Er staat geen EHIC op de achterkant van mijn zorgpas. Moet ik nu een andere pas aanvragen?

Op de achterkant van mijn pas staat Zilveren Kruis / Achmea als ook EuroCross Internationaal. Geen EHIC. Moet ik nu een andere pas aanvragen?

 • Offline

  Dag Nico,

  Goed dat je hier een vraag over je stelt. Als je op reis buiten Nederland gaat en medische zorg nodig hebt, dan vraagt de zorgverlener naar een verzekeringsbewijs. Op deze manier laat je zien dat je bij ons verzekerd bent.

  Zo te lezen heb je een andere zorgpas dan hieronder afgebeeld? Afhankelijk van naar welk land de reis gaat, zou je een nieuwe pas kunnen aanvragen. Bekijk hier eerst welk verzekeringsbewijs je voor welk land nodig hebt. Mocht je een nieuwe pas aan willen vragen, dan kan dat via zk.nl/zorgpas.

  Ik leg je graag uit wat EHIC betekent:

  In veel landen geldt uw zorgpas met daarop uw EHIC als verzekeringsbewijs. De zorgpas is sinds november 2013 gecombineerd met de European Health Insurance Card (EHIC). De EHIC is jouw bewijs van verzekering in de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Macedonië en Australië. Het is niet zo dat je zonder EHIC niet geholpen wordt, maar het vergemakkelijkt de afhandeling. Aangezien een eventuele zorgverlener daar bekend is met dit uiterlijk van de Europese zorgpas.

  Dekking in het buitenland / reisverzekering

  Voor een overzicht van de dekkingen verwijs ik je graag door naar onze website. En heb je alleen een basisverzekering? Sluit dan altijd een reisverzekering af met medische kosten. Zodat u spoedeisende zorg in het buitenland voor 100% vergoed krijgt. Neem bij spoedeisende zorg in het buitenland altijd contact op met alarmcentrale Eurocross Assistance. Eurocross stuurt het juiste verzekeringsbewijs naar de zorgverlener. Ook bieden zij advies en ondersteuning bij bezoek aan een arts of ziekenhuis.

  Als ik je verder nog ergens mee kan helpen hoor ik het graag.

  Groeten, Michiel

  zorgpas_achterkant

 • , het gebruik van de EHIC in Europese landen is voor jouzelf voordeliger:

  - de zorgverlener kent het uiterlijk van de pas, dus je wordt zonder problemen geholpen ( althans in staatsziekenhuizen). In het geval ze de pas niet accepteren, weet je ook direct dat je te maken hebt met een privekliniek, die hogere prijzen rekent en misschien wel zo hoog dat ze door ZK niet vergoed worden. 

  - volgens mij kost het je geen eigen risico ( ervaring Italie).

  De zorgverzekeraar heeft juist liever dat je de pas niet gebruikt, zodat ze wel eigen risico kunnen innen. Pas op bij raadpleging van een HUISARTS in het buitenland: ZK brengt deze kosten soms onder het eigen risico, terwijl gewone ( dus niet extra ingewikkelde) huisartzenzorg ook in het buitenland NIET onder het eigen risico valt. Of het nu spoedeisend is of niet.

  PS Dit is de lijst van landen waar de EHIC geldig is : de Europese zorgkaart is geldig in de volgende landen: Australië, België, Cyprus (Griekse deel), Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden, Zwitserland. De pas is herkenbaar aan de blauwe ondergrond met de Europese vlag  met 12 sterretjes. ( zie afbeelding van . ) 

 • Offline

  .
  Om aan te vullen op de informatie die jij al geeft: De EHIC is te gebruiken in de landen die jij benoemt (de EU en EER landen). De EHIC geeft het recht voor zorg in een staatsziekenhuis, maar niet een privékliniek.

  Wanneer de EHIC wordt gebruikt (en geaccepteerd wordt) voor zorgkosten in het buitenland betaal je inderdaad geen eigen risico. Soms betaal je wel een eigen bijdrage, afhankelijk van de tarieven van het land waarin de zorg plaatsvindt. De rekening van de eigen bijdrage wordt dan door de buitenlandse zorgverlener toegestuurd naar de verzekerde. 

  Belangrijk punt: als het om een eigen bijdrage voor spoedeisende zorg gaat, en de eigen bijdrage het verschil in tarieven met Nederland betreft, dan kan de rekening bij ons gedeclareerd en vergoed worden uit een aanvullende verzekering. Het gaat dan om de vergoeding van de buitenlandse kostprijs bij spoedeisende zorg in het buitenland.

  Wat betreft een bezoek aan de huisarts: huisartsenzorg is vrijgesteld van het eigen risico. Dat geldt ook voor een bezoek aan een buitenlandse huisarts. Deze situaties komen echter nog wel eens voor:

  1. uit de nota wordt niet duidelijk (genoeg) dat het om huisartsenzorg gaat.
  2. de handelingen die zijn verricht vallen in Nederland niet onder huisartsenzorg, maar bijvoorbeeld medisch specialistische zorg.

  De geleverde zorg door de buitenlandse huisarts moet dus wel aansluiten op de zorg die in Nederland ook onder huisartsenzorg valt. Als uit de rekening blijkt dat de behandeling die de buitenlandse huisarts heeft uitgevoerd in Nederland onder zorg valt waar het eigen risico voor geldt, dan verrekenen wij de vergoeding alsnog met het eigen risico. 

  Bart


 • Bedankt allen voor het reageren. Mijn pas was nog modelletje 2006. Inmiddels nieuwe ontvangen en opgelost.