmaceutisch weekblad lees ik dat de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) positief adviseert over een handelsvergunning voor erenumab (Aimovig). Erenumab mag als eerste van deze nieuwe klasse geneesmiddelen ingezet wordt voor preventie van migraineaanvallen. Het wachten is nu of - en onder welke voorwaarden - het middel wordt toegelaten tot het geneesmiddelenvergoedingssysteem. De Minister moet dat doen op aangeven van het Zorginstituut. En dat kost tijd. Irritant maar waar...

  Zodra er meer nieuws is over dit middel en of het in de basisverzekering komt, laten we het weten.

 • Offline

  Wat als het medicijn Aimovig wel vergoed gaat worden maar alleen wanneer je een aanvullende verzekering hebt. Wanneer dit begin 2019 duidelijk wordt is er dan nog een optie om je verzekering aan te passen. Of moet je dan heel jaar wachten?

 • Goede vraag .

  Je kunt je aanvullende verzekering wijzigen tot 1 februari
  Wijzig je je aanvullende verzekering voor 1 februari 2019? Dan gaat dit in per 1 januari van 2019. Je hebt dus nog even bedenktijd.

  Het is nog niet bekend of en wanneer AimovigRegistered (erenumab) vergoed gaat worden. Het vergoedingsdossier is nog in behandeling bij het Zorginstituut. Voor de laatste status kun je de Horizonscan Geneesmiddelen in de gaten houden.

 • Inmiddels is het middel Aimovig op de markt. Community-lid  vraagt in een ander topic om ervaringen van anderen m.b.t. bijwerkingen.

  Wil je hierover meepraten, ga dan naar dit topic:

  https://forum.zilverenkruis.nl/t5/Medicijnen/Aimovig-preventie-migraine/m-p/28971