Kinderen en thuiswerken: hoe doe jij dat?

Voor iedereen zijn dit hele bizarre, bijzondere en zware tijden. Met angst kijk ik naar de gebeurtenissen om mij heen. Tegelijkertijd groeit mijn respect zo enorm voor de mensen in beroepen die we nu zo hard nodig hebben! Niks anders dan hulde voor iedereen die op dit moment zo hard werkt voor de belangen en gezondheid van anderen.
 
Sinds afgelopen maandag is er voor de ouders onder ons ook veel veranderd. Waar ik sinds vrijdag 'gewoon' zou thuis werken zit mijn zoontje Casper van 2 jaar nu voor de tv, trek ik hem van de leuning van de bank af, veeg z'n chocolade handjes af en we doen een dansje door de kamer. En tegelijkertijd probeer ik te werken. Maar dat laatste lijkt een onmogelijke taak.
 
Even mijn situatie: ik werk normaal gesproken 32 uur, heb een vriend die 36 uur werkt als hoofd IT van 5 middelbare scholen in Leiden en hebben wij samen onze zoon Casper. Mijn vriend is sinds dit weekend bijna non stop aan het werk. Voor ontelbaar veel klassen en leraren lesgeven op afstand opzetten, ik doe het hem niet na! Opa's en oma's laten we even niet oppassen.
 
WhatsApp
 
Dus dat vraagt deze week een beetje flexibiliteit. Ik werk als Casper slaapt. Of net als nu een beetje tussendoor. Maar dat is zo makkelijk nog niet. Ik probeer het vooral los te laten en te doen wat ik kan. Gelukkig kan dat op dit moment met mijn werk maar ik besef mij dat dat niet voor iedereen zo is.
 
Ik ben erg benieuwd hoe dit voor jou is? Is er überhaupt een mogelijkheid tot thuiswerken? En hoe regel jij dit met je kinderen? Ook tips zijn meer dan welkom. Laten we elkaar proberen te helpen in deze tijden waarin dat nodig is.
 • Offline

  Ik werk vanaf deze week vanuit huis in de IT. Ik merk als ik een gebruiker ondersteuning bied dat de aanwezigheid van de kinderen een uitdaging vormt.

  Sterkte de komende weken.

 • Offline

   ik hoop dat de gebruikers die je bellen met IT-vragen daar wel begrip voor kunnen opbrengen, toch?

  Ik probeer regelmatig thuis telefonisch te overleggen met collega's terwijl net deze week een aannemer begonnen is de gevel te reinigen met een hogedrukspuit haha! Ondanks de ernst van deze virusuitbraak levert het toch ook wel veel hilarische situaties op.

 • Offline

  Ik heb zelf gelukkig nog geen kinderen.

  We kunnen helaas niet voorkomen dat er soms op knoppen wordt geduwd door de kinderen.

 • Online als antwoord op jesse:

  Haha zeker waar, Jesse. En het is voor nu ook even roeien met de riemen die we hebben. Ik denk dat het voor iedereen wennen is de eerste paar weken. Daarna verwacht ik wel dat er langzaam een ritme in begint te komen. 

  Zijn er voor jou wel andere dingen in huis die jou afleiden van het werk? 

 • Offline

  Na een carrière-switch geef ik nu les op een mbo. En sinds 2 weken doe ik dat online via MS Teams. Weer een hele nieuwe uitdaging! Maar aldoende leert men en het gaat al steeds beter. Omdat je de microfoons van de leerlingen op mute kunt zetten, is het wel lekker rustig lesgeven .

  Mijn volwassen kinderen (25 en 28) zijn vanwege corona de stad uit gevlucht en weer naar het ouderlijk nest 'geboemerangd'. We zitten dus weer gezellig bij elkaar. Maar ja: zij moeten ook werken en studeren.... en dan is het in een doorsnee eengezinswoning even zoeken wie waar zijn werkplek heeft. 

  Met zijn allen op elkaars lip was ik na 2 weken wel even zat. Ik zit nu heerlijk een paar dagen te werken vanuit een strandhuisje op het Noordwijkse strand. Even heerlijk bijkomen. Mijn advies is om gewoon te doen wat je kan en om vooral ook te blijven genieten. Dan houd je het het langste vol! 

 • Online als antwoord op corine1963:

  Hoi Corine,

  Wat super leuk dat je een nieuw account hebt aangemaakt. Welkom terug :-)!

  Poeh dat is zeker meteen een uitdaging nu je net begonnen bent in het onderwijs. Moeten de leerlingen dan eigenlijk hun camera aandoen zodat je wel kan zien of ze er bij zijn en blijven? De mute-functie is wel ideaal kan ik mij voorstellen.

  Goed om te lezen dat jullie thuis ook allemaal je draai hebben kunnen vinden. Begrijpelijk dat het even zoeken is waar jullie allemaal rustig kunnen werken. Hier was het ook even wennen aan het begin maar nu gaat het goed. Mijn vriendin zit in de studeerkamer en ik in de woonkamer dus dat is prima te doen. 

  Lekker dat strandhuisje! Inderdaad goed om je eigen ding te blijven doen en te blijven genieten. Veel plezier nog daar.